Foto: Sofia Ekman Bernro

Nu öppnar vi sakta upp!

Kära gudstjänstfirare i Helgeands församling!

Den 27 maj bekräftade Regeringen vid en presskonferens att de föreslagna förändrade restriktionerna kommer att gälla från den 1 juni. I Lunds pastorat innebär detta att det vid allmän sammankomst nu är genomförbart att 50 personer samlas inomhus, under förutsättning att två villkor uppfylls.

De samlade ska vara sittande, med anvisad plats och lokalen ska var tillräckligt stor. Det sista innebär att inte alla kyrkor och kapell i pastoratet kan ta emot 50 personer.

Ett avstånd om minst en meter, gärna mer, ska skapas mellan de olika sittplatserna.

Upp till 4 personer får sitta tillsammans om de är en familj eller en grupp som redan umgås nära.

Det är möjligt att tillfälligt lämna sin anvisade plats, till exempel för att ta emot nattvarden. Även då ska avstånd mellan personerna upprätthållas.

Vid sammankomster inomhus utan angiven plats och där de församlade inte sitter får fortsatt endast högst 8 personer samlas.

Utomhus får från den 1 juni maximalt 500 personer samlas om de är sittande och har en anvisad sittplats. Samlingar utomhus utan anvisad sittplats är öppna för 100.

Lokaler får fortsatt hyras ut till sällskap om högst 8 personer.

Lägerverksamhet för barn och unga kan ske i begränsad omfattning.

Det är med glädje som jag kan berätta att det i Helgeands församling innebär att vi kan återgå till att fira vår efterlängtade högmässa och att vi kan vara exakt 50 personer i Helgeandskyrkan. Denna siffra inkluderar anställda och frivilliga medarbetare.

Vi har under veckan arbetat med att säkra våra mässor och information kommer att delas ut i kyrkan och i andra kanaler om vad som gäller. Det kanske kan upplevas svårt att följa restriktioner inne i kyrkan men då ber vi om förståelse för att vi har gjort vårt allra bästa för att se till att vi kan öppna så snabbt som möjligt och att det då är viktigt att vi följer de anvisningar som finns så att vi så snart som möjligt kan återgå till kyrklig normalitet.

Vi kommer att servera kyrkkaffe utomhus på torget även denna sommar - oavsett väder.

De generella anvisningarna gäller fortfarande. Det vill säga: håll avstånd, tvätta händerna, se till att använda handsprit, umgås i mindre grupper och undvik nya kontakter.

Detta är vad vi vet i skrivande stund. Arbetslaget arbetar just nu för fullt med att gå igenom sommarens planerade aktiviteter för att säkerställa att restriktioner uppfylls och att vi kan mötas på säkra sätt. Vi ber om förståelse för att vi ännu inte har alla svar färdiga och vi garanterar att vi jobbar på det.

Vi ber också om förståelse för att vårt arbetslag är litet och därmed skört - i synnerhet i semestertid. Majoriteten av oss som arbetar här är ännu inte vaccinerade och det innebär att vi fortfarande måste hålla oss hemma om vi är sjuka eller om någon i våra familjer blir sjuk. Detta kan komma att innebära att verksamheter blir inställda med kort varsel. Naturligtvis kommer vi att göra allt som står i vår makt för att undvika det men ibland kommer det inte vara möjligt.

De förändrade restriktionerna är led i en plan för återöppnande av samhället. Fler lättnader kan komma under sommaren. Detta bygger förstås på att smittspridningen hålls nere och att vi gemensamt följer råd och anvisningar.

Låt oss nu glädjas åt möjligheten att ses i vår kyrka för att ta emot Ordet och sakramenten. Tillfällena till det är många - glöm inte att vi utöver Högmässan på söndagar kl. 11:00 också har både morgonmässa på tisdagar kl. 8:30 och kvällsmässa på onsdagar kl. 20:30 (tystnad i kyrkan från kl. 20:00).

Vi har alla längtat. Min förhoppning är att vi möts vid altaret med respekt för den pandemi som ännu får konsekvenser över hela världen. För att göra det har vi i kyrkan och på anslagstavlor lagt ut information om hur vi firar nattvard på ett så ansvarsfullt sätt som möjligt. Om du har några frågor är du varmt välkommen att höra av dig antingen till mig eller till församlingsrådets ordförande Eva Queckfeldt.

Frimodiga hälsningar med hopp om ett snart återseende och framför allt: ett rungande välkommen till mässa i Helgeandskyrkan från och med den 1 juni.

Angelica Kilander, vik. församlingsherde
angelica.kilander@svenskakyrkan.se, 046-71 87 55

och

Eva Queckfeldt, församlingsrådets ordförande
eva.queckfeldt@gmail.com, 070-553 59 46