Rosa rosor ligger på ett kistlock. En man i svart kostym står intill.
Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Planera och boka begravning

En begravningsgudstjänst i Svenska kyrkan handlar om att stanna upp inför ett levt liv.

I gudstjänsten bär vi med oss minnen av den döde och det finns rum för många olika känslor och tankar. I gudstjänsten överlämnas den döda i Guds händer och prästen lyser frid över den döda.

Vi vill att varje begravningsgudstjänst i Lundby församling ska upplevas som meningsfull och präglas av ett personligt tilltal.

Boka begravning

Många väljer att anlita en begravningsbyrå för att få hjälp med det praktiska kring begravningen. Då är det ofta begravningsbyrån som bokar begravning och sköter kontakten med kyrkan. Det går också bra att ordna delar av eller allt praktiskt själv.

Kontakta expeditionen tfn: 031-731 68 00 för att boka begravning. Här finns fler kontaktuppgifter till expeditionen. Har du frågor och funderingar kring begravning i Svenska kyrkan är du också välkommen att kontakta expeditionen.

Träffa prästen före begravningen

När begravning är bokad tar prästen kontakt med de anhöriga för ett samtal inför begravningen. Samtalet är till för att förbereda begravningsgudstjänsten men också för att, om du som anhörig vill, minnas den döda. Det finns tillfälle att prata om det liv som var och också om hur livet blir nu. 

Just nu är det svårare att ses på grund av restriktionerna med anledning av covid-19. Under rådande omständigheter försöker vi att boka in digitala möten eller telefonmöten istället för att träffas. Tack för visad förståelse.

Medlem i Svenska kyrkan

Den som har varit medlem i Svenska kyrkan har rätt att begravas i Svenska kyrkan utan extra kostnad. 

Inte medlem i Svenska kyrkan

För den som gått ur Svenska kyrkan eller aldrig varit medlem kan det finnas skäl och särskilda omständigheter som gör att begravning i Svenska kyrkan ändå är önskad. I dessa fall beslutar kyrkoherden om upplåtelse av kyrka och en begravningsavgift tas ut som ska täcka kostnader i samband med begravningen.

Upplåtelse av kyrkorum

Om begravningsgudstjänst önskas i annan kyrkas ordning, men i något av våra kyrkorum beslutar kyrkoherden om upplåtelse. 

Musik i samband med begravningsgudstjänst

Ni är välkomna med önskemål om psalmer och eventuell annan musik när ni träffar prästen för samtal inför begravningen. Om ni vill ha förslag på musik går det bra att kontakta våra musiker som gärna hjälper till. 

Lundby församling har skickliga musiker som gärna framför låtarna, men om ni önskar spela förinspelad musik under begravningsgudstjänsten finns det vissa förhållningsregler. I Lundby församling spelas rättvis musik – det vill säga upphovspersonerna får betalt för sitt arbete. Det medför att vi spelar ett visst medium/tjänst, medan andra inte är tillåtna.

Detta gäller i Lundby församling:

  • Köpt CD-skiva får spelas i samband med kyrklig handling.
  • Köpt musik i iTunes store får spelas i samband med kyrklig handling.
  • Bränd CD-skiva får spelas i samband med kyrklig handling om köpt original-CD kan visas vid uppspelningstillfället.  

Det är inte tillåtet att spela streamad musik från exempelvis Spotify, Apple music eller Youtube.

Samtalsstöd och sorgegrupp

För dig som förlorat en förälder, maka eller barn finns sorgegrupper och möjlighet till enskilda samtal med präst eller dikaon i Lundby församling. Kontakta församlingsexpeditionen tfn: 031-731 68 00 så kopplar ihop dig med en präst eller diakon. Du kan också kontakta vår Samtalsmottagning för att boka tid. 

För dig som mist någon genom självmord, finns en speciell organisation SPES - Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd. Mer info om deras verksamhet får du på deras hemsida, www.spes.se eller ring deras telefonjour tfn: 08-34 58 73 alla dagar kl. 19.00-22.00.

Här kan du läsa mer om Svenska kyrkans stöd vid sorg.

Vill du veta vad som händer?

Håll dig uppdaterad med vad som sker i Lundby församling! Prenumerera på Lundby församlings nyhetsbrev.

Anmäl dig här!

Din historia. Dina drömmar.

Till Lundby församling ska du få komma som den du är. Svenska kyrkan vill vara en mötesplats för många, för i mötet med andra förändras vi. Gud blir större och våra liv blir rikare. Tillsammans är vi mycket mer!