I år arrangerades dagarna av den norska kyrkan.
Kyrkodagarna är en del av den försoningsprocess som pågår mellan de evangelisk-lutherska kyrkorna i Skandinavien och samerna. Bland annat ska samiskt kyrkoliv främjas.
Omkring tio medarbetare från Luleå stift deltog under dagarna.
– Det här är en otroligt viktig mötesplats. I Svenska kyrkans åtaganden har vi lovat att främja ett gränsöverskridande samiskt kyrkoliv och när jag tänker på de här mötena så känns det verkligen att det är ett folk. Våra kyrkor har en uppgift att ge plats för nationsöverskridande möten, för det är så Sápmi ser ut. På dagarna ryms viktiga teman, seminarier och möten, att få fira gudstjänst på sitt hjärtas språk, säger Åsa Nyström, biskop på Luleå stift.
Stiftsdirektor Maria Henriksson var på kyrkodagar för första gången.
– Det har varit en förmån att få var med och lyssna. Det är bra att vi varit många från stiftet som varit här. Jag har lyssnat på många starka berättelser, bland annat om rasism mot samer, säger hon.
Ett samiskt rum
Kaisa Huuva, var en av många samer som deltog under kyrkodagarna. Hon är kultur- och samhällshandläggare på SSR, Svenska samernas riksförbund.
– Kyrkodagarna är ett samiskt rum, där vi samer är norm och i majoritet och där vi blir hörda. Det är viktiga dagar då vi inte behöver förklara oss, säger hon.
Försoningsprocessen
Kaisa Huuva var bland annat föredragshållare under ett seminarium om försoningsprocessen. Där diskuterades bland annat var kyrkorna idag befinner sig i försoningsprocessen och hur processen ska fortgå framöver.
– Det går inte bara att prata om försoning, man måste leva upp till det också. Men försoning tar tid. Jag önskar se fler samer i ledande positioner inom kyrkan framöver, säger Huuva.
Stiftsdirektor Maria Henriksson var med på seminariet om försoningsprocessen.
– Försoning tar tid och någonstans måste vi mötas. Jag har tagit till mig mycket av det som sagts under de här dagarna och vi kommer att fortsätta prata om försoningsprocessen och arbeta med den när vi kommer hem, säger hon.
Personliga berättelser
Åsa Wiik Sandlund, enhetschef för enheten för församlingsliv, var också med i Alta.
– Det som berört mig mest under dagarna är de personliga berättelser jag har fått lyssna till och att fira midnattsgudstjänst vid en helig plats som har haft och har stor betydelse för så många före oss och för oss idag. En plats där Gud och Guds skapelse på ett särskilt sätt möter oss människor.