Svenska kyrkans församlingar ska vara trygga platser. Alla som deltar i gudstjänster och aktiviteter i församlingens lokaler, och där församlingen är med som arrangör, ska känna sig trygga. Det ska också vara tryggt för dem som är anställda, har ett förtroendeuppdrag, är volontärer eller samarbetspartners.
Trots utbildning och goda rutiner så blir det fel ibland och människor blir skadade psykiskt, fysiskt och/eller i sin tro på Gud. Alla har olika gränser för vad som känns bekvämt när det gäller kroppskontakt eller humor. En jargong som är rolig för en del kanske inte är det för andra. Det går inte att veta vad en annan person varit med om tidigare i sitt liv.
Mod att prata och att säga stopp
I Kvistofta församling har medarbetare och förtroendevalda fått utbildning i att förebygga risker för sexuella övergrepp. Kyrkoherden Maggie Signäs vill att medarbetarna ska ha en gemensam medvetenhet om gränser för vad som är okej och hur vi kan hjälpa varandra att hålla gränserna.
– Jag tycker det är särskilt viktigt att förstå att oönskad beröring och kommentarer är övergrepp. I alla grupper har nästan alla kvinnor blivit utsatta på något sätt. Även män och hbtqi-personer blir utsatta och där är skammen ibland ännu större för att förmå sig sätta ord på det man utsatts för. Vi behöver kunna prata med varandra om detta och se till att minimera riskerna för att fler utsätts.
Maggie Signäs berättar att arbetet med att skapa en trygg arbetsplats och församling är en långsiktig insats. Frågorna om övergrepp lyfts kontinuerligt i både arbetslaget och bland de förtroendevalda.
– Vi måste våga prata med varandra om de svåra frågorna. Jag upplever att det ibland finns en feghet i att se gränsöverskridande beteenden. Några går över sina befogenheter och andra ser tysta på. Vi måste våga säga stopp.
Kontaktpersoner för sexuella övergrepp
I alla Svenska kyrkans stift finns det två kontaktpersoner som finns till för dem som utsatts för övergrepp i kyrkliga sammanhang. Sexuella övergrepp omfattar allt från kränkande kommentarer och oönskade blickar till tafsningar och våldtäkter. Kontaktpersonernas uppgift är att lyssna, ge stöd och råd och förmedla kontakt till exempelvis myndigheter, organisationer eller samtalsstöd. I Lunds stift är kontaktpersonerna Staffan Sundås (organist i Karlskrona-Aspö pastorat) och Camilla Lindskog (pressekreterare för Lunds stift).
I kontaktpersonernas uppdrag ingår också det förebyggande arbetet. Kontaktpersonerna utbildar medarbetare, volontärer och förtroendevalda i att bli medvetna om risker och hur vi kan skapa trygga sammanhang. Utbildningarna ger ett gemensamt språk för övergrepp och lyfter vikten av att tala öppet om maktmissbruk och härskartekniker och vad en sunkig jargong kan leda till. Här finns mer information och kontaktuppgifter: Sexuella övergrepp i kyrkliga sammanhang - Lunds stift
/Camilla Lindskog