Stor uppmuntran och några utmaningar i kontraktsprostens tal till Lundby församling

5-11 oktober var det biskopsvisitation i Lundby församling. Visitationen avslutades med en högmässa med visitationsstämma den 11 oktober kl. 11 i Lundby nya kyrka. Kontraktsprost Maria Ottensten överlämnade då sitt visitationstal till kyrkoherde Annika Larsson. Läs talet i sin helhet här.

Kontraktsprost Maria Ottenstens tal till Lundby församling

Det har varit biskopsvisitation i Lundby församling, och biskop Susanne Rappmann har tillsammans med mig som kontraktsprost och hennes representant, samt medarbetare från stiftskansliet, under några dagar de gångna veckorna besökt församlingen.

Ordet visitation hör ihop med visit eller besök. Att besöka varandra är något som är tradition i kristenheten alltsedan de allra första kristna församlingarna. När stiftets biskop tillsammans med mig och andra medarbetare besökt er i Lundby församling synliggörs den kristna enheten. Tillsammans med stiftets övriga församlingar och med Svenska kyrkan förenas ni med oss i vår gemensamma bekännelse och i den ordning som ger form och stadga kring trons liv som levs i den enskilda församlingen. Detta brukar man sammanfattande kalla Svenska kyrkans tro, lära och liv.

Biskopens och stiftets uppgift brukar beskrivas som att främja och ha tillsyn, eller, för att använda ett enklare språk: uppgiften är att uppmuntra och utmana.

Det har varit väldigt roligt och uppmuntrande för oss, biskop, kontraktsprost och andra medarbetare att besöka er i Lundby. Lundby är en så välorganiserad församling, med mycket gott arbete, fin verksamhet, och många goda medarbetare att visitationen varit en stor fröjd.

Jag vill särskilt lyfta fram några delar av ert arbete, som uppmuntran, men också med vissa utmaningar.

Organisation och professionalitet

Lundby är som sagt en välorganiserad församling, med många kompetenta medarbetare. Här finns det mesta av det som behövs av styrdokument, policies och goda rutiner på plats eller är under utarbetande.  En ny församlingsinstruktion ligger hos domkapitlet och kommer med all sannolikhet att antas vid nästa sammanträde.

När det gäller utvecklingen framåt av församlingens arbete är det viktigt att ni i ledningsgrupp, kyrkoråd och olika arbetslag och arbetsgrupper eftersträvar att samtala om hur ni vill vara kyrka på denna plats. Detta för att bli det som biskop Susanne beskrev som ”kollektivt intelligenta”, och som hon illustrerade med en bild av att ”slå sina kloka huvuden ihop”.

Miljöarbetet

Det finns en mycket väl genomarbetad Miljöpolicy med tillhörande rutiner. Tack vare en kompetent, entusiastisk miljösamordnare och en aktiv miljögrupp genomsyrar dessa tankar mycket av arbetet i församlingen. PÅ detta område ligger verkligen Lundby församling i framkant, och det är bara att uppmuntra det fortsatta arbetet.

Diakoni

Under året har en ny genomarbetad diakonipastoral arbetats fram som pekar ut riktningen för diakonin.

Här lyfts perspektiven att diakonin behöver syssla med gemenskap och livskvalitet, men också med att finnas till och stötta människor i förändring och problemlösning.  I en grundlig analys kommer man också fram till att ”förändrings-sidan” av diakonin behöver stärkas. Som en konsekvens av analysen startade församlingens diakonimottagning i augusti. Hittills har alla tider där varit fullbokade, och arbetet har fungerat väldigt bra. Här finns skäl att uppmuntra fortsatt arbete i samma riktning. Diakonin är verkligen på rätt väg i Lundby.

Barn och unga

Arbetet bland barn och unga är stort och uppskattat. Upp till konfirmandåldern sker det i distrikten, med lite olika inriktning, till stor del med musikaliska inslag. Från konfirmandåldern och uppåt bedrivs ungdomsarbetet församlingsövergripande och ungdomsteamet ansvarar för det. Där finns ett stort konfirmandarbete, och många unga ledare i verksamheten. Ungdomsgruppen är också en levande gemenskap som firar mässa tillsammans på onsdagar – något som vi ju fick nåden att uppleva vid kvällsmässan den 7/10.

I flera sammanhang har medarbetare återkommit till att det ibland är svårt med bryggan från distriktens barnverksamhet till den gemensamma ungdomsverksamheten, och i samtalet med pedagogerna blev det tydligt att här behöver ni slå era kloka huvuden ihop, samtala mer med varandra för att kunna vara kollektivt intelligenta och hitta mer av samverkan och samsyn. Här vill jag också utmana er till att utveckla undervisning och lärande bland vuxna i församlingen.

Gudstjänstlivet

Under våren när pandemin slog till stängde man i Lundby som på många andra ställen de offentliga gudstjänsterna och flyttade ut på nätet. Den dagliga digitalt sända bönen kl 13.00 varje dag har visat sig få till följd att fler kommer till middagsbön på plats i Lundby nya kyrka sedan den öppnat upp igen. Att efter denna pandemiperiod hitta fram till hur gudstjänstlivet ska förnyas och stärkas framöver är en viktig uppgift här som på andra platser. Lundby församling har ju också ett rikt och varierat musikliv, som nu i pandemitid måste hitta nya former.

Med en så effektiv och välorganiserad professionell organisation som i Lundby är det extra viktigt att fokusera på och värna församlingslivet, som inte bärs av anställda. I detta har kyrkoråd och distriktsråd en viktig utmaning.

Fokus

När församlingsinstruktionen är på plats gäller det nu att den ska bli kött och blod. Kyrkorådet behöver under de närmaste åren fokusera på innehållsfrågor, och samtala om riktning och svar på frågan om hur ni ska vara kyrka på denna plats.

Ekumenik och religionsdialog

Lundby församling är ju socioekonomiskt oerhört skiftande, med flera mycket välmående stadsdelar, men också delar av församlingen som finns på polisens lista över ”särskilt utsatta områden”. När polarisering och isärdragning hotar, bör kyrkan söka vägar att vara en sammanhållande och integrerande kraft, något som ni lyfter fram i er församlingsinstruktion,

Sedan länge finns det upparbetade kontakter mellan Brämaregårdens distrikt och Göteborgs moské, som ju ligger nästan vägg i vägg. Det finns skäl att utveckla och utvidga det arbetet, både med ekumenik och religionsdialog. Församlingen behöver prioritera dessa områden, och där det är möjligt utveckla kontakterna med övriga kyrkor, moskéer och andra religiösa samfund.

Men, som redan sagts, även om jag här lyft fram några utmaningar mot slutet, så är det framför allt uppmuntran som är biskop Susannes och mitt ärende. Ni gör ett fantastiskt arbete för Guds rike här i Lundby församling: Fortsätt med det!

Jag vill nu tacka er alla som jag, biskopen och stiftets medarbetare mött under visitationsarbetet. Jag är tacksam och imponerad över det vi sett och hört, över den tro och hängivenhet som bärs i denna församling. Det är en djup glädje att höra samman i kyrkans gemenskap. Ni får nu arbeta vidare i Kyrkans gemenskap, i stor tillförsikt, ledda av Guds Ande.


Göteborg  20201011

Maria Ottensten, kontraktsprost