Häckande havsörn på kyrkans mark
Lyssna

Nyhet / Publicerad 18 mars 2022

Häckande havsörnar på kyrkans mark

Sveriges största rovfågel har valt Svenska kyrkans mark för att häcka. Det är en stor ära och ett gott betyg på hur skogsbruket sköts menar Dag Åkesson, skogsförvaltare i Lunds stift.

I samband med en avverkning förra året upptäcktes av en tillfällighet att det fanns ett örnbo i ett kustnära skogsområde som förvaltas av Lunds stift.

- Av en händelse såg jag en havsörn som gick ner och satte sig i ett träd. Det var i januari, den tid de börjar häcka, så jag fick mina aningar. Det fanns inget bo i just det träd den satt i, men inte långt därifrån i en lucka bland träden upptäckte jag det, berättar Dag.

Örnarna hade byggt bo i en av de äldsta tallarna - ett så kallat ”hänsynsträd” eller ”evighetsträd” som man tidigare lämnat vid avverkningar. I området har flera gamla träd fått stå kvar, och det är just i sådana som många större fågelarter föredrar att häcka. Havsörnens bon kan genom årlig påbyggnad bli mycket stora och det krävs därför träd som fått tid på sig att bli ordentligt stabila.

När boet hade upptäckts stoppades avverkningen på platsen genast. Dag Åkesson kontaktade  Skogsstyrelsen och en ornitolog. Det är Skogsstyrelsen som sedan bedömer och beslutar vilken hänsyn som behöver tas. Runt ett havsörnsbo förbjuds generellt skogsbruksåtgärder under fåglarnas häckningsperiod, från januari till och med juli månad.

Fåglarna stannade kvar och det resulterade i tre ungar som var flygfärdiga i mitten av maj. Föräldraparet sågs igen i området under november-december men om de väljer att häcka i boet återstår att se. De kan ha mer än ett bo som de växlar mellan. Dag menar att de kan ha valt ett annat bo för sin häckning den här gången. Han hoppas att de får ungar även i år.

- Jag tycker att det här är väldigt roligt. Det tyder på att kyrkan bedriver ett skogsbruk som gynnar Sveriges största rovfågel. Det är mycket bra eftersom havsörnen är högst i näringskedjan och därför en tidig indikator på eventuella miljögifter eller andra störningar. Örnarna i det här området verkar vara friska och må bra, konstaterar Dag.

Havsörnar

Foto: Percy Christiansson

Mer om skogen

Skogsbruk i Lunds stift

Lunds stift förvaltar cirka 9500 hektar produktiv skogsmark i Skåne och Blekinge. Det är ungefär 1,6 procent av all skog inom denna region. Skogsbruket är miljöcertifierat sedan många år tillbaka.

Avsatt och skyddad skog i Sverige

Skogsindustriernas karta över frivilligt avsatt och skyddad skog i Sverige. Filtrera på markägare så syns vilken skog Svenska kyrkan avsatt.

Stiftets skogar tog hand om 6,8 miljoner ton koldioxid

Lunds stift förvaltar 9 436 hektar produktiv skogsmark i Skåne och Blekinge. Det är ungefär 1,6 procent av all skog inom denna region. 2021 avlastades atmosfären, genom dessa skogar, med över 6,8 miljoner ton koldioxid.

Naturåtgärder i äldre bokskog

Mycket gamla och skyddsvärda träd och rödlistade arter har gynnats och bokplantor får möjlighet att utvecklas till framtida naturvärdesträd.