Värdefulla insatser för människor i utanförskap
Osby är en av de sex församlingar/pastorat (tillsammans med en förening i Broby med anknytning till den lokala församlingen) som varit en del av det senaste projektet som drivits med stöd från ESF, Europeiska socialfonden. Projekten har, sedan de initierades 2015, i olika former verkat för arbetslivsinriktad rehabilitering för människor med funktionsnedsättning. Projektarbetet avslutades vid årsskiftet 2022, men arbetssättet har slagit rot och fortsätter att leva vidare i några av stiftets församlingar, som till exempel i Osby.
- Att delta i ESF-projekten har varit värdefullt för oss. Vi har hållit kontakten med projektledningen och övriga deltagande församlingar genom regelbundna nätverksträffar och lämnat månadsvisa rapporter om verksamheten. Det har varit ett bra sätt att granska arbetet och reflektera, berättar Cecilia.
ESF-projekten har tagit fram en modell med fyra steg som man arbetar efter. Deltagarna tar steg för steg större ansvar och närvarar fler timmar. Stödet anpassas utifrån individens behov. Steg ett innebär lätt arbetsträning som att passa tider, ta hänsyn till sina begränsningar, ta initiativ och vara i en grupp med andra. Därefter följer arbetsträning, först i projektets egna verksamhet och sedan i den övriga församlingsverksamheten. Det sista steget innebär kortare anställning, där det är möjligt.
Ljusstumpar och insektshotell
Deltagarna har under tiden bidragit till nyttigheter som att stöpa nya ljus av ljusstumpar, odla blommor till utsmyckning och altarbord, odla grönsaker till soppluncher, baka till kafé- och konferensverksamhet, bygga insektshotell och renovera möbler.
Tanken är att genom skapande och meningsfyllda uppgifter hitta tillbaka till lust och glädje. Grogrunds lokaler, där vi sitter med varsin kaffekopp, är ljusa och trivsamma. I rummen intill finns en välutrustad syverkstad, ett snickeri med mera.
Hur kom namnet till?
- Jag spånade över en kopp kaffe kring orden komma vidare, växa och skapa en grund för att komma vidare i livet. Det summerades fint i grogrund. Jag fick fria händer att bygga upp projektet när det drog igång, berättar Cecilia som är utbildad arbetsterapeut.
Grogrund har nått sjuttio deltagare
- Grogrund har gjort gott och nått sjuttio personer. Jag blir glad när jag tänker på alla dessa människor som mår bättre. En del har fått vänner för livet genom projektet. Vi är alla människor och vi gör det tillsammans i gemenskap. Det är i det mellanmänskliga mötet som vi växer. Vi lär oss av varandra. Det gäller också oss som är personal.
Josefin jobbade - innan hon blev sjuk - som medicinsk sekreterare på ett sjukhus. Sedan ungdomen brottades hon med psykisk ohälsa som hon försökte att bearbeta med hjälp av samtal och medicin. Jobbet var stimulerande men samtidigt krävande, tempot var på högsta nivå. Josefin tog på sig mer och mer ansvar och vågade inte säga nej. 2016 tog det stopp. Josefin blev sjukskriven på heltid:
-2020 fick jag olika förslag på arbetsträning via en rehabiliteringssamordnare. Det som lockade mig mest var att delta i Grogrund. Dels på grund av variationen och den lugna miljön men också för att det var i kyrkans regi. Det visade sig vara det bästa valet som jag gjort. Nu har jag funnit en bra plats i tillvaron.
Text: Maria Lundström