Begravning

Som anhörig är man ofta i chocktillstånd när ett dödsfall inträffat. Man vill göra något, genast. Eller man blir handlingsförlamad. Ett genomgående råd är att ta det lugnt. Ofta är det bättre att vänta någon dag efter dödsfallet med att boka tid hos begravningsbyrå. Då blir det lättare att orka med att ta emot information och fatta beslut.

Men det går inte att vänta alltför länge. Kroppen ska gravsättas med kistbegravning eller kremeras inom en månad enligt begravningslagen.

En begravning är allt det som sker för att ta hand om den som är död och de riter som förknippas med det. Den kan delas upp i tre huvudområden: det praktiska, begravningsceremonin och gravsättningen.

Hos församlingens präster kan du få samtalsstöd. Innan begravningen kommer ni att träffas i ett sorgesamtal. Några gånger under året erbjuder Helgeand samtal om sorg i grupp.  

När en församlingsmedlem ska begravas själaringer vi i vår kyrka eller i annan kyrka som de anhöriga önskat. I Helgeand själaringer vi på torsdagar kl 11.50. När du hör kyrkklockorna över Klostergården vid den tiden betyder det att en församlingsbo har gått bort och ska begravas. I söndagens högmässa, under tacksägelsen, läser vi upp namn och levnadstid på de församlingsmedlemmar som avlidit.

 

Foto: Frida Abenius

Boka dop, vigsel och begravning

Svenska kyrkan i Lund har en gemensam expedition.

Öppet- och telefontid

Vardagar kl. 9-15 (Lunchstängt 11:30-12:30)

Under veckorna v. 26-33
har vi öppet kl. 9-14 med lunchstängt 11:30-12:30.

Telefon 

046-71 88 88

E-post

lundspastorat.exp@svenskakyrkan.se

Besöksadress

Petersgården, Trollebergsvägen 43, Lund

Postadress 

Box 1096, 221 04 Lund