Böner med stödtecken

Nedan hittar du Herrens bön, Välsignelsen och Trosbekännelsen med stödtecken.

Bönernas stödtecken är framtagna av Åhuslägret - Svenska kyrkan i Lund och Språkom - språk- och kommunikationsutveckling enligt Karlstadmodellen, med stöd av den teckenspråkiga verksamheten i Lunds stift samt Specialpedagogiska skolmyndigheten.
Ritade Tecken © Specialpedagogiska skolmyndigheten

På Åhuslägret tar vi hjälp av TAKK – tecken som alternativ och kompletterande kommunikation, också kallat stödtecken.

Stödtecken används för att förstärka tal och skapa bättre förutsättningar för förståelse. Stödtecknen förtydligar vad som är viktigast, ökar koncentrationen och skapar fler ingångar till det talade. Det kan till exempel vara bra för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Stödtecken är inte detsamma som teckenspråk (som talas av döva och har en egen grammatik) eller som tecknad svenska (som använder svensk grammatik och ersätter varje ord med ett tecken). Med stödtecken förstärker vi istället de viktigaste orden och skapar ett motoriskt välfungerande och visuellt lättillgängligt flöde till texten. I dokumenten nedan har vi haft denna förståelse av TAKK / stödtecken i grunden när vi valt teckensättning av bön och bekännelse.

Ritade tecken är ett hjälpmedel för att minnas tecken eller förmedla information till någon som kan tecken. De är inte tänkte för att lära sig tecken. Om du inte tecknat förut kan det vara bra att slå upp tecknen i teckenspråkslexikon (finns på internet och som app). Där finns videofilmer av varje enskilt tecken så att det är lättare att lära sig hur de ska se ut.

Du får gärna ladda ner, använda och sprida dessa filer. Tänk på att copyrighttexten måste vara med.

Herrens bön

Välsignelsen

Trosbekännelsen