Om du inte kan komma till kyrkan och ge din kollekt vid gudstjänsten på söndagen men ändå vill lägga kollekt, då finns på denna sida information om vart kommande kollekter går. Information om riks- och stiftskollekters ändamål fylls på efterhand.
Kollekten Swishas till 123 520 09 77 (utan mellanslag).
(F) - Församlingskollekt, (S) - Stiftskollekt, (R) - Rikskollekt
Januari
1 januari - Nyårsdagen
Act Svenska kyrkan (R)
Dagens evangelietext handlar om att aldrig ge upp om det du tror på, att fortsätta verka för att arbetet ska bära frukt. Detsamma gäller för fredsarbetet.
Tillsammans med lokala partner runt om i världen finns Act Svenska kyrkan på plats för människor i de allra mörkaste av stunder i de allra svåraste av kontexter.
I länder som Ukraina handlar det om att ge skydd för civilbefolkning och direkta humanitära insatser. Självklarheter som mat, vatten och trygga platser att bo på.
I länder som Guatemala handlar det om att utkräva rättvis fördelning av mark, vatten och naturresurser. Att ställa beslutsfattare och makthavare till svars när människor utsätts för diskriminering och våld.
Gud själv säger: ” Jag ska aldrig svika dig, aldrig överge dig”. Tillsammans får vi sprida Guds ljus i mörkret.
Tack för din gåva!
/Act Svenska kyrkan
5 januari - Söndagen efter nyår
Den gode herdens skola (F)
Skolan är en privatskola i Betlehem utan statligt stöd och därför beroende av frivilliga gåvor. Där går drygt 300 barn från förskola till och med gymnasiet.
Skolan är en öppning mot framtiden och omvärlden när Betlehem är instängt bakom en säkerhetsbarriär av mur och stängsel. Här får man lära sig att leva tillsammans oavsett tro och religiös övertygelse.
6 januari - Trettondag jul
Act Svenska kyrkan (R)
När stjärnorna ledde de vise männen till Betlehem för att hylla Jesusbarnet, förde de med sig gåvor av guld, myrra och rökelse. De fick tillbaka en gåva om hopp, fred och frid.
I länder som Sydsudan, Israel och Palestina lever människor i ständig oro. Kvinnor utsätts för våld, konflikter blossar upp och människor tvingas fly sina hem.
Men mitt i mörkret gäller fortfarande gåvan om hoppet. Act Svenska kyrkan arbetar med lokala kyrkor och organisationer som finns på plats i krig och konflikt. Genom att stödja konfliktlösning, främja jämställdhet och stärka lokalsamhällen skapas fred och försoning.
Denna trettondag jul, låt oss tända ett ljus för fred och tillsammans bygga en värld där alla, under samma himmel, kan leva i säkerhet och frihet. Genom din gåva till Act Svenska kyrkan är du med och sprider hoppets ljus i mörkret.
Tack för din gåva!
/Act Svenska kyrkan
12 januari - 1 söndagen efter trettondedagen
Svenska Kyrkans Unga (R)
Vi är kallade att vara del i Guds kyrka i världen. Svenska Kyrkans Unga är en öppen gemenskap för unga människor som vill upptäcka och dela kristen tro. Vi vill ge alla unga platsen att prova sitt sökande och göra Gud synlig i vardagen. Genom din gåva får fler unga möjligheten att träffa andra unga, växa som människor och hitta sin kallelse. Tack för din gåva!
Clara Olsson, förbundsordförande
19 januari - 2 söndagen efter trettondedagen
Svenska Bibelsällskapet (R)
Bibeln, med sina många bottnar, inbjuder till lustläsning som kan utecklas till
livsläsning – en läsning för livets skull.
Välkommen att tillsammans med Svenska Bibelsällskapet väcka läslust för
Bibeln, lust att nyfiket upptäcka nya dimensioner av våra liv genom Bibelns
berättelser. För att alla ska kunna få del av Bibeln måste den finnas på språk och i format
som fungerar för den som vill läsa, lyssna eller se. Det behövs nya bibelöversättningar.
Det behövs tryckta biblar, barnbiblar, ljudbiblar, teckenspråksfilmer,
digitala varianter och anpassade biblar för personer med särskilda behov.
