Stiftsgårdarna i Lunds stift, Södra Hoka och Åkersberg, arrangerar sen flera år tillbaka familjeläger. Vi ställde några frågor till Lena Jönsson, som är programansvarig för stiftsgårdarna i Lunds stift.
Varför arrangeras lägren?
– Vi vill skapa mötesplatser för familjer där barn kan träffa nya kompisar och vuxna få tillfälle att knyta nya vuxenkontakter. Ledordet i lägren är ”Tillsammans”. I det lägger vi att ett läger ger kvalitetstid inom den lilla familjen och i den stora gruppen.
Hur många har deltagit i år?
– Sommaren 2019 genomför vi fem familjeläger, runt 30 personer deltar i varje läger. Det är församlingarna i stiftet (diakoner, präster, pedagoger el kuratorer) som rekommenderar familjer att följa med. Totalt var det 193 personer anmälda. 185 har erbjudit plats, några har tackat nej och några har lämnat återbud. Åldersspannet har varit mellan 1 och ca 70 år. (Mor-/farföräldrar kan åka med sina barnbarn).
Vad har de gjort under lägerperioden?
– I sommar har förmiddagsaktiviteterna innehållit kreativa aktiviteter med bland annat målning och tygtryck, ansiktsmålning. På eftermiddagarna är det egentid med möjlighet till bad, utelek, spel med mera.
Det är kvällsprogram med tipsrunda, familjekamp, film och lägerbål. Varje kväll har vi ett program som kallas ”Paus-knapp” som är en stund för andakt, sång och ljuständning. Sången ”Du vet väl om att du är värdefull” är en stående punkt i pausknappen. Det budskapet hör till det viktigaste vi vill pränta in hos deltagarna.
En av de viktigaste programpunkterna är när barnen har filmkväll och de vuxna får tid tillsammans utan barn. Vuxenpratet är efterlängtat och uppskattat allra mest av de som lever själv med sina barn.
Hur ser behoven ut?
– Det finns stora behov av mötesplatser och sammanhang där familjer kan ha roligt tillsammans. Dagar där vardagens bekymmer om mat, städning, skjutsning hit och dit inte är överhängande utan nuet är det som gäller. Många familjer har inte energi eller ekonomi att ta iväg på aktiviteter på egen hand. Lägerveckorna kan vara ett alternativ. Stiftsgårdarna söker fondmedel som finansierar veckorna.
Berätta om någon respons ni fått!
– Vid lägrets avslutning får alla berätta vad som varit bäst under veckan. Det som sägs mest är att ”jag har fått nya kompisar” det gäller barn såväl som vuxna. Det värmer också hjärtat att se alla som byter kontaktuppgifter med varandra, berättar Lena Jönsson, programansvarig, Stiftsgårdarna i Lunds stift.