Rosa rosor ligger på ett kistlock. En man i svart kostym står intill.
Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Planera och boka begravning

En begravningsgudstjänst i Svenska kyrkan handlar om att stanna upp inför ett levt liv.

I gudstjänsten bär vi med oss minnen av den döde och det finns rum för många olika känslor och tankar. I gudstjänsten överlämnas den döda i Guds händer och prästen lyser frid över den döda.

Vi vill att varje begravningsgudstjänst i Lundby församling ska upplevas som meningsfull och präglas av ett personligt tilltal.

Boka begravning

Många väljer att anlita en begravningsbyrå för att få hjälp med det praktiska kring begravningen. Då är det ofta begravningsbyrån som bokar begravning och sköter kontakten med kyrkan. Det går också bra att ordna delar av eller allt praktiskt själv.

Kontakta expeditionen tfn: 031-731 68 00 för att boka begravning. Här finns fler kontaktuppgifter till expeditionen. Har du frågor och funderingar kring begravning i Svenska kyrkan är du också välkommen att kontakta expeditionen.

Träffa prästen före begravningen

När begravning är bokad tar prästen kontakt med de anhöriga för ett samtal inför begravningen. Samtalet är till för att förbereda begravningsgudstjänsten men också för att, om du som anhörig vill, minnas den döda. Det finns tillfälle att prata om det liv som var och också om hur livet blir nu. 

Medlem i Svenska kyrkan

Den som har varit medlem i Svenska kyrkan har rätt att begravas i Svenska kyrkan utan extra kostnad. 

Inte medlem i Svenska kyrkan

För den som gått ur Svenska kyrkan eller aldrig varit medlem kan det finnas skäl och särskilda omständigheter som gör att begravning i Svenska kyrkan ändå är önskad. I dessa fall beslutar kyrkoherden om upplåtelse av kyrka och en begravningsavgift tas ut som ska täcka kostnader i samband med begravningen.

Upplåtelse av kyrkorum

Om begravningsgudstjänst önskas i annan kyrkas ordning, men i något av våra kyrkorum beslutar kyrkoherden om upplåtelse. 

Musik i samband med begravningsgudstjänst

Ni är välkomna med önskemål om psalmer och eventuell annan musik när ni träffar prästen för samtal inför begravningen. Om ni vill ha förslag på musik går det bra att kontakta våra musiker som gärna hjälper till. 

Lundby församling har skickliga musiker som gärna framför låtarna, men om ni önskar spela förinspelad musik under begravningsgudstjänsten finns det vissa förhållningsregler. I Lundby församling spelas rättvis musik – det vill säga upphovspersonerna får betalt för sitt arbete. Det medför att vi spelar ett visst medium/tjänst, medan andra inte är tillåtna.

Detta gäller i Lundby församling:

  • Köpt CD-skiva får spelas i samband med kyrklig handling.
  • Köpt musik i iTunes store får spelas i samband med kyrklig handling.
  • Bränd CD-skiva får spelas i samband med kyrklig handling om köpt original-CD kan visas vid uppspelningstillfället.  

Det är inte tillåtet att spela streamad musik från exempelvis Spotify, Apple music eller Youtube.

Samtalsstöd och sorgegrupp

För dig som förlorat en förälder, maka eller barn finns sorgegrupper och möjlighet till enskilda samtal med präst eller dikaon i Lundby församling. Kontakta församlingsexpeditionen tfn: 031-731 68 00 så kopplar ihop dig med en präst eller diakon. Du kan också kontakta vår Samtalsmottagning för att boka tid. 

För dig som mist någon genom självmord, finns en speciell organisation SPES - Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd. Mer info om deras verksamhet får du på deras hemsida, www.spes.se eller ring deras telefonjour tfn: 08-34 58 73 alla dagar kl. 19.00-22.00.

Här kan du läsa mer om Svenska kyrkans stöd vid sorg.

Snödroppar i snö.

Sorgegrupp

När du förlorat någon som stått dig mycket nära, kan det vara en hjälp och ett stöd att samtala med andra i samma situation.

Animation där en person lutar sig fram och vinkar till en annan.

Första hjälpen vid sorg

Ingen människa ska behöva vara ensam i sin sorg. Därför har vi samlat konkreta tips som gör det lite lättare för oss som medmänniskor att finnas där för någon som sörjer.

Kyrkor och mötesplatser

Det pågår verksamhet varje dag året runt i kyrkorna och mötesplatserna i Lundby församling. På denna sida kan du läsa mer om vad som är på gång, vem som jobbar där och mer om byggnaderna. Välkommen in!

Bårtäcken

Lundby församling har tre bårtäcken för användning i alla våra kyrkor.

Kyrkogården vid Lundby gamla kyrka.

Kyrkogårdar i Lundby

I Lundby församling finns tre begravningsplatser: Lundby gamla kyrkogård och Lundby nya kyrkogård samt Bräcke kyrkogård, som är en askgravlund.

Digitalt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med vad som sker i Lundby församling! Prenumerera på Lundby församlings nyhetsbrev.

Anmäl dig här!

Din historia. Dina drömmar.

Till Lundby församling ska du få komma som den du är. Svenska kyrkan vill vara en mötesplats för många, för i mötet med andra förändras vi. Gud blir större och våra liv blir rikare. Tillsammans är vi mycket mer!

 

Kalender

I kalendern kan du se vad som händer i Lundby församling dag för dag - från fikastunder och gudstjänster till större konserter och verksamheter för alla åldrar. Öppet för alla. Välkommen!

Gudstjänstkalender

Här hittar du en gudstjänstkalender. Du kan också läsa mer om de olika gudstjänsterna som firas i Lundby församling.

Konsertprogram

Välkommen på konsert! Ta del av körsång, storslagna symfonier, konserter för barn och mycket mer. Här samlas information om de konserter som arrangeras i Lundby församling.

Det händer i kyrkan

Här hittar du församlingens alla grupper och aktiviteter. Församlingen är stor och utbudet är brett – och här finns plats för dig!

Dop, konfirmation, vigsel och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Bli medlem i Svenska kyrkan

Du är välkommen att bli en del av Svenska kyrkan oavsett vem du är. Här finns en plats för dig. Det är enkelt att bli medlem!

En hållbar kyrka

I Lundby församlings solidariska arbete ingår även omsorg om skapelsen. Församlingen är miljödiplomerad och arbetar strukturerat för att minska miljöpåverkan och värna den biologiska mångfalden.

Historia och kulturarv

Svenska kyrkan har en lång historia. Läs mer om Lundby församlings kyrkor och dess kulturarv, våra besöksmål och hur vi vårdar kulturarvet.

Manifestation Stärka Banden mellan kyrka och moské, 2015.

Om församlingen

Lundby församling ligger på Hisingen i Göteborg och är en del av Kristi världsvida kyrka. Församlingen är en gemenskap som delar evangeliet i tro och liv, i en av Sveriges snabbast växande storstadsmiljöer.