Lilla kommuniteten bär bönelivet
Te och färgglada koppar står framdukade när Mario Gazzotti och Josefine Stegeland tar emot. De är två av åtta medlemmar som är del i Lilla kommuniteten. Gemenskapen är knuten till S:t Matteus kyrka. I kapellet i församlingshemmet äger bönelivet rum och sedan 2019 bor de flesta av medlemmarna i huset intill. De som inte bor i huset har boende i närheten och deltar i bönerna och andra aktiviteter.
Mario och Laura Gazzotti och deras barn Jacopo, 7 och Miriam, 11 kom till Malmö från Reggio Emilia i Italien för fyra år sedan.
-Där tillhörde vi en katolsk förening som skickade oss till Sverige för att få en upplevelse av ekumenik. De fann en underbar möjlighet i Svenska kyrkan.
-Det är annorlunda än vårt hemland men vi trivs bra, berättar Mario som arbetar som församlingsassistent i S:t Matteus kyrka och diakoniassistent i S:ta Maria kyrka. Bredvid honom sitter Josefine Stegeland. Hon är prästkandidat för Lunds stift och masterstudent i teologi med inriktning mot bibelvetenskap:
-Jag har bott här i ett år och delar lägenhet och vardag med två andra tjejer i kommuniteten.
Tro och liv flätas samman
-Det bästa med Lilla kommuniteten är att tro och liv blir så konkret och sammanflätat på olika sätt. Det som också är speciellt är att vi gör det tillsammans med andra. Till exempel så lagar vi och äter alla måltider ihop. Diakoni och gästfrihet är en annan viktig en del av detta. Tidigare bodde en iransk tjej som är kristen konvertit här med oss. Man lär sig mycket av varandra, säger Josefine.
-För mig är det känslan av helhet. Vi ber tillsammans och känner oss som en enhet. Min fru och jag som är katoliker lär känna en annan kyrkotradition. Vi är positivt förvånade över Svenska kyrkans öppenhet, förklarar Mario.
Femårsjubileet firas med bön, samtal och föreläsning
Josefine och Mario ser fram emot jubileumsfirandet som går av stapeln den 23 september. Dagen inleds och avslutas med bön. Däremellan blir det bland annat tid till att blicka tillbaka och samtala om kommunitetens början och den resa som man gjort fram till idag, samt en föreläsning av professor Samuel Rubenson.