Några nedhuggna träd i en glänta i skogen.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 2 februari 2023

Svenska kyrkan och det hyggesfria skogsbruket

Den svenska skogsdebatten har nästan helt kretsat kring hyggen. I Karlstads stift pågår försök i större skala med hyggesfri avverkning. Men hur ser det ut i Lunds stift?

Dag Åkesson, skogsförvaltare, berättar att de hyggesfria metoderna är en del av skogsförvaltningen i Lunds stift.

- Ja, Lunds stift tillämpar idag hyggesfria skogsbruksmetoder där det är lämpligt och skogen har rätt förutsättningar.

Vilka förutsättningar kan det vara?

- Det kan till exempel vara i skog som ligger nära bebyggelse och som används av männsikor för rekreation - promenader, utflykter, ridning och så vidare. I ek- och bokskog och i skog med höga natur- och kulturvärden avverkar vi i princip bara enstaka träd och aldrig hela bestånd.

Vilken typ av metoder används?

- De hyggesfria metoder vi använder är bland annat luckhuggning, där man avverkar ett mindre område, "lucka", i taget, och plockhuggning/blädning, som innebär att man avverkar enstaka träd för att få en så blandad skog som möjligt, med träd i alla åldrar.

 

Mer från Lunds stifts prästlönetillgångar

Prästlönetillgångar

Lunds stifts prästlönetillgångar (PLT) består av jord- och skogsfastigheter samt fonder. Prästlönetillgångarna ska bidra till Svenska kyrkans förkunnelse. Egendomsnämnden förvaltar tillgångarna.

Skogsbruk i Lunds stift

Lunds stift förvaltar cirka 9500 hektar produktiv skogsmark i Skåne och Blekinge. Det är ungefär 1,6 procent av all skog inom denna region. Skogsbruket är miljöcertifierat sedan många år tillbaka.

Miljö och klimat

Prästlönetillgångarnas arbete med miljöfrågor styrs av den miljö- och klimatpolicy som är antagen av Stiftsfullmäktige. Förvaltningens skogsbruk är sedan många år certifierat.