Torns församling Besöksadress: Vallkärravägen 14, 22651 LUND Postadress: Box 1096, 22104 LUND Telefon:+46(46)718700 E-post till Torns församling

Torns kyrkor

I Torns församling finns sex kyrkor, samt församlingshemmet i Stångby. Varje kyrka har sin egen karaktär och fungerar ofta som landmärke i byn där den står.

Lund var en kyrklig metropol under medeltiden. Här fanns inte mindre än 27 kyrkor och klosteranläggningar. I samband med reformationen på 1500-talet revs samtliga kyrkor utom två, Domkyrkan och Klosterkyrkan.

Även i vår egen tid har det byggts många kyrkor. Detta gäller också i Lund, där fem kyrkor har kommit till sedan mitten på 1960-talet. Lunds pastorat består idag av sju församlingar med 18 kyrkor/kapell. Därtill kommer en lång rad kyrkor som tillhör olika frikyrkor och stiftelser som verkar i Lund.

I Stångby stationssamhälle ligger Torns församlingsgård, som hjärtat i församlingen. Tidigare var det en prästbostad men när Stångby stationssamhälle växte fram byggde man om huset till församlingsgård.

Församlingsgården Stångby

Kyrkornas öppettider