Lokalförsörjningsplan och dess konsekvenser

Nyhet Publicerad Ändrad

Lundby församlings uppdrag är att vara kyrka för människor i hela församlingen, ett uppdrag som behöver ta sig olika uttryck över tid, beroende på behov och resurser.

I dagsläget befinner sig församlingen i en situation där kostymen på ett eller annat sätt behöver krympa, något som de förtroendevalda i kyrkorådet och kyrkofullmäktige kan konstatera utifrån sitt ansvar att förvalta församlingens ekonomi och egendom. Som ett led i detta arbete genomfördes under 2021 en lokalförsörjningsplan följt av en konsekvensanalys och åtgärdsplan i våras. I denna process har såväl förtroendevalda från kyrko- och distriktsråd som medarbetare deltagit.

Utifrån lokalförsörjningsplanen är bedömningen att (minst) en av församlingens fastigheter behöver avvecklas, bland annat på grund av att det samlade underhållet i längden blir för kostsamt. Istället vill vi värna om att behålla verksamhet och medarbetare snarare än att stå med byggnader vi inte mäktar med att hålla öppna. Arbetsgruppen för lokalförsörjningsplanen har vägt olika argument mot varandra och slutligen kommit fram till förslaget att avveckla Länsmansgårdens kyrka.

Med anledning av arbetsgruppens förslag har kyrkorådet fattat beslut om att en risk- och konsekvensanalys, en barnkonsekvensanalys, samt åtgärdsplan för eventuellt genomförande av omorganisation ska tas fram. Dessa arbeten påbörjades av medarbetare och ledningsgrupp nu efter sommaren, och innehåller bland annat frågor om hur Lundby församling kan vara kyrka i hela församlingen och hur vi kan möta människor i olika sammanhang, genom att till exempel röra oss på fler arenor utanför kyrkans väggar, bidra till ökad rörlighet och minskad segregation inom församlingen, och att undersöka alternativa lokallösningar där vi själva inte behöver ta ett ägar- och förvaltaransvar.

Frågor och svar

Vilka avvägningar har vi gjort?
Vi har tittat på en lång rad aspekter, både utifrån nuläge och framtidsprognoser. Bland annat församlingens ekonomi i stort, kostnader för byggnaders drift och underhåll, medlemssiffror, lokalbehov för medarbetare och verksamhet, möjlighet till flexibilitet i en föränderlig omvärld, med mera.

Hur har vi tänkt när det gäller de delar av Lundby församling som betecknas som socialt utsatta områden? 
Vi vill ha kvar verksamhet och personal, särskilt inom det diakonala området, och kraftsamlar i Biskopsgårdens kyrka. Vi ska fortsätta att möta människor i Biskopsgården och Länsmansgården, om än på ibland andra sätt än idag. För alternativet – att skära ner på personal och ha kvar tomma lokaler – tror vi inte på.

Vad händer med byggnaden Länsmansgårdens kyrka om vi lämnar? 
Det är svårt att säga i dagsläget. Kommunen äger marken, och vi för en dialog om framtiden. Kanske tar kommunen över byggnaden för annan verksamhet. Kanske en annan kristen församling flyttar in. Kanske monteras byggnaden ned för att ge plats åt något nytt. 

Processens gång

Nu följer en rad formella beslut i olika instanser, en process som tar sin tid för att allt ska gå formellt rätt till. Här nedan kommer rapporter längs vägen.

Måndagen den 5 december hade kyrkorådet sammanträde. Vilka beslut som fattades kan du läsa i protokollet nedan.

Protokoll från sammanträdet i kyrkorådet 2022-12-05 (pdf)

Torsdagen den 15 december beslutade kyrkofullmäktige, med en rösts övervikt, att återremittera ärendet, samt att utreda möjligheterna om en samarbetskyrka i Länsmansgården.

Protokoll från kyrkofullmäktige 2022-12-15 (pdf)

Måndagen den 13 mars sammanträdde kyrkofullmäktige på nytt och då bordlades ärendet till nästa sammanträde, måndagen den 15 maj.

Protokoll från kyrkofullmäktige 2023-03-13 (pdf)

Måndagen den 15 maj fattade kyrkofullmäktige beslut om att kyrkorummet i Länsmansgårdens kyrka (efter samråd med stiftsstyrelsen) ska tas ur bruk och att byggnaden ska avyttras.

Då flera aktörer kommer att vara involverade i den fortsatta processen finns det just nu ingen mer exakt tidsplan än att detta beräknas ske under hösten. Mer information kommer efter hand.

Protokoll från kyrkofullmäktige 2023-05-15 (pdf)

Måndagen den 19 juni beslutade kyrkorådet bland annat att - efter samråd med stiftet och beslut från Stiftsstyrelsen - påbörja förhandlingar om försäljning av Länsmansgårdens kyrka till de intressenter som mest tillmötesgår behovet av en öppen mötesplats i området, samt att föra samtal med intressenter om att skapa en sådan mötesplats och att samverka med församlingen.

Protokoll från kyrkorådet 2023-06-19 (pdf)

Lördagen den 30 september fattade kyrkorådet det formella beslutet om att Länsmansgårdens kyrka ska tas ur bruk, något som kan göras då såväl domkapitlet som Länsstyrelsen inkommit med yttranden i frågan.

Domkapitlet menar att församlingen tagit fram ett gediget beslutsunderlag och att man visar tydliga ambitioner att fortsätta ta pastoralt ansvar i området. Länsstyrelsen beklagar att kyrkan tas ur bruk, och anger vissa förhållningsregler när det gäller kyrkliga inventarier. Varken domkapitlet eller Länsstyrelsen har dock några invändningar mot att kyrkorådet fattar beslut om att ta kyrkan ur bruk.

Protokoll från kyrkorådet 2023-09-30 (pdf)

Onsdagen den 8 november beslutade stiftsstyrelsen att fastställa kyrkorådets beslut att ta Länsamansgårdens kyrka ur bruk.

Söndagen den 21 april firades den sista gudstjänsten i Länsmansgårdens kyrka. Då togs också kyrkorummet ur bruk, genom en ceremoni under ledning av kontraktsprost Ewa Selin. Samma dag undertecknades köpekontraktet mellan Lundby församling och GöteborgsLokaler. Läs mer här.

Vad händer härnäst?

Lokalerna kommer att behövas för tillfällliga arbetsplatser under våren/sommaren, då den planerade ombyggnaden av Biskopsgårdens kyrka sker. Under hösten fortsätter församlingens befintliga verksamheter i Länsmansgården.

Den 2 december tillträder GöteborgsLokaler byggnaden, vilket troligen innebär ett kortare uppehåll för samtliga verksamheter. I början av 2025 räknar Lundby församling med att vara en av flera aktörer som åter fyller byggnaden med liv och verksamhet.

_ _ _ _ _

Mer information

Kontakta kyrkoherde Annika Larsson eller kyrkorådets ordförande Joakim Berlin om du vill veta mer. Kontaktuppgifter hittar du nedan.

Annika Larsson
Kyrkoherde
Direkt: 031-731 68 43
Mobil: 0707-14 48 16
E-post: annika.larsson@svenskakyrkan.se

Joakim Berlin
Ordförande kyrkorådet
Mobil: 070-742 24 38
E-post: joabor@hotmail.com