Lyssna

Nyhet / Publicerad 1 juli 2025

Samiska kyrkodagar med gudstjänst under midnattssol

Under tre dagar har Norska kyrkan, evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, den ortodoxa kyrkan i Finland och Svenska kyrkan tillbringat tre dagar tillsammans i Alta, Nordnorge, under de samiska kyrkodagarna.

I år arrangerades dagarna av den norska kyrkan.

Kyrkodagarna är en del av den försoningsprocess som pågår mellan de evangelisk-lutherska kyrkorna i Skandinavien och samerna. Bland annat ska samiskt kyrkoliv främjas.

Omkring tio medarbetare från Luleå stift deltog under dagarna.

– Det här är en otroligt viktig mötesplats. I Svenska kyrkans åtaganden har vi lovat att främja ett gränsöverskridande samiskt kyrkoliv och när jag tänker på de här mötena så känns det verkligen att det är ett folk. Våra kyrkor har en uppgift att ge plats för nationsöverskridande möten, för det är så Sápmi ser ut. På dagarna ryms viktiga teman, seminarier och möten, att få fira gudstjänst på sitt hjärtas språk, säger Åsa Nyström, biskop på Luleå stift.

Stiftsdirektor Maria Henriksson var på kyrkodagar för första gången.

– Det har varit en förmån att få var med och lyssna. Det är bra att vi varit många från stiftet som varit här. Jag har lyssnat på många starka berättelser, bland annat om rasism mot samer, säger hon.

Ett samiskt rum

Kaisa Huuva, var en av många samer som deltog under kyrkodagarna. Hon är kultur- och samhällshandläggare på SSR, Svenska samernas riksförbund.

– Kyrkodagarna är ett samiskt rum, där vi samer är norm och i majoritet och där vi blir hörda. Det är viktiga dagar då vi inte behöver förklara oss, säger hon.

Försoningsprocessen

Kaisa Huuva var bland annat föredragshållare under ett seminarium om försoningsprocessen. Där diskuterades bland annat var kyrkorna idag befinner sig i försoningsprocessen och hur processen ska fortgå framöver.

– Det går inte bara att prata om försoning, man måste leva upp till det också. Men försoning tar tid. Jag önskar se fler samer i ledande positioner inom kyrkan framöver, säger Huuva.

Stiftsdirektor Maria Henriksson var med på seminariet om försoningsprocessen.

– Försoning tar tid och någonstans måste vi mötas. Jag har tagit till mig mycket av det som sagts under de här dagarna och vi kommer att fortsätta prata om försoningsprocessen och arbeta med den när vi kommer hem, säger hon.

Personliga berättelser

Åsa Wiik Sandlund, enhetschef för enheten för församlingsliv, var också med i Alta.

– Det som berört mig mest under dagarna är de personliga berättelser jag har fått lyssna till och att fira midnattsgudstjänst vid en helig plats som har haft och har stor betydelse för så många före oss och för oss idag. En plats där Gud och Guds skapelse på ett särskilt sätt möter oss människor.

Våra kyrkor har en uppgift att ge plats för nationsöverskridande möten, för det är så Sápmi ser ut.

Åsa Nyström, biskop i Luleå stift

Gudstjänst vid havet

Under fredagskvällen deltog många på en midnattsgudstjänst vid havet under bar himmel och midnattssol i Hjemmeluft i Alta. På samiska heter platsen Jiebmaluokta. En plats som varit helig länge. De som deltog satt i flera ringar runt en eld. Gudstjänsten inleddes med orden: "Vi är alla gäster här och platsen välkomnar oss…”

Även stiftsadjunkt Ritvaelsa Seppälä var med på midnattsgudstjänsten som hölls på flera samiska språk och på norska.

– Det är så roligt att träffa människor på kyrkodagarna, som jag mött under åren genom arbetet och nya bekanta. Att sjunga psalmer på samiska är också fint och när så många sjunger med blir det tryggt att pröva, även med ett annat samiskt språk fast man inte är lika säker på uttal, säger hon.

Finska ortodoxa kyrkan

Även den finska ortodoxa kyrkan deltog under de samiska kyrkodagarna. En från kyrkan som var där var fader Heikki Havola, präst i den ortodoxa kyrkan i Ivalo i finska Lappland.

– Jag besöker kyrkodagarna tillsammans med bland annat biskopen för den finska ortodoxa kyrkan och två diakoner. Vi har inte bett samerna om ursäkt, vi väntar på resultat från en utredning innan vi tar ställning till hur vi ska agera, säger han.

Under kyrkodagarna var det mycket psalmsång, musik och jojk.

– Det är en stark upplevelse att lyssna på jojk. Det är mycket känsla och ibland smärta. Den förstärker predikan, säger stiftsdirektor Maria Henriksson.

Trygghet för HBTQI+ i Sápmi

Kyrkodagarna innehöll även konst, hantverk, filmvisning, högläsning för barn och ett seminarium om hur kyrkor i Sápmi kan vara öppna och trygga platser för människor med HBTQI+ identitet.

De samiska kyrkodagarna anordnas vart fjärde år och nästa gång är det Härnösands stifts tur att vara värd.

Samiskt kyrkoliv i Luleå stift

Varje församling i Svenska kyrkan anger i sin församlingsinstruktion hur man arbetar på bland annat samiska. Luleå stifts uppgift är att främja det arbetet.

Samiska kyrkodagar 2025

Samiska kyrkodagarna ägde rum i Alta den 27–29 juni. Programmet innehöll allt från gudstjänster och seminarier till konserter, utställningar och workshops för stora och små. (Norska kyrkans webbplats)