I dag ber vi därför om en riklig kollekt till Bibelsällskapets insatser att väcka och
möta den nyfikenhet och läslust som finns i världen, och att göra Bibeln tillgänglig
för alla. Ett varmt tack för Din viktiga gåva!
Biskop emeritus Åke Bonnier, Bibelsällskapets styrelseordförande
Anders Göranzon, Bibelsällskapets generalsekreterare
26 januari - 3 söndagen efter trettondedagen
Skånes stadsmission (F)
På Skåne Stadsmission möter man människor som lever i utsatta livssituationer. Det kan handla om psykisk ohälsa, hemlöshet och fattigdom. Vuxna och barn får stöd i deras öppna verksamhet, på deras hälsovårdsmottagningar och nattjour. Man finns där varje dag, året runt.
Skåne Stadsmission arbetar för ett medmänskligare Skåne och erbjuder professionellt stöd, både akut och långsiktigt, till människor som lever i utsatta livssituationer. Målet är att förebygga utanförskap och stärka individers makt över sitt eget liv.
Februari
2 februari, Kyndelsmässodagen
Kyrkosångsförbundet i Lunds stift (S)
Kyrkosångsförbundet i Lunds stift verkar för att inspirera, stödja och uppmärksamma sångare som engagerar sig i den omfattande körverksamhet som bedrivs i stiftets församlingar. Detta gör vi genom att arrangera fortbildningsdagar både för körledare och sångare, samt ett antal årliga sammankomster där medlemskörer får mötas kring gemensamma musikaliska projekt. Vi genomför exempelvis årligen en barnkördag, en gosskördag och en konsert i samband med vårt årsmöte. Den största av våra sammankomster är stiftshögtiden då vi traditionellt gör ett större sammanhållet verk för kör och orkester.
Stort tack för ditt stöd i arbetet med att uppmuntra och stödja sången i våra kyrkor, och främja den kyrkomusikaliska utvecklingen i Lunds stift
9 februari, 5 sönden efter trettondedagen
Act Svenska kyrka – Försörjning och klimaträttvisa (F)
Act Svenska kyrkan värnar skapelsen och försvarar alla människors rätt till ett värdigt liv. Grundläggande trygghet, jämställdhet och klimaträttvisa är en förutsättning för en hållbar värld. När människor kan arbeta och klara sig på sin inkomst skapas självförtroende och framtidstro.
Act Svenska kyrkan arbetar för rättvisa och hållbara försörjningsmöjligheter för människor som lever i utsatthet, fattigdom och i klimatnödläge. Det kan handla om utbildningar i hållbart jordbruk, distribution av tåligare grödor och skapandet av spargrupper som ger deltagarna större ekonomisk frihet. Arbetet genomförs tillsammans med lokala kyrkor och samarbetspartner för att stärka människors egna möjligheter till försörjning. Samtidigt ställer Act Svenska kyrkan krav på makthavare att förverkliga rätten till social trygghet och klimaträttvisa globalt.
16 februari, Septuagesima
Act Svenska kyrkan – Nätverk mot sexuella övergrepp på barn i Filippinerna (F)
I Filippinerna lever nästan hälften av befolkningen i fattigdom. Många barn lever helt eller delvis sina liv på gatan i stad eller på landsbygd. Barn som lever i den här utsattheten löper stor risk att bli utsatta för sexuella övergrepp.
Filippinerna har under lång tid klassats som världens epicenter för sexhandel av barn. Tack vare påverkansarbete från Act Svenska kyrkans lokala samarbetspartners, systerkyrkor och civilsamhällesorganisationer finns i dag tydliga lagar som förbjuder sexuella övergrepp och utnyttjande av barn. Men under de senaste året har utvecklingen lett till att övergreppen alltmer förekommer online.
Under coronapandemins karantän och lock-downs har efterfrågan på digitalt pornografiskt innehåll på barn ökat globalt och det har lett till att desperata, isolerade familjer i fattigdom utnyttjas. Det är inte ovanligt att anhöriga tvingas eller lockas att exponera sina barn.
