Om Lundby nya kyrka

Lundby nya kyrka invigdes år 1886, men totalförstördes i en brand 1993. Tre år senare stod kyrkan återuppbyggd i en stil inspirerad av medeltida italienska kyrkor.

När Lundby nya kyrka invigdes år 1886 upphörde den medeltida Lundby gamla kyrka att användas för gudstjänstbruk. Lundby nya kyrka ritades av Adrian Peterson. Den totalförstördes i en brand den 7 februari 1993. En del tegelstenar sparades från den nedbrunna kyrkan för att ingå i den nya kyrkans murar.

1996 stod Lundby nya kyrka färdig att ta emot besökare. Den nya kyrkan är byggd i modern italiensk basilika-stil och ritad av arkitekterna Akke Zimdal och Margareta Diedrichs. Inspirationen till den nya kyrkan är hämtad från medeltida italienska kyrkor. Den är uppbyggd med ett centralt högt kyrkorum som flankeras av byggnader för församlingsverksamhet med bland annat kök, församlingssal, barnrum, kontor, sakristia och andaktsrum.

Det finns två klockor i kyrkotornet. En är gjuten av malm från de gamla klockorna och den andra klockan kommer från S:t Jörgens nedlagda sjukhuskyrka.

Besöksadress Lundby nya kyrka

Lundby nya kyrka (länk till karta)
Lundbygatan 2, 418 75 Göteborg
Hållplats: Säterigatan eller Danaplatsen

Tillgänglighet

Se information om tillgänglighet för personer med funktionsvariationer i Lundby nya kyrka i Tillgänglighetsdatabasen (länk).

Utforska Lundby nya kyrka 360⁰

Ta en digital rundtur med audioguide i Lundby nya kyrka! Sätt på ljudet om du vill lyssna till informationen om kyrkan.

Det händer i Lundby nya kyrka

Kyrkan är full av liv och rörelse. Vill du sjunga i kör, fika, handla second hand eller lära dig spela orgel?

Konsertprogram

Välkommen på konsert! Ta del av körsång, storslagna symfonier, musikgudstjänster, konserter för barn och mycket mer. Här samlas information om musiken som arrangeras i Lundby församling.

Lundby gamla kyrka

Välkommen in i det levande kulturarvet!

Det händer i Lundby församlingshem

Barnrytmik, körer, ungdomshäng och bildskapande. Det händer mycket i Lundby församlingshem!

Hyra lokal i Lundby nya kyrka

Lokaler för uthyrning i närheten av Eriksberg, Sannegårdshamnen och Kyrkbyn. Här finns information om lokalerna och till vilka tillfällen du kan hyra dem.

Personal i Lundby nya kyrkas arbetslag

Kontakta oss med frågor mellan himmel och jord.

Brämaregårdens  kyrka och församlingshem.

Expeditionen

Du bokar dop, vigsel eller begravning samt hyra av lokaler genom att kontakta expeditionen, som givetvis även kan guida dig rätt om du har andra frågor. Lundby församlings expedition ligger i Brämaregården.

Digitalt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med vad som sker i Lundby församling! Prenumerera på Lundby församlings nyhetsbrev.

Anmäl dig här!

Din historia. Dina drömmar.

Till Lundby församling ska du få komma som den du är. Svenska kyrkan vill vara en mötesplats för många, för i mötet med andra förändras vi. Gud blir större och våra liv blir rikare. Tillsammans är vi mycket mer!

 

Kalender

I kalendern kan du se vad som händer i Lundby församling dag för dag - från fikastunder och gudstjänster till större konserter och verksamheter för alla åldrar. Öppet för alla. Välkommen!

Gudstjänstkalender

Här hittar du en gudstjänstkalender. Du kan också läsa mer om de olika gudstjänsterna som firas i Lundby församling.

Konsertprogram

Välkommen på konsert! Ta del av körsång, storslagna symfonier, musikgudstjänster, konserter för barn och mycket mer. Här samlas information om musiken som arrangeras i Lundby församling.

Det händer i kyrkan

Här hittar du församlingens alla grupper och aktiviteter. Församlingen är stor och utbudet är brett – och här finns plats för dig!

Dop, konfirmation, vigsel och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Ett litet rött hjärta av trä står på ett labyrintspel.

Bli medlem i Svenska kyrkan

Du är välkommen att bli en del av Svenska kyrkan oavsett vem du är. Här finns en plats för dig. Det är enkelt att bli medlem!

En hållbar kyrka

I Lundby församlings solidariska arbete ingår även omsorg om skapelsen. Församlingen är miljödiplomerad och arbetar strukturerat för att minska miljöpåverkan och värna den biologiska mångfalden.

Historia och kulturarv

Svenska kyrkan har en lång historia. Läs mer om Lundby församlings kyrkor och dess kulturarv, våra besöksmål och hur vi vårdar kulturarvet.

Manifestation Stärka Banden mellan kyrka och moské, 2015.

Om församlingen

Lundby församling ligger på Hisingen i Göteborg och är en del av Kristi världsvida kyrka. Församlingen är en gemenskap som delar evangeliet i tro och liv, i en av Sveriges snabbast växande storstadsmiljöer.

 

 

Lundby församling är miljödiplomerad av Svensk Miljöbas genom SamCert Miljödiplomering.