Vattenmiljöer återställs och betesmark återupptas
Ån var tidigare rätad och fördjupad på den berörda sträckan. Förutsättningarna för biologisk mångfald var därmed dåliga. Det är Länsstyrelsen som har genomfört återmeandring och kantavplaning.
-I det här projektet har vi fått chansen att både återställa vattenmiljöer och återuppta betet i Skivarpsåns dalgång. Det skapar en fantastisk miljö för både djur och människor i en del av Skåne där orörd natur är sällsynt, säger Lukas Österling, vattenhandläggare på Länsstyrelsen i Malmö.
-Eftersom åtgärderna bygger på frivillighet från markägarna hade detta inte blivit av utan ett gott samarbete med Lunds stift.
Det är en vacker försommardag när färden går till Skivarp i Skurups kommun. Den lilla orten ligger blott några kilometer från Skånes sydkust. Här ska vi besöka det nyligen iordningställda vattendraget. Guide, dagen till ära, är Prästlönetillgångarnas jordbruksförvaltare Lars-Ewert Jönsson.
-Det är Länsstyrelsen som är initiativtagare till satsningen. De har varit motorn genom att identifiera platser där man får mycket pang för pengarna och där denna typ av insats gör maximal nytta. Området i Skivarp är en gammal betesmark som under många år stått utan betesdjur, berättar Lars-Ewert Jönsson.
Ökad biologisk mångfald
-Det är en positiv satsning och win-win för alla parter. Det ger miljönytta i form av vattenbuffring, minskade näringsutsläpp, ökad biologisk mångfald samt dessutom möjligheter till rekreation. Området blir hävdat igen och om det kan bidra till att producera livsmedel igen så är mycket vunnet, förklarar Lars-Ewert.
-Vi gjorde upp om ett gemensamt upplägg. Den enda kostnaden som Prästlönetillgångarna stått för är bidrag till det staket som inhägnar området. Vi har också ordnat fram betesdjur.
Djurhållaren Bengt Johansson nappade och från och med slutet av maj 2023 finns en flock av hans får på plats. Diskussioner fördes också med arrendatorn Nils-Olof Persson som gått med på att upplåta marken. Området har inhägnats med fårstängsel. Inom kort tillkommer stättor vid de fyra grindar som satts upp.
Betande får och kväkande grodor
Vegetationen är ymnig och det blir först tidigast i höst eller längre fram som det kommer att vara välbetat. Det finns plats för fler får. Beroende på väder kan djuren vara kvar till som längst oktober, eftersom inga väderskydd finns förklarar Lars-Ewert.
Väl framme i Skivarpsåns dalgång är grönskan överväldigande. De blommande hagtornsträdens prakt tar andan ur en. Fåglar kvittar och seglar fram på den blå himlen. Grodor hoppar, kväker för full hals och bjuder på en försommarsymfoni. Ett rikt djurliv präglar platsen. I ån simmar öring. Det finns gott om vilt som rådjur och vildsvin.
När vi vandrar längs den slingrande åbädden springer plötsligt en hel flock med får fram ur ett buskage i hög fart. De betraktar oss med stor nyfikenhet. Att det här är ett himmelrike för fåren blir besökaren snabbt varse. Det finns en variation i vad djuren kan tugga på. Under ståtligt träds grenar kan de vila på en bädd av halm.
-Det här är en helt ny satsning och det ska bli spännande att se hur det utvecklar sig. Tillgängligheten är inte optimal i dagsläget. Området är lite svåråtkomligt, men på sikt kan detta bli en fin plats för naturupplevelser och promenader, avslutar Lars-Ewert.