Act Svenska kyrkan har valt att fokusera arbetet för barn i Filippinerna på den här problematiken. Genom att samordna alla våra lokala partner på Filippinerna möjliggör vi en kraftsamling för att förhindra sexhandel med barn online.
23 februari, Sexuagesima
Asylrättscentrum, 50% (S)
Kvinnor i Svenska kyrkan i Lunds stift, 25%
Syföreningar i Lunds stift, 25%
I över 30 år har vi på Asylrättscentrum stått upp för människor på flykt och kämpat
för asylsökandes rätt till en trygg och rättssäker asylprocess. Just nu befinner sig
rekordmånga människor på flykt – och vi behövs mer än någonsin.
Genom gratis juridisk rådgivning, kunskapsspridning och påverkansarbete hjälper vi
utsatta människor att förstå sin situation och få sina rättigheter tillgodosedda. Vi
försvarar människors rätt att söka skydd, stärker rättssäkerheten för dem som
tvingats lämna allt och kämpar för att familjer ska få återförenas och leva i trygghet
tillsammans.
Med ert stöd kan vi hjälpa ännu fler. Tack!
Ylva Sperling, ordförande Asylrättscentrum
Mita Holmer, generalsekreterare Asylrättscentrum
Syföreningar i Lunds stift bildar ett nätverk för syföreningar, arbetskretsar och stick-kaféer, vilkas arbete stöder både den egna och den världsvida kyrkan och har många sociala band och kontakter, en verksamhet skapad av kvinnorna själva utifrån deras egna behov. Varje år anordnas trivseldagar i olika delar av stiftet.
Kvinnor i Svenska kyrkan i Lunds stift arbetar för att uttrycka kristen tro utifrån kvinnors
erfarenheter genom att stödja och stimulera kvinnors insatser i kyrka och samhälle. Vi stödjer utsatta kvinnor i Sverige och i världen och anordnar mötesplatser såsom temadagar, studieresor, studiecirklar, frukostmöten och dagar för stillhet och eftertanke. Liksom Lunds stift arbetar vi med vänrelationer i Tyskland, Sydsudan, Tanzania och Palestina. Dessutom har vi kontakter med kvinnor i Danmark.
Tillsammans vill vi ge uttryck för omsorg om kvinnor på flykt.
Tack för ert stöd!
Syföreningar i Lunds stift
Kerstin Andersson, ordförande
Kvinnor i Svenska kyrkan i Lunds stift
Gunilla Åkesson, ordförand
Mars
2 mars, Fastlagssöndagen
Act Svenska kyrka (R)
9 mars, 1 söndagen i fastan
Furuboda folkhögskola, 50%, Hela Människan Malmö, 50% (S)
Furuboda folkhögskola är Sveriges största folkhögskola för människor som lever med omfattande funktionsnedsättningar. Vi verkar för allas rätt till utbildning och delaktighet i samhället. Gåvor till vår verksamhet möjliggör att fler som lever med omfattande funktionsnedsättningar, kan välja och fullfölja en utbildning, få ökad livskvalitet och stärkta levnadsvillkor.
Furuboda Folkhögskola tackar så varmt för alla gåvor!
Jenny Anderberg, Rektor/Verksamhetschef
Hela Människan i Malmö är en ideell förening, kyrkornas gemensamma sociala arbete.
Svenska Kyrkan Malmö pastorat och nio frikyrkoförsamlingar står bakom. Hela Människan
erbjuder praktiskt och psykosocialt stöd till människor, framförallt kvinnor, i utsatta
livssituationer. Föreningen driver bl.a. ett skyddat boende och når ut till kvinnor i
prostitution. Vi arbetar inom Kriminalvården och anordnar utbildningar för nyanlända.
Med hjälp av Din gåva kan vi fortsätta vårt arbete - TACK för att du vill bidra!
16 mars, 2 söndagen i fastan
Svenska Kyrkans Unga, 50%, Sveriges Kyrkosångsförbund, 50% (R)
23 mars, Jungfru Marie bebådelsedag
Act Svenska kyrkan – Flickors rättigheter i Tanzania (F)
Könsstympning är förbjudet enligt lag i Tanzania. Trots det stympas fortfarande ungefär 30 till 60 procent av flickorna, beroende på vilket område de bor i, och det uppskattas att 7,9 miljoner kvinnor och flickor i Tanzania har genomgått könsstympning. Det är en djupt rotad tradition som är mycket svår att ändra på.
