Foto: Maria Lundström

Prata mer om risker och hot – innan olyckan är framme

Nyhet Publicerad

- De bästa frågorna som ställts till mig idag är de som bottnar i att man själv reflekterat över sin egna arbetsplats. Då har det hänt något i deltagarna. Det konstaterar prästen, legitimerade psykoterapeuten och utbildaren Katarina Tingström.

Det är den 8 mars och strax under 40 personer – präster, diakoner men också församlingspedagog, vaktmästare och HR-ansvarig – har samlats på Domkyrkoforum i Lund. Temat för dagen är hur man på bästa sätt kan hantera hot och våld på arbetsplatsen.

Föredragshållaren Katarina Tingström är väl rustad och kunnig inom området. Hon har en lång erfarenhet av krisberedskap, traumabearbetning, riskhantering samt PDV, Pågående dödligt våld.

- Kyrkans folk tillhör en riskgrupp, hjälparna. Hjälparna behöver hjälp, inte minst tid för återhämtning. Var rädd om dina gränser. Börja med dig själv, var noga med att ta hand om dig. Sedan kan du hjälpa andra, poängterar Katarina.

När det är dags för Katarinas slutord för dagen möts hon av både applåder och skratt:

Föredragshållaren Katarina Tingström är väl rustad och kunnig inom området. Hon har en lång erfarenhet av krisberedskap, traumabearbetning, riskhantering samt PDV, Pågående dödligt våld. Foto: Anna W Thorbjörnsson

- Ni gör ett fantastiskt jobb. Var snälla mot er själva. Har det varit meningsfullt?

Frågan besvaras av deltagarna med ett rungande ja.

Efteråt att salen tömts på åhörare utvecklar Katarina sin syn på vad kyrkans roll är i krissammanhang:   

-          Kyrkan kan bidra med enormt mycket erfarenheter av möten med människor i kris och sorg. Det finns massor med kunskap som vi besitter. Det är en stabil grund att stå på. Vi kan också erbjuda platser för samtal. När någon drabbas av en kris kommer spörsmålen om mening. I kyrkan är vi vana och inte rädda för att prata om de existentiella frågorna.

Din mångåriga erfarenhet och kunskap om trygghet och säkerhet på arbetsplatsen - hur används den i kyrkan?

- Frågeställningarna lyfts inte så mycket som de borde. Kyrkan vare sig pratar om det eller lyfter det lika mycket som det görs i exempelvis kommuner. Vi ska vara en kyrka där alla är välkomna och där vi har fokus både på andras välmående och psykiska ohälsa. Men när det gäller hur vi som arbetar själva har det med måendet så är det sämre ställt.

 

Ta tag i att skapa rutiner

Katarina menar att det behövs pratas mer om risker och hot - innan olyckan är framme.

- Vi ska såklart fortsätta att vara en öppen kyrka, men samtidigt tänka förebyggande. På så vis kan vi minimera riskerna och skapa trygga arbetsplatser. Flera av deltagarna här idag har vittnat om en avsaknad av rutiner. Rutiner kan finnas, men i många församlingar vet inte medarbetarna vilka de är. Jag tycker att det är viktigt att ledningen tar tag i frågorna. Risker kan lätt elimineras med enkla åtgärder.

- Ofta får man höra: ”Det har inte hänt något allvarligt på vår arbetsplats så därför finns det ingen rutin.” Hälsan tiger med andra ord still och då kan det bli så att det förebyggande arbetet prioriteras bort. Här finns det förbättringspotential, konstaterar Katarina.

När kyrkan har intresse av att säkra församlingsbors integritet och sekretess kan det bli så att personal får betala priset påpekar Katarina. Om vi tar diakonen som ska hantera fördelning av fondmedel. Om den sökande får avslag kan hotfulla situationer uppstå:

- Här tänker man inte alltid på säkerheten och erbjuder diakonen hjälp. Det är angeläget att tänka in trygghetsaspekter i arbetssituationer.

Arbetsmiljöverket har gjort statistik över tillbud i form av hot och våld på arbetsplatser. Extra utsatta är personer som arbetar med människor i offentliga miljöer inom myndigheter eller idéburna organisationer. Övriga faktorer som spelar in är sådant som ensam- och kvällsarbete, att befinna sig på brottsbelastade områden eller platser, att vara utsatt för stress och hög arbetsbelastning samt att ha bristande kunskap och erfarenhet inom sitt yrke.

- Detta passar på flera punkter in på kyrkan som arbetsplats. Det finns alltså en ökad risk som man bör vara uppmärksam på.

Du är författare till bland annat boken ”För trygga och säkra verksamheter”. Hur kom den till? 

- Det var förlaget Verbum som kontaktade mig och bad mig att skriva. De såg ett behov av att tänka kring säkerhet för dem som deltar i kyrkans verksamheter. Boken handlar om olyckor och stressfulla situationer, exempelvis som när en konfirmand skadas på ett läger.

Ett 40-tal anställda i Svenska kyrkan i Lunds stift har samlats på Domkyrkoforum i Lund. Det är fördjupningsdag i själavård och temat för dagen är hur man på bästa sätt kan hantera hot och våld på arbetsplatsen. Foto: Maria Lundström

Hur ska vi arbeta för att i möjligaste mån undvika hot och våld? Här menar Katarina att vi kontinuerligt måste tänka och agera förebyggande. I korthet handlar det om att börja med att göra risk- och sårbarhetsanalyser. Utifrån vad analyserna ger vid handen görs en handlingsplan, ansvariga utses och man gör uppföljningar, detta som en del i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Hur ska vi arbeta mer medvetet med frågorna? 

- Trygghet och säkerhet på arbetsplatsen är en ledningsfråga. Fler kyrkoherdar borde sätta sig in det som vi lyft på den här utbildningsdagen. På personalmöten borde detta med trygghet och säkerhet vara en stående punkt. Man kan till exempel lyfta om det finns oro i någon grupp.

Våldet i samhället, i offentliga rum, har ökat. Hur har läget förändrats de senaste åren tycker du? 

- Ser man till församlingarna så är det positivt att till exempel de nationella riktlinjerna för konfirmandarbete numera slår fast att man är skyldig att ha ett säkerhetstänk. Så ja, jämfört med 1990-talet och början av 2000-talet så pratar vi i kyrkan mer om det förebyggande arbetet, men jämfört med kommunala verksamheter har vi långt kvar.

Text: Maria Lundström

Fakta

  • Katarina Tingström är präst sedan drygt trettio år. Som stiftsadjunkt i Stockholms stift arbetade hon med kris- och beredskapsfrågor. Hon har lång erfarenhet av att vara präst inom Polismyndigheten och Försvarsmakten. Ett stort intresse för fördjupning ledde till även utbildning som legitimerad psykoterapeut. Hon är tas ofta i anspråk för att hålla utbildningar. För närvarande utbildar hon Örebro kommun i PDV, Pågående dödligt våld.
  • Katarina är även författare till boken ”Döden på arbetsplatsen – en handbok för chefer och arbetsledare”.
  • Arrangör för dagen var Själavårdscentrum i Lunds stift.