Den 17 maj hölls en ceremoni då kvarlevor från två samiska män återbördades till Nederluleå kyrkogård i Gammelstad, Luleå. Kranierna grävdes ursprungligen upp för 150 år sedan och fördes till Lunds universitet, där de ingick i en anatomisk samling. Allt i rasbiologiskt syfte.
Ceremonin leddes av Henrik Blind och innehöll jojk, trumspel och sång framförda av Cariola Rosdotter Eriksson och Simon Wärme Årsjokk. Kvarlevorna överlämnades i näveraskar av representanter från Lunds universitet, som betonade att samlingar som denna är ett arv från en förlegad vetenskap.
”Ett tillfälle att både sörja och läka tillsammans”
Återbördandet har skett på initiativ av Lule-Boden sameförening, som länge arbetat för att kvarlevorna skulle få återvända till Sápmi. I P4 Norrbotten beskriver föreningens ordförande Jonathan Sagelind händelsen som ett viktigt steg i att läka ett öppet sår i det samiska kollektiva minnet.
Samuel Hellgren, stiftsadjunkt för samiskt kyrkoliv i Luleå stift, kommenterar:
– Det var en vacker och värdig ceremoni. Det är tydligt att den här typen av återbördanden har stor betydelse för det lokala samiska samhället, som ett tillfälle att både sörja och läka tillsammans. Det är viktigt att Svenska kyrkan på alla nivåer finns med som stöttande aktör närhelst det efterfrågas.
Vid den efterföljande minnesstunden i Petrigården lästes en hälsning från biskop Åsa Nyström.