Foto: Charlotta Bäckström

Lunds stifts musikpodd

Från och med hösten 2020 släpps ett halvtimmes program i månaden. Varje program tar upp ämnen med anknytning till Lunds stifts musikliv. Ta på dig hörlurarna, lyssna och njut!

Producent för programmen är Fredrik Emmerfors i samarbete med musikkonsulent Staffan Plantin.

Program 9

Möt kyrkomusikstudenterna David Carlsson och Sofia Hemqvist, som båda går tredje året på kandidatutbildningen i orgel på Musikhögskolan i Malmö. Varför studerar de orgel, hur ser de på framtiden som organister och vad tror de om möjligheterna för Svenska kyrkan att fylla kyrkomusikertjänsterna runt om i landet under de närmaste 10 åren?

Program 8

Varje år anordnar Lunds stift en tvåveckors sommarkurs i orgelspel för barn och ungdomar. I år hölls den i juni i Tygelsjös och Västra Klagstorps kyrkor, strax söder om Malmö, under ledning av lärarna Staffan Plantin, Åse Lindberg Christensen och Maja Malmström. Musikpodden besökte kursen en morgon som började med morgonbön i Tygelsjö kyrka - där orgelmusiken spelades av eleverna.

Program 7

Den 9 maj firades årets upplaga av "Gosskörernas dag" och temat för podden den här gången är därför gosskör.

Gosskörsdirigenterna Marie Nanor (Helsingborgs gosskör) och Justin Hazelgrove (Fredrikskyrkans gosskör i Karlskrona) gästar podden. De svarar bland annat på varför det behövs körer för bara pojkar, hur läget är för gosskörer i Sverige idag och hur man tacklar målbrottet?

Program 6

De närmaste tio åren kommer det att behövas 700 nya organister och kantorer i Sverige. Hur tacklar man det på utbildningen för kyrkomusiker?

Hör professorerna Karin Johansson och Hans Hellsten på Musikhögskolan i Malmö berätta om läget idag och i framtiden. ”Vilka är vägarna framåt?"

Program 5

Lunds stifts musikpodd, program nr 5. Möt organisterna Maja Malmström och Mats Hultkvist som pratar om orgellivet i Malmö.

Program 4

Program nummer fyra fokuserar på Lunds stifts nyinrättade musikstipendium. Möt de tre unga stipendiater som fått stipendiet och hör dem berätta om deras tankar om musik och framtid. Med Miranda Wahlström, Felicia Glimmergård och Alma Nilsson.

Program 3

Program nummer tre handlar om Barnkörer. Hör om två spännande projekt för barnkör: ”Denna dagen, ett liv” och ”Wow, vad du kan skapa!”. Medverkar gör Per Gunnar Petersson, Åse Lindberg Christensen, Christian Backe med flera.

Program 2

Program nummer två har tema Kyrkorglar. Vad är på gång med Lunds domkyrkoorgel? Hör intervju med Robert Bennesh. Orgelinventering, vad är det? Intervju med Anders Johnsson som har koll på stiftets orglar.

Program 1

Det första programmet har temat Musiklivet i Coronatid. Hör hur två församlingar, Hyllie församling i Malmö och Lunds domkyrkoförsamling, tar sig an musiken under rådande samhällssituation.