En julgranskula med glittriga detaljer hänger i granen.
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Christmas carols och Christmas pudding

Välkommen till en kväll med carols och en smakbit av den klassiska Christmas pudding, onsdag 14 dec 19:00 i Torns församlingsgård i Stångby. Tornkören sjunger - kom och sjung med!

Känner du till traditionen bakom Christmas pudding? Den lär har introducerats av Drottning Viktoria och Prins Albert som tyckte att man skulle fira jul ordentligt!

Helen Sheppard, medlem i Tornkören berättar om Christmas pudding, läs mer nedan:

Christmas Pudding

Den berömda engelska Christmas puddingen har en brokig historia. Den ursprungliga puddingen från medeltiden lär har varit en sorts gröt eller korv med vete, kött, fett, torkade frukter och kryddor. På den tiden var frukt det enda konserveringsmedlet man hade. Med tiden blev denna pudding en söt efterrätt med endast frukt. Den har också kallats “plum pudding” och “figgy pudding”, fast plommon och fikon har aldrig varit ingredienser, utan syftar på den torkade frukten. Den Christmas pudding man äter idag lär har introducerats av Drottning Viktoria och Prins Albert som tyckte att man skulle fira jul ordentligt! 

Korinter, kanderad apelsin och kryddnejlika

Dagens Christmas pudding består av fett, torkade frukter, som korinter, sultanrussin och russin, kanderad apelsin och citronskal, vetemjöl, socker, ägg, kryddor, såsom muskot, kanel och kryddnejlikor, och ett glas cognac. Enligt gammal tradition lagade man sin Christmas pudding söndagen före första advent, och kokte den i en duk, så att den färdiga puddingen såg ut som en klot. Den togs fram på juldagen då den ångades innan den serverades. 

Cognac och eld

Idag lagas Christmas pudding i en puddingform och serveras med tjock, trögflytande grädde eller “brandy butter”, en blandning av smör, florsocker och cognac. Man dekorerar den gärna med en liten kvist järnek, som är en typisk symbol för jul i England, och man kan festa till det genom att hälla över lite cognac och tända eld på den. Smaken är ganska speciell, som en mörk, klibbig, mustig fruktkaka, och med tanke på att man just ätit en stor julmiddag så äter man normalt en ganska liten portion. 

Gömt mynt gav tur för kommande år

När jag var liten (på 1950 och 60-talen) brukade man gömma ett litet mynt i puddingen, och den som fick den i sin portion skulle få tur hela det kommande året. Numera köper de flesta sin Christmas pudding färdig och myntet har försvunnet av hälsa och säkerhetsskäl!

Helen Sheppard