Biskopsbrevet ”Fira nattvard” ger alla som redan firar nattvard, eller som skulle vilja göra det, en god grund för samtal och reflektion. Biskop Johan skulle önska att vi alla sätter ett utropstecken efter titeln på biskopsbrevet – ”Fira nattvard!”.
– Ja, jag vill se titeln som en uppmaning. Pandemin angrep kyrkans arbete som förutsätts av möten och till stor del kan vi både dela gemenskap digitalt och fira gudstjänst digitalt – men nattvarden måste vi ta emot fysiskt. Vi har blivit duktiga på de digitala gudstjänsterna, som har ju har fokus på förkunnelsen, och nu behöver vi påminna oss om den andra delen i gudstjänsten – nattvarden.
Varför är det viktigt att vi firar nattvard?
– Gud förmedlar sin nåd till oss genom ord och sakrament. Det där lätt att vi som lutheraner glömmer bort sakramenten och fixerar oss vid ordet och förkunnelsen. Under reformationen regerade Martin Luther emot att det undervisades för lite och lyfte därför den delen – nu är risken den omvända – att vi missar det vi inte kan förklara, det mystika, gemenskapen med Gud själv.
Har du upplevt att människor tyckt det var svårt att fira nattvard?
– Det har jag, dels de som inte vill fira nattvard ”för ofta” eftersom det inte känns lika heligt då. Jag menar att det inte behöver kännas heligt eftersom det ändå ÄR heligt. En del tycker det är besvärligt, att det tar längre tid och under pandemin var det smittorisken som bidrog till oro.
Vad i berättelsen om Jesu instiftande av nattvarden tycker du är extra intressant?
– Jesus ger nattvarden även åt Judas trots att han vet att Judas är en förrädare och en svikare. Det skickar ett viktigt budskap till oss – ALLA får vara med och ta del av nattvarden och av nåden.
Vad betyder nattvarden för dig personligen?
– Jag kan vila i Gudsmötet där, oavsett hur jag mår och oberoende av min dagsform. Det spelar ingen roll om det är jag som leder nattvardsgudstjänsten eller inte men jag känner så tydligt att jag har ett uppdrag att leda den så jag känner en brist och en längtan när jag inte gör det. För mig känns inte en gudstjänst utan nattvard hel och har jag att välja mellan två gudstjänster där det firas nattvard i den ena så är valet självklart!
När kommer vi att kunna fira nattvard tillsammans med våra katolska syskon?
– Det ena svaret är att vi först behöver få ett större förtroende för varandra när det gäller synen på ämbete och kyrka. Det andra är att vi egentligen gör det redan nu, men i olika rum och med olika celebranter, men ändå inför samma Herre, på samma uppmaning från Jesus, ”gör detta till minne av mig”.
Vilken är din uppmaning till församlingarna gällande nattvardsfirande?
– Fira nattvard – ofta! Jag vill att vi gör det lika mycket som vi förkunnar ordet.
camilla.lindskog@svenskakyrkan.se
Här finns biskopsbrevet ”Fira nattvard”: https://www.svenskakyrkan.se/biskopsbrev/biskopsbrev-om-nattvarden