Hallå där, Santal Timstedt, som fått Lunds stifts missionssällskaps resestipendium för studier vid Rossing center for education and dialogue i Jerusalem, hur kom det sig att du sökte stipendiet?
- Det var via prästrekryteraren Kristina Berlin som jag fick höra om det. Rossing center hade tidigare besökt STI, Svenska teologiska institutet, och hade en föreläsning om sin verksamhet. Jag tycker det verkade intressant.
Hur fungerar det rent praktiskt?
- Jag bor på STI i Jerusalem och har kontor på Rossing center i västra Jerusalem. Stipendiet täcker även kostnader för mat och transport. Det är min andra vecka nu och av totalt åtta, och bitarna börjar falla mer och mer på plats.
Varför valde du att arbeta på Rossing center?
- Jag tycker det är spännande med interreligiös dialog och utbildning om religion. Jag vill få mer erfarenhet av arbete i den världsvida kyrkan så det känns jättekul att få göra detta.
Vad hoppas du kunna ta med dig tillbaka till Sverige och dina fortsatta studier?
- Det är så många delar – hur man nätverkar, hur man knyter ihop kontakter och kompetenser och startar olika engagemang. Jag är antagen prästkandidat och jag tror att jag kommer att få användning av det i arbetslivet. Här finns så mycket ovärderlig kunskap som man inte riktigt kan läsa sig till. Och så är det så klart motiverande att få vara en del av viktigt arbete och stötta det.
Vad jobbar du med för tillfället?
- Det finns många intressanta projekt – mycket av deras arbete sker på hebreiska och arabiska men ibland fungerar engelska bra som ett ”neutralt språk”. Jag har fått göra research på hur det fungerar med kaplaner och liknande inom militären och inom sjukvård i Europa och USA, och det var intressant. Rossing Center skulle kunna erbjuda hjälp till deras utbildning eftersom de ska verka i ett klimat där många olika religioner samverkar och lever sida vid sida.
- Rossing center arbetar just nu mycket med de kristnas situation i Mellanöstern och framför allt i Jerusalem. Under den senaste tiden har oroligheterna ökat och de är mer utsatta. Attacker mot kyrkor, gudstjänster och mot enskilda kristna är tyvärr inte ovanligt. Det handlar om en komplicerad väv av relationer och olika minoriteter. Även som teologistudent så lär man sig ständigt mer om deras historia och hur situationer ser ut för dem. Det man kan hoppas på är bara att få vara en del i arbetet att göra deras vardagsliv lite säkrare.
Hur är stämningen i staden generellt just nu, tycker du?
- Jag tycker att läget är spänt. Det är påminner om när jag var här i maj 2022 och journalisten Shireen Abu Akleh nyligen blivit skjuten. Många kristna upplever att situationen blivit mer hotfull nu, med den nya regeringens alltmer konservativa linje gentemot religiösa minoriteter. Gränserna för vad som är normalt flyttats fram. Och det gäller ju i hela landet, inte bara i Jerusalem.