I april 2019 öppnar utställningen Ansikte mot ansikte i Domkyrkans krypta med ikoner av ikonmålare Lars Gerdmar. Bland ikonerna återfinner vi bland annat Maria och Elisabets möte, Den heliga familjen, Jakobs stege och Den rättfärdiga Rut. Clara Gesang-Gottowt bidrar även till utställningen med några målningar. Hon är en konstnär vars bilder av betraktare ibland uppfattats som ikoner i den bemärkelsen att bilden genom färg och stämningar förmått öppna mot en andlig aspekt av verkligheten. Utställningen pågår till den 3 juni.
Den estetiska dimensionen i trosutövningen fungerar gränsöverskridande mellan de olika religionerna. Handlingen i riten och erfarenheten av att konsten kan vidga för en större verklighet förenar. Detta interreligiösa perspektiv tar vi fasta på vid seminariet och utställningen i Domkyrkoforum. På utställningsytan Väggen visas föremål och bilder av föremål från de stora världsreligionerna. Föremål som har en funktion i riten. Flera av bilderna är fotografier av föremål från Davids samling i Köpenhamn, ett museum som förvaltar en stor islamisk samling. Dessa bilder visas tillsammans med fotografier från indiska museer och kulturarvsplatser. Utställningen på Väggen öppnar även den, lördagen den 27 april.
Synlig religion – en dag om religionsdialog genom konst
Konst, kropp och handling är viktiga aspekter när människor gestaltar sin tro. Vi sjunger, dansar, faller på knä, vandrar, mediterar inför bilder och använder föremål. Denna centrala dimension av religionerna vill vi lyfta fram, ur såväl utövarens som observatörens perspektiv. Den estetiska sidan av trosutövningen är något grundläggande mänskligt som både förenar och erkänner olikhet.
I samband med att utställningen i domkyrkans krypta, Ansikte mot ansikte, invigs, bjuder vi på en halvdag om religionsdialog genom konst. Det blir korta seminarier, samtal och musik. Dessutom dans på Domkyrkoplatsen.
Föreläsare
12.30 Antoon Geels, professor i religionspsykologi: Konstarterna och religionsdialogen
13.15 Catharina Raudvere, professor i religionshistoria: Bilder i islam? Avbildning, närvaro, kommunikation
14.00 Lars Gerdmar, ikonmålare: Ikonen – liturgisk konst och andlig dialogbild
14.45 Lena Sjöstrand, teol.dr och domkyrkokaplan: Genom kroppen in i riten
15.15 Avslutande samtal
Mellan föredragen:
Tagorekören under ledning av Bubu Munshi Eklund från Kolkata, Indien sjunger tonsättningar av den indiske författaren Rabindranath Tagore som fick nobelpriset i litteratur 1913.