Barn ritar utomhus runt ett bord.
Lyssna

Nyhet / Ändrad 9 januari 2023

Sommarläger i Betlehem under corona

Varje sommar ordnar organisationen Wiam ett sommarläger för barn i Betlehem som på grund av den politiska situationen är utsatta för stor psykologisk press och som genom instängdheten bakom muren inte heller kan röra sig och njuta av sommaren som andra barn. Även pandemi-sommaren 2020 genomfördes lägret.

Sommarläger för 40 barn från marginaliserade familjer

2020 blev lägret annorlunda. Corona-pandemin slog till över hela världen under våren. Både de palestinska områdena och Israel hamnade under lock-down under långa perioder med bl.a stängda skolor. Många barn mådde extremt dåligt och Wiam fick vädjanden från flera håll att på något sätt få till ett program för några av de mest behövande.

Med hjälp av ett bidrag från Lunds stift blev det ett sommarläger för 40 barn i åldern 6 – 15 år från marginaliserade familjer. Detta är ett mycket lägre antal än tidigare år eftersom det var viktigt att man skulle kunna ge barnen tillräckligt med utrymme och undvika trängsel. Under hela lägret så tog man också regelbundet temperaturen på deltagare och ledare och var noga med regelbunden handtvätt, desinfektering av ytor och påminna om att hålla avstånd för att kunna ha situationen inom kontroll.

Aktiviteter hjälpte barnen hantera stress och oro

Barnen fick ta del av en stor mängd aktiviteter utomhus för att bearbeta psykologisk stress, öka kunskap, och lära sig att hantera de många svårigheter som de möter. T.ex gjorde man olika övningar för att bli uppmärksammade på hur vi använder kroppsspråk, ansiktsuttryck och närhet och social distans för att uttrycka sig. De fick också en riktig information om Corona-pandemin och hur man skyddar sig. De unga ledarna blev viktiga personer att lyssna på barnen och ge dem stöd.

Många barn led av depression och stor oro och på lägret fick de vara med om olika aktiviteter, som spel och lekar som var roliga för barnen och samtidigt utvecklande när de fick bygga med pussel och tänka ut lösningar. Konstnärliga aktiviteter, musik, drama och teater blev viktiga verktyg att bearbeta olika ämnen och kunskap om miljön där återvinning blev en rolig aktivitet och de fick möjlighet att konkret plantera träd ingick också i sommarlägrets program.

Lägret ger barnen förankring i palestinsk kultur och tradition

En viktig del på alla Wiams läger är att ge barnen en förankring i palestinsk kultur och traditioner och förankra sin identitet i en historia och kultur som man kan vara stolt över. I traditionell folkdans Dabkeh dansar pojkar och flickor tillsammans enligt givna ramar vilket blir en viktig träning i samspelet mellan könen. Ett resultat av sommarens aktiviteter är att Wiam nu har en liten dansgrupp med åtta barn som kan uppträda i olika sammanhang. Dessutom arbetar man med ”storytelling”, och att ta fram traditionella berättelser från äldre generationer och diskutera deras budskap.

Konfliktbearbetning och försoning står i fokus

Wiam har konfliktbearbetning och försoningsarbete som fokus i sitt arbete och detta fick också ta utrymme på sommarlägret när barnen lärde sig de olika stegen i konfliktbearbetning och hur man kan lösa konflikter som uppkommer på ett bra sätt. En 14-årig flicka sa efter denna träning:” Jag vill hjälpa mina klasskamrater, att lösa deras problem och bidra så de kan undvika konflikter och stereotyper och inte acceptera mobbning som kan vara så destruktivt och katastrofalt”. Och en pojke som i ett drama hade fått agera ut sa ” När jag spelar en roll så känns det som att jag kommer in i en annan värld och jag förstår bättre sammanhangen. En gång spelade jag rollen av en mobbare och nu förstår jag bättre vilken skada detta beteende kan skapa.”

Både barn och föräldrar ger lägret gott betyg

Både barn och föräldrar gav lägret positiva omdömen. En 15 årig pojke kommenterade” Det känns som jag interagerar bättre med mina vänner och familjen nu. Den människokunskap som jag fick på lägret påverkade mig dramatiskt vilket har märkts när jag kommer hem.”

En mamma vittnar ”Min dotter kommer alltid hem full av energi och med positiv attityd och nya vänner. Livet här hemma och i den riktiga världen kan ibland vara hektiskt, tokigt och stressigt. På lägret har hon en plats där hon kan vara sig själv, utan att bedömas, med möjlighet att få pröva nya saker och slappna av. Lägret har haft en sådan positiv effekt på mitt barn och vi är välsignade att vi fick denna möjlighet att skicka henne på lägret.”