Act Svenska kyrkan stödjer ett stort nätverk av kyrkor i Tanzania, som engagerar sig helhjärtat i arbetet mot kvinnlig könsstympning. Att med hjälp av lokala aktörer bryta tystnaden, sprida kunskap och påverka på alla nivåer, är en nyckel för att uppnå förändring. Genom att utbilda såväl ungdomar som vuxna i farorna med övergreppen och driva påverkansarbete på flera olika platser i samhället, blir förändringen effektiv och långsiktig.
30 mars, Midfastosöndagen
Act Svenska kyrkan (R)
April
6 april, 5 söndagen i fastan
SIRA-skolan (F)
Stiftelsen SIRA driver två skolor i Palestina för omkring 140 barn med inlärningssvårigheter. Skolorna finns i Betlehem och Jeriko. De ger specialundervisning för barn 6–10 år. SIRA-skolorna är idag de enda skolorna i Palestina som är helt inriktade på specialundervisning. Här får barn möjlighet att bygga en bra grund att stå på. Skolverksamheten startade 1992 i Betlehem och 1994 i Jeriko.
Lärarna utgår ifrån att varje elev har en mångfald av inneboende förmågor. De ser det som sin uppgift att upptäcka och utveckla dessa förmågor och stärka elevernas självförtroende. För alla elever görs individuella planer utifrån deras behov.
Skolorna är öppna för pojkar och flickor med olika religiös tillhörighet och från alla samhällsgrupper. Efter ett till tre år slussas eleverna vidare till ordinarie skolor med fortsatt uppföljning från SIRA under minst två år. Då har de med sig goda baskunskaper, stärkt självkänsla och förmåga att hantera sina svårigheter att lära.
Skolornas mål är också att hjälpa eleverna att bli aktiva och goda medborgare. Det finns väntelistor eftersom den utbildning skolorna erbjuder är väldigt efterfrågad av såväl föräldrar som andra skolor.
Verksamheten genomsyras av den kristna grundtanken om allas lika värde och vill bidra till arbetet för fred och samförstånd mellan människor.
13 april, Palmsöndagen
Act Svenska kyrka (R)
17 april, Skärtorsdagen
Act Svenska kyrkan – Fred och demokrati (F)
Ett fredligt samhälle förutsätter att alla människor har möjlighet att delta i demokratiska processer och att ingen diskrimineras. Act Svenska kyrkan arbetar tillsammans med lokala krafter över hela världen för att stärka mänskliga rättigheter, bygga tillit och gemenskap och uppnå hållbar fred.
Våld och inskränkandet av mänskliga rättigheter är ett stort problem i hela världen. Människor hindras från att göra sina röster hörda både genom direkt fysiskt våld och genom orättvisa strukturer. Överallt inskränks människors rättigheter på grund av deras kön, etnicitet, religion eller på andra grunder. De senaste åren har antalet länder som anses vara helt demokratiska minskat och coronapandemin har på många platser använts som ursäkt för att begränsa civilsamhället ytterligare.
Varje människa är älskad av Gud och har samma värde och rättigheter. Därför arbetar Act Svenska kyrkan för att försvara människors rättigheter. Detta kräver ett grundläggande arbete för fred, försoning, jämställdhet och inkludering. Det kan till exempel handla om utbildningar för att förhindra våld i hemmet, att stötta människor i att utkräva sina rättigheter gentemot myndigheterna och att skydda hotade människorättsförsvarare.
18 april, Långfredagen
Asylrättscentrum (F)
Asylrättscentrum, som bildades 1991, är en ideell förening som kostnadsfritt hjälper asylsökande och flyktingar med juridisk vägledning när det gäller asylansökningar. Behovet av juridiskt stöd är stort och kommer att fortsatt vara stort och frågorna blir allt mer komplexa.
Bakom organisationen står Rädda Barnen, Caritas och Svenska kyrkan.
