Lyssna

Hållbart familjeliv under Corona pandemin

 

I tider av hemarbete är det lätt att arbetstid och fritid flyter ihop, att hoppa i mysbyxorna på morgonen, sätta på en maskin tvätt, logga in på datorn och sen är det plötsligt mörkt, kvällen har gjort sitt intåg och man undrar vart tog dagen vägen?

Struktur

Att ha en övergripande struktur för när det är arbetstid, när det är fritidtid och när jag kan umgås med familjen är en bra grund. Att skapa rutiner för dagen kan vara till hjälp: när ska en gå upp, vilka morgonrutiner ska gälla, när börjar och slutar arbetsdagen, inplanerade pauser och lunch under arbetsdagen, tar vi lunch tillsammans med hemmaarbetande familjemedlemmar eller var en har sin egen planering. Efter arbetsdagen kan det vara bra att planera in en promenad, att komma ut och röra sig blir extra viktigt när vi inte ens får den dagliga promenaden eller cykelturen till jobb eller skola. Att t o m schemalägga promenader eller motion kan ingå i den dagliga eller i veckans rutiner.

Familjetid

Att även har rutiner för när vi samlas i familjen och umgås stärker relationerna mellan familjemedlemmar. Att samlas dagligen kring en gemensam måltid, att hitta en plats för ett gemensamt samtal kan vara bra att värna om. Fredagsmys för att avsluta arbetsveckan och inleda helgens ledighet markerar att nu är det vila och fritid som tar vid. Eller varför inte ta tillfället i akt och skapa nya familjerutiner; t ex brädspel på söndag eftermiddagen, högläsning ur en favorit bok eller en gemensam promenad. Det krävs aktiva val för att genomföra något nytt, det händer oftast inte av sig själv.

Egentid

När vi är hemma mycket, ska vi dela på hemmets ytor dygnet runt och vi kanske upplever att vi går på varandra, då kan var och en behöva hitta ett eget utrymme. Det kan man göra genom att på egen hand till exempel ta en promenad eller cykeltur, spela data-spel, läsa eller tappa upp ett bad.

Kommunikation och Konflikthantering

Meningsskiljaktigheter och konflikter förekommer i alla familjer och är en del av familjelivet. Att finna strategier att hantera dem och hitta fungerande lösningar är också en del av familjelivet.

Att som vuxen bibehålla lugnet vid återkommande konflikter kan vara en utmaning och samtidigt nödvändigt, att vara respektfullt osams bidrar till att undvika upptrappning.

Det är inte alltid rätt tillfälle att lösa en konflikt här och nu, när vi är upprörda eller arga har vi inte samma förmåga till logiskt tänkande och kreativitet som när vi är lugna och balanserade. Att ta en time-out och komma överens om en tidpunkt för samtal och problemlösning kan vara ett alternativ.

Det är viktigt att försöka förstå både egna och barnets eller partnerns behov samt hitta lösningar som tar hänsyn till alla inblandade.

Har man specifika återkommande gräl med sin partner och som man inte själv hittar någon lösning på, rekommenderas att söka hjälp via någon utomstående t ex familjerådgivningen.