Torns församling Besöksadress: Vallkärravägen 14, 22651 LUND Postadress: Box 1096, 22104 LUND Telefon:+46(46)718700 E-post till Torns församling

Dop i Torns församling

Genom hela kyrkans historia har dopet varit den synliga bekräftelsen på varje människas självklara samhörighet med Gud. Dopet är ingen trosprestation utan förblir alltid detsamma: en gåva från Gud som innebär att vi blir omslutna av Guds kärlek.

Dopet är en gåva. Vi behöver inte prestera något eller vara på något speciellt sätt för att bli döpta. Dop är ett sakrament, en helig handling, där vi tror att Gud finns med och verkar. När man frågar nyblivna föräldrar varför de vill att deras barn ska bli döpt svarar en del ”Det är bäst så”. Som förälder vill man sitt barn det allra bästa. Det vill Gud också. När små barn döps visar det Guds villkorslösa kärlek, jag älskar dig precis som du är, inte för vad du gör.

Själva dopgudstjänsten är en fest där församlingen tillsammans med familjen firar ett nytt liv och att personen blir en del av gemenskapen. När ett barn döpts är det vanligt att prästen lyfter upp barnet och visar det för alla som är i kyrkan och kanske säger: ”Titta vilken fin ny medlem vi fått”.

Efter dopgudstjänsten vill många fortsätta med ett kalas, men självklart är detta inget som man måste. I Torns församling kan du hyra församlingshemmet i Stångby kostnadsfritt i samband med dopet.

Frågor om dop

Har du frågor om vad dopet betyder och hur det går till? Hör gärna av dig till Anna Svensson Melin, församlingsherde, tel 046-71 87 80.

Du kan också läsa mer om dopgudstjänsten på Svenska kyrkans dopsajt.

Boka dop

Det går bra att boka dop i samtliga av församlingens kyrkor. På lördagar i jämna veckor finns det tider avsatta för dop, ofta är det också möjligt med dop i söndagens gudstjänst. Kontakta Lunds pastoratsexpedition för att göra en bokning.

Lunds pastorsexpedition
Skicka e-post till Lunds pastorsexpedition