20 april, Påsdagen
Sveriges kristna råd (R)
21 april, Annandag påsk
Act Svenska kyrka (R)
27 april, 2 sändegn i påsktiden
EFS (R)
Maj
4 maj, 3 söndagen i påsktiden
Act Svenska kyrkan - Mentormammor (F)
Var femte sekund dör ett barn som inte hunnit fylla fem år. Act Svenska kyrkan stödjer mentormammor som söker upp barnfamiljer i utsatta områden för att utbilda i frågor om hygien, nutrition, vaccination och reproduktiv hälsa såsom preventivmedels rådgivning och rätten till sin egen kropp.
Mentormammorna är mammor som själva lever i fattiga områden och får
utbildning i att utföra grundläggande hälsovård och samtalsstöd. De fångar upp familjer, tonårsgraviditeter och undernärda barn, som inte haft möjligheten att ta sig till vårdcentraler eller sjukhus. När de gör hembesök bygger de förtroende med mammor och barn. På så sätt kan de lättare se vad som står i vägen för en god hälsa och stötta familjerna i kampen att förbättra sin situation. I utsatta bostadsområden kan mentormammornas besök rädda liv!
11 maj, 4 söndagen i påsktiden
Svenska Kyrkans Unga, 50%, SALT, barn och unga i EFS, 50% (R)
18 maj, 5 söndagen i påsktiden
Den Gode Herdens skola (F)
Skolan är en privatskola i Betlehem utan statligt stöd och därför beroende av frivilliga gåvor. Där går drygt 300 barn från förskola till och med gymnasiet.
Skolan är en öppning mot framtiden och omvärlden när Betlehem är instängt bakom en säkerhetsbarriär av mur och stängsel. Här får man lära sig att leva tillsammans oavsett tro och religiös övertygelse.
25 maj, Bönsöndagen
Killans bönegård (S)
Det finns en törst i vår tid efter tystnad, bön och andlig fördjupning. Killans bönegård på Österlen finns till för att möta denna längtan. Killan bjuder in till andlig vägledning, kommunitetsliv, reträtter, pilgrimsvandring och fördjupande samtal. Verksamheten drivs huvudsakligen ideellt.
Killan vill vara en resurs för stiftet och dess församlingar, och Killan har under de 21 år Bönegården funnits kommit att betyda mycket för många i vårt stift. Vi hoppas att många nu vill visa delaktighet i detta arbete genom en riklig kollekt.
Katarina Byström, ordförande i Killan
Anna Alebo, kaplan på Killans bönegård
29 maj, Kristi himmelsfärdsdag
Act Svenska kyrkan - Katastrofinsatser (F)
Krig, svält och naturkatastrofer slår sönder miljoner människors tillvaro varje dag.
Act Svenska kyrkan samarbetar med partner runtom i världen som finns på plats både före, under och efter katastrofen. Våra humanitära insatser når människor oavsett deras politiska, religiösa eller etniska tillhörighet.
Kriget i Ukraina drabbar många. Läget är akut! Behoven är stora och fortsätter att öka.
Våra lokala partner finns på plats och stöttar befolkningen. Humanitära insatser pågår och fler förbereds. Din gåva behövs!
Juni
1 juni, Sönd f pingst
Svenska Bibelsällskapet (F)
En söndag om året får Bibeln en speciell plats i församlingen – Bibelns dag. Det sker både i Sverige och runt om i välden. På Bibelns dag placerar vi Bibeln i centrum och gläds åt att den finns på vårt eget språk. Vi sätter också fokus på att Bibeln verkligen ska bli läst och få beröra, att varje dag ska få bli en bibeldag. Det är då orden kan bli levande i vår vardag.
Vi vänder även blicken mot människor i andra länder som önskar sig biblar men inte kan få tag på några. Det kan vi ändra på om vi hjälps åt.
Målet för Bibelsällskapets arbete är att människor, var de än befinner sig, ska kunna få tag på en bibel på sitt språk. Med din generösa gåva kan detta förverkligas.
Svenska Bibelsällskapet är ett av 149 bibelsällskap som verkar tillsammans i över 240 länder och territorier för att förverkliga drömmen om Bibeln till alla! I dag finns hela Bibeln översatt till 704 språk, men det talas 7 351 språk i världen, inklusive 244 teckenspråk! Med din gåva är du med och gör Bibeln översatt, känd, spridd och använd. Det är bokstavligen livsviktigt!
