PÅSKEN I SVENSKA KYRKAN MALLORCA
Påskveckan inleds på påskdagen - uppståndelsedagen. Alla dagar från skärtorsdagen fram till annandag påsk kallas i folkmun för ”påsken”.
Den heliga veckan, eller Stilla veckan som vi kallar den i Sverige, är sista veckan i fastan. Under den hålls det många andakter och gudstjänster i våra kyrkor, med början i år på söndag 2 april – Palmsöndagen. Här berättas det om hur Jesus rider in i Jerusalem, hyllad som en kung.
Det firas i Svenska kyrkan Mallorca kl 18.00.
Dymmelonsdag, 5 april, då dämpas enligt gammal tradition, kyrkklockans metallkläpp så att det ska låta dovare. En påminnelse om den svåra väg Jesus har framför sig.
Skärtorsdag, 6 april, då äter Jesus för sista gången med sina lärjungar. Det är också starten på det nya förbundet mellan Gud och människa – Nattvardens instiftelse. Detta firar vi kl 18.00 med traditionsenligt avkläda altaret på all utsmyckning och lägga fram fem röda rosor, symbol för Jesu fem sår.
Långfredagen, 7 april, blir Jesus dömd till döden. Han får själv bära korsbjälken till sin avrättningsplats, Golgata. Han går smärtornas väg – Via Dolorosa.
Denna dag möts vi kl 18 i smärtan och döden genom en meditativ andakt med recitation av Bo Setterlinds diktverk Via Dolorosa blandat med sång och psalm som tar oss med i Jesu sista stund.
Påskdagen, 9 april. Nu är det påsk!
Jesus har vunnit över döden genom att uppstå till livet igen. Att Jesus vinner över döden är centrum i kristen tro.
Detta firar vi med en ljus och högtidlig högmässa kl 18. Och börjar med ropen: Kristus är uppstånden! Ja, han är sannerligen uppstånden!
Annandag påsk, 10 april. Jesus visar sig för lärjungarna på olika sätt. Några tvivlar på att det är på riktigt. Någon vill se bevis. Jesus stannar hos dem alla och delar deras tillvaro.
Detta firar vi kl 18 med en musikandakt som går helt i sångens tecken. Vi sjunger påsktidens älskade psalmer.