En kvinna och en man med små barn som spelar på en tamburin
Foto: Alex Giacomini /Ikon

Barn och familj

Fosie kyrka är en plats för alla, inte minst för barn och deras föräldrar. I Svenska kyrkan är alla verksamheter för barn gratis men vid utflykter och läger tas det ibland en mindre avgift för föräldrar eller andra vuxna.

KYRKIS

VARANNAN FREDAG är det kyrkis i församlingsgård för barn upp till fem år och deras vuxna. Vi ses klockan 09.00-11.30. Vid 10.00 har vi gemensam samling och fikar därefter.

Vill du veta mer? Kontakta då Marjola Hoxhalli på marjola.hoxhalli@svenskakyrkan.se  eller 040-27 92 30 .

Höstens datum:

• 7 oktober,
  • 21 oktober,
  • 4 november,
  • 18 november,
  • 2 december,
  • 16 december.

S:ta Katarina lekkyrka

Här kan barn och vuxna leka! I lekkyrkan är det tänkt att barnen ska få komma närmare riterna, får prova på dem, känna och testa. Det är med leken vi lär oss och med leken vi kan närma oss de komplexa och svåra i livet. Så är det för barn men egentligen också för oss vuxna.

Lekkyrkan ligger en bit bakom Fosie kyrka, på vägen till församlingsgården.

Vid frågor, kontakta Marjola Hoxhalli (se kontaktuppgifter nedan).

Familjeläger

Läger för dig med som inte annars kan resa bort.
Svenska kyrkan i Skåne och Blekinge arrangerar olika typer av läger för familjer och ensamstående som har små ekonomiska möjligheter att annars resa iväg och möta andra. Lägerverksamheten hålls oftast på stiftsgården Åkersberg i Höör eller Södra Hoka i Blekinge.

Kyrkan anordnar:

• Familjeläger
  • Höstlovsläger
  • Pensionatsdagar och pensionatvecka med måleri
  • Må-bra-dag för personer som är långtidssjukskrivna
  • Jul– och påskfirande
  • Nyårsläger för familjer
  • Familjeläger för familjer som mist en anhörig.
  • Det kostar inget att åka på läger.

Kyrkan står för hela kostnaden för lägret. Det inkluderar mat, logi, sänglinne, handdukar samt kostnader för program och aktiviteter. Du kan även ansöka om hjälp med att bekosta resan till och från Höör eller Södra Hoka. Övriga kostnader står du själv för.

Gör en intresseanmälan

Anmäl ditt intresse för lägervistelse till Tina Ogard, antingen via mejl eller via telefon.

Familjegudstjänst

Några gånger per termin firas familjegudstjänst i Fosie kyrka. Barnen är alltid välkomna till gudstjänsterna, men vid denna typ av gudstjänst får barnen och deras behov stå i centrum. På Kyndelsmässodagen bjuds speciellt barn som döpts i Fosie kyrka till en dopåtersamling.

Högtider brukar vi också uppmärksamma genom bland annat luciafest, påskfirande, midsommarfirande och skördefest tacksägelsedagen. Just nu hålls gudstjänsterna enbart digitalt.

Samarbete med förskola och skola

Fosie kyrka samarbetar med förskolor och skolor i området. Bland annat bjuder kyrkan in elever till julspel, påskvandringar och krubbvisningar. Kyrkans pedagoger skräddarsyr också arrangemang för skolelever vid förfrågan. För att få veta mer om vårt arbete riktat mot förskolor och skolor kontakta församlingspedagog Mikael Ynghed.

Få information direkt i mobilen

När det händer något i Fosie kyrka som riktar sig till barn och familj skickar vi ut sms till de familjer som vill. Om du vill vara med på vår smslista för att få information om vad som händer, hör av dig till Britta Abotsi. Det finns också ett månadsbrev för hela Fosie kyrka, som gäller alla verksamheter. Är du intresserad av att få det, kontakta Tina Ogard.

Var med som ideell

I verksamheten för barn och familjer har vi en grupp ideella medarbetare och du är välkommen att vara med! Är du intresserad av att arbeta ideellt i Fosie kyrka med barn- och familjeverksamheten, hör av dig till diakon Britta Abotsi.

Diakon i grön diakonskjorta och diakonhalsband

Diakonernas samtalslinje 040-27 92 48

När du akut behöver prata med någon är du välkommen att ringa till diakonernas samtalslinje 040-27 92 48. Telefonlinjen är öppen vardagar kl. 10–12 och kl. 13–15 samt helger kl. 13–15. När det inte är akut eller om du har frågor som rör ekonomiskt stöd vänder du dig direkt till diakonerna i Fosie kyrka. Du når diakonerna på 040-27 92 94 eller 040-27 92 79.

Man scrollar på mobiltelefon

Boka dop på nätet

Se alla lediga doptider i Malmös kyrkor och preliminärboka en tid när det passar dig.

Ett barn sitter och ritar.

Barnkonsekvensanalys

I kyrkans verksamheter gör vi barnkonsekvensanalyser när vi fattar beslut. För att bedöma om beslutets konsekvenser är positiva eller negativa för barnet används FN:s deklaration om barnets rättigheter – barnkonventionen.

Barn använder appen kyrkan på iPad.

Kyrkan – en app för barn

Kyrkan är Svenska kyrkans app för barn i förskoleåldern. I den får du besöka en kyrka för att bland annat spela på orgeln, hälla vatten i dopfunten och måla ett kyrkfönster. I appen finns också korta filmer om dop, begravning, vigsel, jul och påsk.