Varmt tack för kollekten och Guds välsignelse!
8 juni, Pingstdagen
Svenska Kyrkans Unga i Lunds stift (S)
Svenska Kyrkans Unga i lunds stift (SKUL) vill genom sin verksamhet och sina mötesplatser skapa förutsättningar för unga människor att hitta sammanhang där de för växa i tro och ansvar. SKUL jobbar bl.a med identitetsfrågor, demokratiska frågor och lägerverksamhet.
Identitetsfrågorna har fått vara med och genomlysa alla de mötesplatser som skapats, där den enskilde medlemmen får vara i centrum.
De demokratiska frågorna syns i organisationens struktur med sina styrelser på både lokal och distriktsnivå, där unga människor får vara med och påverka nutidens och framtidens kyrka. Vår lägerverksamhet där barn och ungdomar från hela vårt stift får träffas och dela trosfrågor, andakter och gemenskap är en viktig del av vår organisation.
Att ge ett barn på låg och mellanstadiet som åker på sitt första barnläger möjlighet att hitta nya vänner och fundera kring nya saker som har med Gud och livet att göra, och att ge den nykonfirmerade mötesplatser som skapar förutsättningar att får växa i tro och ansvar, det är det som gör att organisationen inspireras till att utvecklas ännu mer.
SKUL vill växa i de antal mötesplatser vi kan erbjuda, men för att vi ska kunna ge fler möjlighet att vara med i våra sammanhang behöver vi ditt bidrag, därför ber vi om en riklig kollekt!
15 juni, Heliga trefaldighets dag
Act Svenska kyrkan (R)
22 juni, Den helige Johannes döparens dag
Act Svenska kyrkan – Tro och lärande (F)
I många kontexter har religiösa aktörer befolkningens högsta förtroende och kan därför påverka normer och strukturer inom ett samhälle. Människor lyssnar ofta mer på sina religiösa ledare än på politiker och myndigheter. Teologisk utbildning som uppmuntrar till kritiskt tänkande, motverkar religiös extremism och polarisering samt bidrar till att människor fördjupas i sin tro, är avgörande för att kyrkans anställda och ideella ska kunna fullfölja sitt samhällsansvar.
Act Svenska kyrkans vision är liv i Guds rike – en helad skapelse och mänsklighet i samhörighet, rättvisa, frihet och fred. Teologisk utbildning stärker människor att anta uppdraget som medhjälpare i Guds mission för en helad värld. Det sker genom högskoleutbildningar, forskningsstudier, kurser och workshoppar för anställda och ideella inom olika samfund samt församlingsutveckling och utbyten med andra kyrkor och aktörer.
29 juni, 2 sönd e trefaldighet
Clownronden (F)
Skratt är bra för hälsan. Det minskar stressnivåer, oro, smärta och stärker immunförsvaret. Men ibland är de som behöver skratta mest, samma personer som har svårast för att dra på smilbanden. Det kan nämligen vara ganska lätt att hålla sig för skratt på en avdelning med sjuka barn. Det är därför sjukhusclownerna i Skåne finns.
Clownronden vill skapa stunder av glädje och lindra oro och stress hos den man möter. Det handlar inte bara om barnen på sjukhusen, deras föräldrar, syskon och personal, utan också de äldre demenssjuka och personalen på de äldreboenden man besöker.
När clownerna kommer in ett barns vårdrum stannar världen upp för en stund, och det skapas en paus i det tunga och svåra. Genom humor, lek, fantasi och skratt kan clownerna bejaka och locka fram det friska hos barnet. Alla känslor får plats i mötet med sjukhusclownen – det viktiga är att skapa en stunds avlastning från svårigheter och sjukdom, och att den vi möter känner sig sedd och bekräftad.
Clownronden är en ideell där verksamhetens största intäkt är ett verksamhetsbidrag från Region Skånes kulturförvaltning. Clownronden får även ett årligt stöd av Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne. Bidrag från stiftelser och fonder samt gåvor från företag, organisationer och privatpersoner utgör en viktig del av finansieringen.