Ett femtiotal arrendatorer hade hörsammat inbjudan från Egendomsförvaltningen i Lunds stift och Lunds domkyrkoråd. På Stiftsgården Åkersberg fick de lyssna till experter från SMHI, Jordbruksverket, LRF Syd och Hushållningssällskapet HIR Skåne som gav konkreta tips om vad man kan göra för att klimatanpassa sitt jordbruk för att klara av att odla i ett nytt klimat.
Både torrare och blötare i framtiden
Alexandra Birger Röör och Christian Rönnebring från SMHI inledde dagen med att prata om konsekvenserna av ett varmare klimat. Vår och sommar blir torrare och höst och vinter allt blötare. Längre torrperioder riskerar att ge större skadeangrepp på grödorna och värmestress hos både växter och djur. Konkurrensen mellan det som odlas och ogräset ökar. Samtidigt leder stora regnmängder andra delar av året till översvämmade åkrar.
Men trots den dystra prognosen finns det hopp. Enligt SMHI kommer Sveriges klimat även i framtiden att fungera bra för odling och djurhållning, särskilt jämfört med södra Europa. Men det gäller anpassa växtodlingen och djurhållningen i tid efter de nya förutsättningarna. Görs det kan svenska lantbrukare kanske till och med bli vinnare i framtiden när värmen gör det svårt att odla längre söderut.
Viktigt att se över förutsättningarna för det egna jordbruket
Vädret kan vi inte göra så mycket åt, men genom att se över förutsättningarna för det egna jordbruket kan mycket förbättras. Vad är det egna jordbruket mest känsligt för idag? Hur ser gårdens infrastruktur för vatten ut? Vilka är bevattningsbehoven och finns det möjlighet att samverka med andra i närområdet?
Dränering är a och o
Tilla Larsson från Jordbruksverket och Ida Grimlund från LRF Syd talade om vikten av att se över och att underhålla gårdens vattenanläggningar. En välfungerande dränering får rötterna att söka sig djupare ner. Det ger en bättre markstruktur och starkare grödor som klarar torka och skadeangrepp bättre.
Men dränering och vattenanläggning är inga enkla saker. En åtgärd kan resultera i förbättringar på den egna gården men skapa översvämningar hos grannen. Det gäller att noggrant tänka igenom konsekvenserna en åtgärd kan få för odlingsmarken. Behöver man ta vatten från ett vattendrag eller om man vill anlägga en bevattningsdamm krävs särskilda tillstånd.
Höstsådd och tåligare sorter kan hjälpa
Paul Letteus från Hushållningssällskapet HIR i Skåne pratade om klimatsmart och vädersäker odling. Det viktigaste är att vara medveten om vad det man odlar kräver för förutsättningar och låta det styra. Blir det en torr sommar är det bättre att låta bli att luckra jorden. Är det en väldigt regnig sommar kan det istället behöva luckras mer än vanligt så det kommer syre till rötterna. Ibland är det bättre att så på hösten än på våren. Och vissa odlingssorter tål torka respektive väta bättre än andra. Det kan också löna sig att sprida riskerna genom att odla på fält som ligger långt ifrån varandra. Då minskar risken att hela skörden förstörs vid till exempel ett skyfall.
Märker redan av förändringarna
Tre av de som kom till inspirationsdagen var arrendatorerna Daniel och Emma Nylander från Glumslöv och Per-Olof Andersson från Lomma. De har alla arrenderat av Lunds stift i generationer.