I Landskrona församling finns sedan 2015 Stjärngruppen. Vartannat år får här unga med behov av extra stöd möjlighet att konfirmera sig, något som kräver en hög grad av personaltäthet. Teamet består idag av tre medarbetare: Linda Persson, barnledare, Per Johansson, komminister och Tobias Broddene, församlingspedagog.
Varför erbjuder ni i församlingen detta?
- Vi vill inte exkludera någon. Budskapet är att ingenting är omöjligt. Vi vill att alla ska få chansen att konfirmera sig, det är en av kyrkans viktigaste grundläggande uppgifter, säger Tobias Broddene.
Gruppen är till för dem som vill ha och behöver det mindre sammanhanget. Maximalt sju unga kan delta åt gången. Måhända inte kvantitet, men definitivt kvalitet!
För att mota det kompakta höstmörkret utanför är alla lampor tända i det ombonade rummet i Kyrkans hus. Runt bordet sitter sig ledaren Tobias och Liv, som är mamma till Stella. Stella har utmaningar i livet, bland annat i form av GAD, generaliserat ångestsyndrom.
Inbjudan som tände ett hopp
- Vår dotter Stella har alltid velat konfirmera sig. Hon hade känt en stor sorg om hon inte kunnat göra det. Ett hopp tändes att hon skulle kunna klara det när hon fick inbjudan till Stjärngruppen från församlingen, inleder Liv och fortsätter:
- Stella och vi i familjen är så innerligt glada att det fanns någon som inte gav upp, som stod fast oavsett vad och som sa: ”Du kan, det går. Om inte idag så imorgon.” Stella har svårt med relationer till andra människor och får kämpa med det, säger mamma Liv och kan inte hålla tillbaka sina tårar.
- Vi såg att Stella ville detta av hela sitt hjärta. Vi såg hur hon kämpade och vi gjorde allt för att stötta henne genom konfirmationsläsningen, fyller Tobias i.
Är ni i familjen troende?
- Vi har en tro som vi är öppna med, men vi har inte varit särskilt aktiva i församlingen. Stella har alltid varit nyfiken på kristen tro, hon har velat lära mer och fördjupa sig. Att tro hör till hennes värld, förklarar Liv.
Konfirmationen i Borstahusens kapell sköts upp på grund av pandemin. I juli 2021 blev det så äntligen av. Men hur startade det?
Hösten 2020 inleddes med fysiska träffar för Stjärngruppen som från en början bestod av tre ungdomar. Därefter fortsatte konfirmationsundervisningen digitalt med Zoom. Efter avhopp var det i slutändan bara Stella kvar. Hon fick hemuppgifter att lösa. Många av uppgifterna var kreativa som att tolka musik, göra collage och andra praktiska övningar.
Pandemin blev räddningen
Pandemin och det digitala blev på sätt och vis räddningen för Stella. Hon deltog på passen med kameran avstängd. Men så en dag tändes skärmen upp.
- Den första gången Stella var med på bild riktigt lyste det om henne. Vi skulle precis avsluta passet när Stella klickade i gång kameran. Hon log med ett stort leende och vinkade med båda händerna, beskriver Tobias.
Mamma Liv som suttit bredvid och deltagit på varenda träff minns tillfället:
- Det var ett stort ögonblick och en framgång! Stella gör saker först när hon inte blir pressad utan när hon är mogen för det på sina egna villkor. Här hade ledarna vunnit hennes förtroende och hon kände sig helt trygg.
Så småningom var det dags för Stella att börja öva på plats i Borstahusens kapell. Hon skulle också själv bestämma upplägget på konfirmationsgudstjänsten och välja psalmer.
Steg för steg mot konfirmationen
En rad tillfällen följde där Stella antingen satt kvar i bilen eller satt utanför i trädgården. Hon kunde inte förmå sig att gå in i kyrkorummet. Ledarna Tobias, Per och Linda fanns där för henne. Mamma Liv och familjens husdjur var också med.
- Vi såg Stellas hundvalp, hennes ögonsten, som ett pedagogiskt verktyg. Det tog bort fokus från Stella och förenklade i undervisningssituationen, påpekar Tobias.
Varsamt tog Stella steg för steg i processen. Hon höll i processionskorset, testade psalmer, provade kåpan och valde ledmotivet till Harry Potterfilmerna till in- och utgångsmusik.
Den sista träffen före konfirmationen blev ett totalt bakslag. Stella vågade inte längre. Liv tar sats och säger:
- När det väl närmade sig blev det för stort för min dotter. Stella satt i bilen. Det var ingen bra dag. Hon presenterades då en ny lösning. Prästen Per gick in och skalade ner gudstjänsten så att bara det mest väsentliga fanns kvar och jag bokade av de inbjudna gästerna.
På själva konfirmationsdagen var det annat gry i Stella berättar Tobias.
Rak i ryggen och leende
- Bara mamma, pappa och Stjärngruppens ledare var med. Stella tog på sig kåpan och den röda kragen. Rak i ryggen, leende och med processionskorset stadigt i händerna gick hon in i kapellet och genomförde konfirmationsandakten. Det var jättestort för Stella och för er föräldrar.
- Jag är så väldigt stolt att Stella klarat av och genomfört konfirmationen. Hon fick ett guldkors av sin mormor i present och det har hon förtjänat. Nu bär Stella korset alltid, berättar Liv.
- Det är en häftig resa som Stella gjort, det har hänt så mycket med henne. Det var fantastiskt när vi var framme vid målet. Vi i teamet är dubbelt stolta, stolta för Stellas skull och stolta för att vi gjorde ett bra jobb, konstaterar Tobias.
Ni har fått ge mycket men också fått mycket?
- Absolut! Vi hade glöden, såg möjligheterna och gav inte upp. Det är en härlig känsla när någon som har utmaningar lyckas. Det känns gott i själen att kyrkan kan göra en insats.
- Vi i familjen är tacksamma. Ni ska ta åt er av äran. Det är på grund av viljan och ert engagemang som det gick vägen. Stella kände hela tiden att här finns några som genuint tror på mig. Det är tyvärr inte ofta hon fått uppleva det vare sig i skolan eller samhället, menar Liv och fortsätter:
- Det är viktigt att berätta om detta. Det är så tyst om de här unga, de som av olika anledningar sitter hemma och de är många idag. Varför ska vi skämmas för dem?
- När man får förtroendet och når de här unga som inte kan eller orkar ta till sig andra är det stort. Det gör mitt jobb till världens bästa, avslutar Tobias.
maria.c.lundstrom@svenskakyrkan.se
FOTNOT. Liv och Stella heter i verkligheten något annat.
KONFIRMANDER MED SÄRSKILDA BEHOV - Församlingspedagog Tobias Broddenes tips
*Långsiktighet, uthållighet och tålamod är A och O.
*Var kreativ, flexibel och lösningsfokuserad. Hitta nya vägar.
*Många unga lyckas bättre när det erbjuds distansundervisning.
*Involvera och engagera hela familjen. Tänk på det som en familjekonfirmation men med konfirmanden i centrum.