Svårt att komma igång trots goda intentioner
FN:s Agenda 2030, Svenska kyrkans färdplan för klimatet och otaliga forskningsrapporter är framtagna sen länge, men frågan är: Hur når vi dit i tid?
Vi människor har ofta goda intentioner och ändå händer det att vi fastnar i gamla livsmönster som hindrar oss från att omsätta det vi vill i handling. Ungefär som Paulus säger i Romarbrevet 7: "Det goda som jag vill, det gör jag inte, men det onda som jag inte vill, det gör jag."
Många av oss har insett att omställningen är omfattande och brådskande, men var och hur ska man egentligen börja? Det kan handla om konkreta saker som:
- Vad får mig att ställa om till en mer hållbar kosthållning?
- Hur kan vi fatta klokare beslut kring hur vi transporterar oss?
- Vad kan församlingarna göra redan nu för att Färdplan för klimatet ska bli möjlig att nå till 2030?
Konkreta övningar som tränar omställningsmusklerna
Initiativtagare till materialet är Lisa Svensson, stiftsadjunkt för hållbarhet, Mimmi Bissmont, miljö- och klimatstrateg och AD Repka processledare i hållbarhet. Tillsammans har de skapat materialet ”Den mänskliga faktorn”:
- “Den mänskliga faktorn” bygger på tanken att omställningsarbetet går att träna upp som en muskel, och vi har hittat en forskningsbaserad metod för att göra det, Inner Development Goals (IDG). Inom IDG har man tagit fram olika färdigheter som människor behöver för att nå förändring. Det kan handla om närvaro, tacksamhet, samverkan och medvetenhet om hur komplex situationen är. Utifrån detta har vi satt ihop ett övningsmaterial som vill hjälpa individer och församlingar att ställa om till en mer hållbar livsstil. Det passar för alla åldrar och grupper, berättar Lisa.
Materialet är gratis att ladda ner och använda
”Den mänskliga faktorn” är ett material som är fritt att använda och ladda ner via länken nedan.