S:t Peters klosters församling

S:t Peters klosters församling Besöksadress: Trollebergsvägen 43, 22731 LUND Postadress: Box 1096, 22104 LUND Telefon: +46(46)358700 E-post till S:t Peters klosters församling Webbplats

Klosterkyrkan

Klosterkyrkan i Lund ligger på Trollebergsvägen 4, ett stenkast från Lunds centralstation. Den är öppen varje dag året om 9-14 och i samband med gudstjänster.

Arkeologi vid Klosterkyrkan Sankt Peter i Lund.

Via ovanstående länk kommer du till Föreningen Gamla Lunds hemsida.
Där kan du bl a annat läsa en artikel (Gamla Lund Nytt, nr 6 2016) som har sin grund i den arkeologiska schaktningsövervakning som Kulturens arkeologer utförde våren 2016 i samband med belysningsåtgärder kring Sankt Peters Klosterkyrka.
Artikeln är skriven av Johan Wallin, arkeolog vid Kulturen i Lund

Historik och gudstjänstliv

Monasterium sanctae Mariac et sancti Petri Lundis var klostrets officiella latinska namn, dvs S:ta Maria och S:t Peters kloster i Lund. I dagligt tal kom det att kallas Nunneklostret, då det var Lunds enda i sitt slag.

Det var beläget ”nära nog i själva vallen mot väster” skrev långt senare biskop Mogens Mattsen 1587.

Ibland fick det namnet Alla systrars kloster eller Vår Frus kloster. Dock var det just Marias namn, som småningom bortföll, så att det blev aposteln Petrus ensam som fick ge namn åt klostret. I klostrets sigill är det också Petrus som avbildas sittande med himmelrikets nycklar i sin högra hand. Det framgår av ett bevarat avtryck från 1487, som bevarats om än i något skadat skick.

Klosterkyrkans gudstjänstliv bär en ton av närhet, innerlighet,, närvaro och lågmäldhet. Oftast firas gudstjänst på kvällstid, innan natten kommer. Här går det att slinka in och slinka ut, samtidigt som det finns en lyhördhet för delaktighet och ansvarstagande i gudstjänstlivet. Som citykyrka bär Klosterkyrkan prägel av stillhet- i stadens larm nära Centralstationen. Rytmen i kyrkan andas vardagsvila, med stor diakonal öppenhet och trygghet. Här firas Sinnesromässan, och Tisdagsmässan.
Lördagar kl 18.00 bjuds på Helgsmål med musik. Kyrkan är omtyckt för kyrkliga handlingar, som dop, vigsel och begravning, med sitt omslutande kyrkorum, goda akusik och varma atmosfär.
Söndagar kl 18 firas Kvällsmässa.