Heliga trefaldighetskyrkan i Kristianstad firar 400 år
Projektet med att återställa orgeln till sitt originalskick kallas Orgel 400, och syftar på Heligas trefaldighetskyrkan i Kristianstads 400-årsjubileum 2028. Att rekonstruera en orgel från 1600-talet är inte en helt enkel historia och orgelbyggarna Karl Nelson och Andreas Brauner har valt att arbeta med ett lokalt sågverk med hög hantverksmässig kunskap, Järseke såg utanför Vinslöv.
Levande material
Längd, bredd och utsnitt på de färdiga brädorna är viktig. Trä är ett levande material och rör sig beroende på fukt, temperatur och på hur årsringarna löper. Tekniken som används kallas kvartssågning, berättar Dag Åkesson, skogsförvaltare på Lunds stifts prästlönetillgångar:
- Man utgår från stockens kärna och sågar plankorna i en radie ut till barken. På så sätt ligger alla årsringar likadant i plankorna och man får minimalt med rörelse i det sågade trät.
Detta kräver dock kraftiga stockar eftersom bara halva bredden kan användas till en planka. Och det är just sådana ekar som vuxit i Stoby utanför Hässleholm.
Lång process för bästa resultat
Efter sågningen ska virket ligga och torka i två år och därefter tar byggfasen vid.
Kalle Engquist, organist och projektledare för orgel 400 berättar att det var en starkt önskan från orgelbyggaren Karl Nelsson att avverka och torka ekträt under lång tid:
- Det ger det allra bästa resultatet för virket, berättar Kalle Engquist.
Involverad i hela processen
Och allt sker i eller i närheten av Kristianstad och den slutgiltiga platsen för orgeln, i Heliga trefaldighetskyrkan.
- Det är roligt att som skogsförvaltare vara så involverad i hela processen och se att träden från Lunds stifts egendomar faktiskt hamnar i en av våra orglar, säger Dag Åkesson.