Emma Jansson prästvigdes för Lunds stift i juni 2020. Hon gjorde sitt pastorsadjunktsår i Hässleholm och fortsatte sedan att vikariera som präst där.
Hur kommer det sig att du studerar på Bossey?
- Jag sökte och fick ett stipendium som bekostar mina studier från Svenska kyrkan på nationell nivå. Nathan Söderbloms minnesfond och Lunds stifts missionssällskap står för resor och fickpengar. Jag kom hit i början av september och stannar till slutet av januari nästa år.
Emma följer flera olika kurser och pluggar ekumenisk historia, ekumenisk social etik, ekumenisk teologi, interkulturella bibelstudier och deltar i praktiska workshops i teologi.
Vi är uppkopplade via Zoom. Rummet i biblioteket där Emma sitter medan vi talar delar hon med en ortodox präst från Georgien. Det är som en illustration av tanken med detta annorlunda universitet.
Ett liv i gemenskap Med hela världen
- Bossey är ett fascinerande ställe. Det är som om hela världen i all dess mångfald är samlad på en och samma plats. Det är ett universitet som inte liknar något annat. Vi studerar, äter våra måltider, bor och ber i gemenskap med varandra.
- Vi är för tillfället 33 studenter från Europa, USA, Mexiko, Sydamerika, Afrika och Asien. Tidigare delade man rum men på grund av pandemin bor vi var för sig.
- Det är mycket som händer här. Vi har ett kapell, en matsal, en ståtlig huvudbyggnad och det finns ett hotell med reception som driver en omfattande konferensverksamhet.
Chateau de Bossey ligger mycket vackert placerat på landsbygden utanför Genève. Det är omgivet av berg med utsikt mot Genèvesjön.
- Men det är människorna som gör det speciellt, tycker Emma.
Påverkas du av miljön som du befinner dig i?
- Ja, ekumenik handlar om ”A change of heart”. Hjärtat förändras. Ekumenik känns annorlunda än det man är van vid. Man fastnar så lätt i den egna traditionen. Jag får tal del av berättelser från vitt skilda delar av världen och kulturer.
- Här ser jag rikedomen och mångfalden i alla kristna kyrkor, vare sig det är den ortodoxa, reformerta eller lutherska, bara för att nämna några. Inte minst är det spännande att upptäcka den stora mångfalden i de lutherska kyrkorna via mina medstudenter som kommer från Togo, Madagaskar, Tanzania, Indien, Tyskland och Sverige.
Tidigare i höst fick Bossey finbesök av biskop Johan Tyrberg och prostarna i Lunds stift. Det ryktas att du träffade dem då?
- Ja, det stämmer. Kort tid innan de kom hörde jag att biskop Johan var på väg hit till Bossey för att träffa professorer och få en rundtur av skolan. När de väl var på plats fick jag träffa och hälsa på delegationen från stiftet. Jag blev lite förvånad, jag trodde bara att biskop Johan med stab skulle komma och visste inte att även prostarna var med på resan till Schweiz. Det var att härligt att möta Göinges prost, Sara Ericsson, som jag känner sedan min tid i Hässleholm.
Varför valde du att bli präst?
- Det finns så mycket med prästyrket som jag älskar. Framför allt tycker jag mycket om variationen. Vi lever i ett mångkulturellt och mångreligiöst samhälle. Jag längtar efter att enheten ska bli synlig. Vi behöver verkligen lyssna på varandra och mötas. Kyrkan har ett viktigt uppdrag där.
Det finns en ny metod inom ekumeniken som kallas för receptiv ekumenik. Det handlar om att lyssna på andras perspektiv, vara självkritisk när det gäller ens egen kyrka och vara öppen för vad vi kan lära oss av andra traditioner, berättar Emma.
- Vi behöver inspireras av andlighet som ryms i andra kyrkor. Det finns en rörelse som är alltmer synlig och som gestaltas genom ikoner, frälsarkransar, meditation, pilgrimsvandring och suget efter andlig vägledning. Att det växer och tilltalar människor tror jag beror på att detta till del saknas i vår tradition.
Jesus ber att vi ska vara ett
- Den ekumeniska enheten är Guds gåva till oss. Jesus ber att vi ska bli ett. Det ligger i vårt uppdrag som kyrka att verka för enhet och samtidigt vara öppna och ta emot. Det har blivit ännu tydligare för mig nu hur viktigt det är att bygga relationer och lära känna varandra som kristna.
Vad bottnar ditt intresse för ekumenik i?
- Jag har varit sex gånger i Tanzania. Första gången jag reste dit var med Sankt Sigfrids folkhögskolas Tanzaniakurs. Jag har pluggat swahili och sammanlagt bott i landet i drygt ett och ett halvt år. Det gav mig en av de första utblickarna i den världsvida kyrkan och förståelsen kring hur Svenska kyrkan är en del av detta.
På tal om Sverige, vet du vad som väntar när du kommer hem igen?
- Jag har sökt jobb och väntar på besked, säger Emma och ser glad ut.
maria.c.lundstrom@svenskakyrkan.se
FAKTA Ekumenik
Ordet ekumenik kommer av det grekiska oikoumenikos som betyder världsvid och allomfattande.
Ekumenisk har samma innebörd som allmänkyrklig, det vill säga något omfattar alla kristna kyrkor. Ordet används för att beskriva verksamhet som har som mål att uppnå kristen och kyrklig enhet. I Nya testamentet talas det om att alla kristna är och bör "vara ett" och utgöra en enhet.