- En av de andra två var missbrukare men han avstod från att dricka alkohol för att kunna delta i projektet. Det är stort, säger Jenny.
De tre tog kontakt med ett par butiker i närheten och frågade om de kunde komma och hämta mat som blivit över. Och det fick de.
- Det var särskilt spännande i början. Vi hade ju ingen aning om vem som sedan skulle komma och hämta matkassarna, säger Jenny.
Samarbete
Men vid tredje tillfället hade ”djungeltrumman” gått och det kom så många människor att det inte fanns matkassar till alla. Det visade att det fanns ett stort behov och att det behövdes fler som kunde hjälpa till. Året därpå hade idén lyfts på ett ekumeniskt plan och då ville flera frikyrkor och samfund samarbeta om projektet. Nu arbetar mellan 25 och 30 personer med detta varje gång. Bara två är anställda i församlingen. De andra kommer från frikyrkorna eller är ideella krafter.
- Det här är ett konkret diakonalt arbete som många kan förstå. Varje gång vi har utlämning så kommer det nya personer som vill hjälpa till i matkasseprojektet. En del kan tänka sig att göra annat också inom ideell diakoni. Det är go´a, jätteduktiga personer, säger Jenny. Och hon tillägger:
- Vi tar tacksamt emot hjälp av de som vill vara med i projektet, det kan vara vilken aktör som helst; privatpersoner, företag eller organisationer, men även kommuner kan vara med på detta.
En av de som hämtar en matkasse en gång i månaden menar att alla borde få den här möjligheten och hjälpen, även i andra församlingar:
- Det här projektet är gudasänt, det har hjälpt mig väldigt mycket, förstås genom maten men också genom att jag får träffa de fantastiska diakonerna och alla underbara människor som hjälper till ideellt. Alla är trevliga och diskreta, det har känts bra.
Hon berättar att hon skäms över att vara fattig, och därför vill vara anonym.
I projektet är man noga med att inte bidra till att permanenta människors fattigdom, utan enbart uppmuntra, hjälpa och stödja för att de ska kunna komma vidare i sina liv. Därför hänvisas ofta personer till ”Projekt Livsstil” i Hässleholm, där man kan få fortsatt stöd och hjälp att hantera sin situation och ekonomi.
74 blandade matkassar
Samma dag som utlämningen sker hämtas maten löpande från två grossistföretag och tre butiker.
- Det är mycket och fin mat. Ibland är det sådant som blivit över, man kanske har beställt för mycket, och ibland är det nära utgångsdatum, berättar Jenny.
Rutinerna för hämtning och utlämning fungerar smidigt. Efterhand som maten kommer in sorteras den upp och paketeras om. Målsättningen är att kassarnas innehåll ska vara så blandat som möjligt.
Projektet har under åren organiserats mer, dels genom olika hämtnings- och utlämningstider, dels genom behovsprövning. Eftersom behovet växer får man numera ansöka om att få en matkasse och därefter görs en behovsprövning. De som prioriteras lever ofta under existensminimum. Men det kan också vara sjukpensionärer, ensamstående eller studenter som har hamnat mellan stolarna av olika anledningar. Genom att få en gratis matkasse får de en tillfällig hjälp. I nuläget är det 74 familjer eller ensamstående som hämtar matkasse.
- Det känns fantastiskt att 74 familjer får mat så här. Många munnar blir mättade, maten tas tillvara, diakonin har blivit mer känd och kyrkan har fått fler ideella krafter. Ingen kan säga att det inte är bra, konstaterar Jenny.