Lyssna

Nyhet / Publicerad 22 april 2022

Dopfest för alla i Asarum-Ringamåla församling

Enkelhet, naturlighet och glädje är ledorden när Asarum-Ringamåla församling bjuder in till drop-in-dop. Att vara kyrka tillsammans är något man tagit fasta på och det finns ett stort antal ideella medarbetare och engagerade församlingsbor som gärna är delaktiga. Nu ser de fram emot att få arrangera sin första Dopfestival.

Pandemin och dess restriktioner slog omkull dopplanerna för många familjer. Man kunde helt enkelt inte samlas på det sätt man önskade. I februari, precis när restriktionerna äntligen släppte, bjöd Asarum-Ringamåla församling in till sitt allra första drop-in-dop.

 

-Vi ville att de dop som inte blivit av under pandemin kunde få bli det nu. Vi tänkte att om vi sänker nivån och arrangerar dopkaffet så slipper familjerna tänka på det. Det viktigaste var att man inte kände att tåget gått bara för att barnet kanske hunnit bli två år, förklarar Karin Nordin, församlingspedagog.

- Det innebar att vi fick tänka till om praktiska detaljer som till exempel att det kanske behövdes lite större dopkläder, säger Mia Dahl, församlingspedagog.

Timingen skulle visa sig vara perfekt och satsningen blev en succé på många olika sätt, inte minst för det stora engagemang som väcktes hos volontärer och församlingsbor.

- Det var jättemånga som hörde av sig och ville hjälpa till. Så det bakades kakor och syddes dopklänning tillsammans. Vi hade ett riktigt kaffekalas sedan. En av dem som döptes var faktiskt en äldre dam. Hon hade tänkt länge på det här med dop, och nu när det blev drop-in så tog hon tillfället i akt. Det blev en väldigt fin stund, berättar Mia Dahl.

Mia Dahl och Karin Nordin, församlingspedagoger i Asarum-Ringamåla församling, ser fram emot mitten av maj då första Dopfestivalen arrangeras.

Foto: Charlotta Bäckström

Mitt i byn, helt nära kyrkan, disponerar församlingen lokalen Hjärtat med skyltfönster ut mot Storgatan. Hjärtat har kommit att bli en naturlig samlingsplats för människor i alla åldrar. Hit kommer barn och ungdomar ett par gånger i veckan för att läsa läxor eller pyssla lite, och pensionärer för att mötas och ta en kopp kaffe.

- Skyltfönstren är väldigt användbara när vi vill lyfta fram något som är aktuellt. Till exempel inför drop-in-dopet hade vi hängt fram dopklänning, dukat upp ett fikabord och hängt upp ballonger. På så sätt är vi synliga i byn, menar Karin Nordin.

- Efter det att restriktionerna släppte har vi också prioriterat att finnas ute på byn så mycket som möjligt för att möta folk och aktivt jobba med detta att vara kyrka tillsammans, säger Mia Dahl.

Hemsida, Facebook och Instagram har församlingen haft länge men ganska nyligen började man bli mer aktiva på Instagram och försöka göra inläggen mer levande.

- Just nu är det en absolut prioritering att jobba med Instagram och vårt konto hjartatibyn. Vi har ett tydligt mål att vara inkluderande. Att vara kyrka sker ju inte bara på ett sätt. Det sker i högsta grad på gudstjänster i kyrkan, men även när skolbarnen tittar in på Hjärtat och säger hej, eller när människor möter oss på sociala medier, säger Mia Dahl.

Den här dagen är det fokus på allas dop. Man kan fira dopet som hände för 30 år sedan eller så firar man ett helt nytt dop som sker under drop-in. Det blir en familjedag för alla åldrar

Karin Nordin, församlingspedagog

En glänsande fisk för varje döpt barn under året pryder ljusbäraren i Asarums kyrka.

Foto: Charlotta Bäckström

I arbetslaget finns en grupp med olika yrkeskategorier som träffas ett par gånger per termin och tänker kring dopet.

- Vi jobbar bland annat med inbjudan till dopet som går ut till alla som nyligen fått barn. Hur ser den ut? Vad ska den innehålla? Vad är det vi vill förmedla? Hur följer vi upp dopet? Och så vill vi gärna utvärdera saker vi provat. Det är viktigt att man träffas och pratar, så det inte bara blir att man kör på, menar Karin Nordin.

- Vi försöker ständigt tänka på vad som är relevant när människor kommer till dop. Hur det ska bli en bra stund med allt från mysig musik till att man får träffa någon som tar hand om en när man anländer till kyrkan. Hur kan syskon och familjemedlemmar vara delaktiga? Det finns hela tiden frågeställningar man behöver aktualisera. När vi får ett nyfött barn och väljer att döpa, så är det en fantastisk sak att samlas kring. Det är ett löfte om att det finns något större som bär oss genom livet, säger Mia Dahl.

Innan pandemin jobbade församlingen mycket med dopfaddrar, det vill säga någon som finns där för dopfamiljen, visar var de kan klä om, var det finns extra blöjor och kan svara på frågor.

- När man är 16 år gammal kan man bli gudstjänstvärd, men vi ville ta tillvara på de yngre ungdomarnas intresse för att hjälpa till vid gudstjänster, så dopfadder kan man bli tidigare. Det är definitivt något vi kommer att ta upp igen, säger Karin Nordin.

Församlingen jobbar med att göra inläggen på sociala medier lite mer levande. Ett tydligt mål är att tonen ska vara inkluderande. Här är några inlägg från Instagramkontot hjartatibyn.

Foto: Charlotta Bäckström

I mitten av maj kommer Asarum-Ringamåla församling att arrangera sin första Dopfestival.

- Vi brukar ha en gemensam dag i maj, det kan vara terminsavslutning eller kyrkans dag. Men i år har vi valt att lägga fokus på dopet och därför arrangerar vi en Dopfestival med drop-in-dop. Och alla är välkomna, säger Mia Dahl.

- Den här dagen är det fokus på allas dop. Man kan fira dopet som hände för 30 år sedan eller så firar man ett helt nytt dop som sker under drop-in. Det blir en familjedag för alla åldrar, säger Karin Nordin.

Efter gudstjänst med firande av dopet blir det aktiviteter i området kring kyrkan och Hjärtat: fiskedamm, hoppborg, tävlingar, popcorn och nygrillade hamburgare.

- Det är tur att det finns många som vill vara med och hjälpa till, för en sådan här dag roddar man ju inte med enbart personal. Vi ser väldigt mycket fram emot detta. Ungdomsgruppen har redan börjat planera femkamp med vatten och doptema, berättar Karin Nordin.

Text och foto: Charlotta Bäckström