Lyssna

Spelar Svenska Kyrkan på Mallorca någon roll

Spelar Svenska kyrkan på Mallorca någon roll?​

I kyrkan finns vi till för varandra! 

 Det känns angeläget att börja med de orden om att finnas till för varandra!
Den som sjungit i kör har säkert haft den där känslan av att det gemensamma resultatet blir mycket mer än summan av de enskilda insatserna. 
I en väl fungerande relation kan man uppleva detsamma och likadant i en fungerande församling. Även vi som är anställdai kyrkan faller ibland i fällan att presentera kyrkans spännande och rika utbud som ett intressant smörgåsbord där det förhoppningsvis ska finnas något för varje smak. Ja, det är väl inte konstigt att vi vill peka på det som kan tilltala människor, men det finns en risk att vi skapar bilden av kyrkan som en godisbutik, när den i stället snarare är en verkstad eller en orkester där vi skapar något tillsammans, tar ansvar tillsammans och delar liv och erfarenheter, tro och tvivel, sorg och glädje. Ibland får man ta emot och känna sig buren, ibland får man ge och vara med och bära. Det ena är inte finare än det andra, det är en växelverkan.

När jag skriver dessa rader har mycket och ingenting hänt sedan jag senast skrev något på hemsidan. I september inbjöd SKUTs chefer, Rickard Jönsson och Johanna Holmlund Lautman några ledamöter från varje kyrkoråd, prästerna frånTeneriffa, Gran Canaria, Costa del Sol, Costa Blanca ochMallorca tillsammans med vår biskop Erik Eckerdal till samtal i Madrid. Ni som följt utlandskyrkans utveckling de senare åren vet att vi ser en framtid då vi som församlingar måste ta större ansvar för ekonomi, anställningar och lokaler. Om detta har vi redan informerat och jag kan säga att alla som var samlade till regionalt möte i Madrid är införstådda med dessa villkor. Var stämningen uppgiven? Nej, jag skulle inte säga det.

Vi är medvetna om de utmaningar framtiden erbjuder och det förändringsarbete som framtiden kräver av oss. Vi vet intei detalj hur en  framtida spansk samverkan kommer att se ut. Men vi vet att inriktningen är att hela Spanien ska bli något som skulle kunna kallas för ett pastorat med en gemensam kyrkoherde. Rickard Jönsson har redan beslutat att kyrkoherde blir Håkan Toresson med placering i Torrevieja. I vår och de övriga spanska församlingar tillsätts församlingsherdar med ansvar för den lokala församlingen och dess ansvarsområde.

Från Mallorca deltog vår avgående ordförande Jan Winblad von Walter, som faktiskt fyllde 80 år under konferensdygnet! Vilken lojalitet att trots detta ställa upp för ett viktigt möte! Karin Nerblad och Anders Kaarle deltog också från kyrkorådet och jag var där i rollen av kyrkoherde. När vi mötte de andra församlingarna stärks vi i vår övertygelse om hur mycket god vilja och kompetens det finns i våra kyrkoråd, bland våra anställda och bland församlingarnas frivilliga, och säkert också bland många som vi ännu inte riktigt tagit i anspråk. 
I Sverige brukar vi tala om ”samhällskontraktet”. Det är det där oskrivna som finns i ett samhälle om vilka roller olika organisationer har och vilka roller och vilket ansvar vi medborgare har. Det är ingen tvekan om att svensken i gemen fortfarande tycker att Svenska kyrkan har en självskriven roll i samhället. Det spelar roll att det firas gudstjänster i våra kyrkorum, även om man själv inte är där. Det spelar roll att någon hjälper oss att hitta riter i sorg och kris. Det spelar roll att det finns en kraftfull diakoni när samhällets resurser sviktar eller prioriteras om. 

Svenska kyrkan är ännu den utan jämförelse största medlemsorganisationen i Sverige. Trots allt tal om hur mycket man kan spara på att lämna kyrkan så väljer mer än 50 % att vara kvar som medlemmar. I jämförelse med t ex de politiska partierna så har Svenska kyrkan förhållandevis förlorat fåmedlemmar. Vi finns med i samhällskontraktet. Men vilken roll vi kan spela i framtiden beror i hög grad på vårt fortsatta medlemsunderlag. Det gäller i hög grad även våra lokalt anslutna medlemmar här på Mallorca.

För en tid sedan så tog kyrkorådet på Mallorca ett inriktningsbeslut för den termin vi nu är inne i. Det innebär att vi vill prioritera arbetet med att medvetandegöra fler om församlingens betydelse och att delaktiggöra fler i att göra den betydelsefull. Vi behöver det för församlingens framtida överlevnad. Det innebär att vi vill:

• Stärka arbetet med frivilliga. 
• Motivera fler delaktiga genom medlemskap.
• Bredda basen av individer, företag och organisationer som är med och tar ansvar för Svenska kyrkans framtida närvaro på Mallorca som medlemmar och bidragsgivare.
Du kommer under hösten att få höra från oss om vår ambition att öka medlemstalet och frivilligheten i Svenska kyrkan Mallorca. Vi sätter inte ribban så högt som 50 % av alla svenskar som tillbringar stora delar av året på Mallorca, det skulle kanske betyda 7.500 medlemmar, vilket ju vore underbart, men åtminstone en del av detta vill vi uppnå.

Spelar det roll för dig om Svenska kyrkan på Mallorca finns kvar om fem eller tio år? 

I kyrkan finns vi till för varandra. Välkommen att vara med och göra den möjlig också i framtiden!

 

Bästa hälsningar till er alla.  Per Edler, kyrkoherde