Hässleholms församling arrangerar Pride

Nyhet Publicerad Ändrad

I juni blir det Pride för första gången i Hässleholm. Initiativtagare är Hässleholms församling som arrangerar festligheterna med en Pridepromenad som höjdpunkt den 8 juni. Det har till och med skrivits en särskild Pridelåt som presenteras officiellt i maj.

– Tiden var inne. Jag har tillsammans med ett antal andra samhällsaktörer varit med i en arbetsgrupp för inkludering och integration. Vi har märkt att det fanns ett behov och en längtan att nu arrangera en Pridedag i Hässleholm, säger Maria Halldén som är präst i församlingen och har jobbat med HBTQ-frågor länge, senast i Jämshögs församling.  

Pridepromenaden arrangeras av Hässleholms församling där flera föreningar, företag, organisationer, förvaltningar och privatpersoner aktivt visat intresse och planerar att gå med den 8 juni. I hembygdsparken där promenaden avslutas tar Studiefrämjandet vid med musik och annat roligt för alla åldrar.  

Positiva reaktioner
– Vi har fått ett väldigt positivt gensvar. Folk hejar på och tycker det är fint att vi är kyrka genom att omfamna en sekulär rörelse som handlar om kärlek. Dessutom är det helt i linje med Svenska kyrkans nationella dokument om hur vi ska arbeta med HBTQ-frågor, säger Maria Halldén.  

Pridedagen arrangeras av Hässleholms församling men flera aktörer medverkar, till exempel Studiefrämjandet och Röda korset. Och biblioteket har en utställning i anslutning till pridefrågor. Någon enstaka röst har i debattartiklar gruffat emot att kyrkan arbetar med dessa frågor. Arbetsgruppen som Maria deltog i kände att det var viktiga frågor för Hässleholm och blev lite överraskade hur väl idén togs emot.  

Sätter ny ton
– På det stora hela har det mest varit positivt. Jag tolkar det som att Hässleholm kanske har förändrats de senaste åren. Många yngre som flyttat ifrån staden har flyttat tillbaka. Det kan vara så att man känner att det är en ny atmosfär, en miljö där man blir synliga för varandra och öppnar upp för något nytt. Vi sätter en ny ton, det känns viktigt, säger Maria.

Andrea Kollmann
andrea.kollmann@svenskakyrkan.se  

 
Vad sker den 8 juni?
Den 8 juni är det samling utanför Hässleholms kyrka kl 12 med tal och uppsamling. Därefter Pridepromenad genom staden med Hässleholms stadsmusikkår. Promenaden eller sändningen går till hembygdsparken. Där sker en del aktiviteter av olika slag. 

Två personer håller upp regnbågsflaggan mot himlen.

Hbtq i Svenska kyrkan

Svenska kyrkan ska vara en inkluderande kyrka, där hbtq-personer ska känna sig trygga och välkomna. Därför jobbar vi aktivt mot diskriminering och för inkludering.