En öppen gränsöverskridande gemenskap är en del i lokalt fredsarbete. Att vi delar med oss av våra resurser är fredsbyggande, alltför stora skillnader medför konkurrens. Och om vi inte tar kamp för miljöfrågorna kommer mycket ont att hända. Att tjäna varandra, dela resurser och vandra varsamt på jorden är delar av fredsarbetet.
Vi behöver också lära oss konflikthantering och mötas i dialog över det som händer, vad vi ska göra av alla såriga händelser. Vi måste öva förlåtelse, öva, annars är det svårt att bygga gemenskap och att öva förlåtelse motverkar att konflikter trappas upp. Vi behöver större medkänsla med både oss själva och andra.
”Anpassa er inte efter denna världen utan låt er förvandlas” som det står i Romarbrevet. Skapa fredskulturer i församlingarna, odla öppenhet inför den andre och verka mot främlingsfientlighet. Vi är alla inbjudna att leva och gestalta fredsriket avslutade Annika Spalde.
När man delar har man mer tillsammans!
Josh Armfield, den andre huvudtalaren, berättade om sin väg från ung student i USA till att nu leva i en kommunitet i en by strax utanför Luleå. Efter en kort utbildning blev han inkallad till militärtjänst i Irak. Han gick i gudstjänster och tog fasta vid Jesus ord ”Älska dina fiender och be för dem”. Josh kunde inte komma ifrån tanken att ”det här är inte rätt”. Han blev kvar i Irak ett år, återvände sedan hem och flyttade in i en kommunitet för att leva i Jesu efterföljd i vardagen. Fokus var att gestalta Guds rike, att experimentera och fundera på hur det kan se ut. Och en stor del i kommunitetslivet vara att praktisera fred.