Kirsebergskyrkans byggnadshistoria
Danskt körsbär har gett området sitt namn
Namnet ”Kirseberg” omnämns redan på 1500-talet och tros komma från danskans ”kirsebaer”, eftersom området vid tiden lär ha varit bevuxen med körsbärsträd. Från medeltiden och fram till 1800-talet var området jordbruksmark åt Malmö stad. Här fanns nästan ingen bebyggelse. På höjden norr om Kirseberg hade staden galgbacke och häxbål. Först vid 1800-talet slut började Kirseberg bebyggas då trångboddheten och misären i centrum drev många arbetarfamiljer till den snabbt framväxande småhusbebyggelsen i stadens olika ytterområden.
En kyrka av folket, för folket
Kirsebergs kyrka byggdes 1927 som en av Sveriges första småkyrkor, i syfte att tjäna de ofta utsatta invånarna i arbetarstadsdelen Kirseberg. Kyrkan byggdes med hjälp av donerade och insamlade medel från invånarna på Kirseberg och blev därför något av en folkets kyrka. Tomten som kyrkan byggdes på skänktes av konsulinnan Anna Cederholm och för ritningarna stod domkyrkoarkitekten Theodor Wåhlin. Kirsebergskyrkan är en av två kyrkor som Wåhlin ritade från grunden. Annars är han mest känd för att ha restaurerat äldre kyrkor. Kirsebergskyrkan invigdes på trettondagen 1928. 1949 blev kyrkan församlingskyrka för nybildade Kirsebergs församling.
En lantkyrka anpassad till stadens behov
Kirsebergskyrkan har formen och stilen av en romansk lantkyrka med torn, långhus och ett mindre kor. På utsidan är den vitkalkad med rött tegeltak. Men på insidan skiljer den sig åt från den klassiska romanska kyrkan. Istället för sekelskiftets stora, statiska kyrkorum har Kirsebergskyrkan ett mindre kyrkorum och en angränsande sal, Kronsalen, som kan kopplas ihop med långhuset vid behov. Stilen invändigt kombinerar nationalromantik och stram tjugotalsklassicism.
Idag har mycket förändrats från hur kyrkan ursprungligen såg ut invändigt. Bland annat har altaret ersatts, flyttats ned och ställts fritt framför koret, altarringen har rivits, flera bänkar bytts mot lösa stolar, ursprungsarmaturerna har tagits ned, vikdörrarna till kyrksalen gjorts om och orgelläktaren förstorats för att ge plats åt kör och musiker.
Ett levande församlingshus i anslutning till kyrkan
Församlingsdelen lades kring en gemensam gård som avskildes av en mur med ett grindparti av smide, som ännu är bevarat. 1973 byggdes församlingshuset till i anslutning till kyrkan efter ritningar av arkitekten Erik Månsson, som ritat bl.a. Heliga korsets kapell (1965) på Fosie kyrkogård. 2018 anlades en vinterträdgård (uterum) utåt Sperlinggatan.