En podd som sträcker sig långt utanför kyrkans gränser
Den 13 december – tredje söndagen i advent - är det premiär för podden Kinamockakogen. Podden görs av prästerna Kent Wisti och Susanne Dahl, men är ett samarbete mellan flera aktörer. Lunds stift, Luleå stift, Kyrkans Tidning, Sensus och Universitetskyrkan samverkar. Susanne Dahl är universitetspräst i Luleå stift och Kent Wisti är stiftsadjunkt i Lunds stift, så podden sträcker sig från norr till söder. Framför allt sträcker sig Kinamockaskogen långt utanför kyrkans gränser och in i lekens, drömmens och modets land.
Lyssna var du än befinner dig
Både Susanne Dahl och Kent Wisti har jobbat länge i universitetskyrkan. De gör också andakter i P1 och har sedan en tid talat om att göra en podd tillsammans. Nu är det äntligen dags. Varje avsnitt har en gäst som får tala fritt utifrån ett ämne.
- Själva arbetet med podden går i linje med hur vi arbetar som universitetskyrka eller i annan institutionssjälavård – att ha ett tilltal och ett språk som kanske är lite bredare och öppnare än ett traditionellt kyrkligt språk. En podd är också väldigt lättillgänglig i sin form. Du kan lyssna när som helst, säger Susanne Dahl.
En plats utan ängslighet
Namnet Kinamockaskogen kommer från en barnvisa. Texten i visan kan kännas både lekfull och lite skrämmande.
- Visan har något drömskt över sig som vi ville komma åt. Namnet blir också en neutral plats för samtal och knyter inte bara an till det kyrkliga sammanhanget, säger Kent Wisti.
Det som är mest spännande med att göra podd är mötena och samtalen, menar Susanne Dahl. Gästen är i centrum i programmet och Kent Wisti och Susanne Dahl finns med i bakgrunden och samtalar och diskuterar. Tilltalet i podden är öppet och brett och programmen ska vara fria från ängslighet. Gästerna inbjuds att tala fritt.
- Vi har försökt ha en bredd när det gäller gäster. Urvalet är också gjort utifrån det som väckt intresse och nyfikenhet i oss. Det började med att vi gjorde en önskelista med vilka personer vi skulle vilja ha som gäster och vilka ämnen som vi ville samtala om. Ämnena rör sig i ett fält mellan livsfrågor, tro, samhälle och kultur, säger Susanne Dahl.
Hädelse, hemlängtan och kropp
Vem är då den första gästen? Jo, det är Magnus Betnér, känd och populär ståuppkomiker. Magnus Betnér ska tala om hädelse. Nästa gäst är Clara Lidström, mer känd som Underbara Clara, som är bloggare, författare och fotograf. Clara ska tala om begreppet hem, både om sitt hem som hon ofta bloggar kring och om existentiell hemlängtan. Serietecknaren Nina Hemmingsson ska tala om döden, tidigare ärkebiskopen KG Hammar om tron.
Senare under våren får vi lyssna till Ulf Gustafsson, förbundssekreterare i Humanisterna och Peter Gembäck, före detta pastor i Knutby. Temat för Ulf Gustafsson är utan tro och Peter Gembäck talar om att omorientera sin tro. Kroppen är tema för författaren Karin Smirnoff och försoning är ämnet för Ulrica Fritzson, stiftsteolog i Skara stift. Filosofen Bengt Brylde talar om vänskap.
- Kinamockaskogen är ingen bro in till kyrkan, men kanske ett brofäste. Tanken är att Sensus ska arrangera träffar eller samtalsgrupper utifrån avsnitten, både IRL och digitalt. Vi hoppas också att församlingar vill inspireras och göra liknande samtalsgrupper, säger Kent Wisti.
I skärningspunkten mellan kyrka, samhälle och kultur
Det bästa sättet att bearbeta sina livsfrågor och tala om livet är egentligen att göra det med sina vänner, tycker Kent Wisti. Kyrkan är också en viktig samtalspartner och kan vara den plats där du kan säga det du aldrig vågat säga till någon - eller försiktigt närma dig kristen tro. Om Kinamockaskogen är en plats ligger den i skärningspunkten mellan samhälle, kyrka och kultur.
- Vi vill förmedla ett genuint intresse för människor och ber helt enkelt våra gäster: berätta. Sedan hoppas vi att de som lyssnar ska våga tänka kring de stora frågorna och känna sig bemyndigade att ta ställning till sitt eget liv. Susanne och jag startar podden och sedan får vi se vem som tar över, säger Kent Wisti.
En podd är lyssnandets kommunikation. Vad hoppas Susanne Dahl att podden ska väcka hos människor?
- Jag tänker och hoppas att det handlar om ett lyssnande som väcker egna tankar och en önskan att samtala vidare. Så förhoppningen är att podden ska fungera som en samtalsstartare. Det är vad vi hoppas – men vi har ju ingen aning hur det landar hos människor. Det blir spännande att se.
– Det är verkligen glädjande att lansera podden Kinamockaskogen. Min förhoppning är att den ska väcka tankar och nya möjligheter till öppna samtal. Särskilt glad är jag över att initiativet blivit till genom ett samarbete mellan Luleå stift och Lunds stift, Svenska kyrkans nordligaste och sydligaste stift. Det visar på den bredd och kraft som finns i vår rikstäckande kyrka, säger Eva-Maria Karlsson, stiftsdirektor i Luleå stift.
– Jag gläds åt alla initiativ till att finna nya vägar att vara kyrka på och att kommunicera på. Ibland handlar det om nya vägar inom traditionella ramar och ibland rör det sig om ospårad terräng. Extra roligt är det när två stift kan prova nytt tillsammans! säger Lunds stifts biskop Johan Tyrberg.
Text: Kristina Strand Larsson