Dagen bjöd på föreläsningar och samtal om ungas relation till kyrkan. Ida Marcusson, stiftsadjunkt på Luleå stift, talade om hur församlingar kan bli mer inkluderande, livskraft i församlingen, Universitetskyrkan och hur unga vuxna behöver både bli inbjudna och känna sig medbjudna. Mattias Sennerhed, universitetspastor vid Linköpings universitet, lyfte varför unga ibland lämnar kyrkan och betonade vikten av lagarbete mellan församlingarna och menade att kyrkor behöver arbeta tillsammans för att bättre kunna stötta unga genom livets övergångar. Teologen och författaren Patrik Hagman presenterade konkreta vägar för att engagera unga i kyrkan.
Nyhet / Publicerad 4 april 2025
Kyrkan och unga vuxna – en framtid i samverkan
Den 1 april samlades runt 70 präster och pastorer från Norrbotten och Västerbotten på Storstrands kursgård. Syftet var att diskutera kyrkans framtid och hur unga vuxna kan få en mer självklar plats i kyrkan.
Maria Klasson Sundin, stiftsteolog på Luleå stift, betonade vikten av samverkan över samfundsgränser:
– Många är jätteglada över att detta blev av och att vi väljer att jobba med frågan om unga vuxna som vi sliter med i många samfund. Det är en fråga som vi verkligen måste tycka till om. Hur kan vi möta yngre generationer utifrån deras förutsättningar och behov? Hur kan vi stötta dem i deras växande tro och på deras väg in i vuxenlivet? I norr har vi stora avstånd och färre studieorter, och vi behöver alla gå ihop och samverka runt den här frågan. Vi behöver dela erfarenheter om hur vi kan hjälpa unga vuxna att också hitta varandra över samfällsgränserna.
Möjligheter för framtiden
Under eftermiddagen delades erfarenheter om hur kyrkans lokaler och verksamhet kan öppnas upp för unga vuxna.
Simon Jonsson, präst i Piteå församling som ofta syns på kontot @omtro, var en av besökarna på Storstrand:
– Jag längtar efter det ärliga samtalet bland unga vuxna där vi i kyrkans värld inte får vara så snabba med att definiera människors erfarenheter av vad vi kallar Gud.
Simon lyfte också vikten av att använda kyrkans lokaler mer generöst. Han tog upp exempel på hur lokalerna kan användas för musik, skapande verksamhet och andra uttrycksformer där unga vuxna kan hitta sin plats:
– Det kan bli lite kaos, men kaos är också bra ibland, sa Simon med ett leende.
Dagen avslutades med en ekumenisk gudstjänst där olika kyrkotraditioner deltog. Många uttryckte hopp och inspiration inför framtiden:
– Jag går härifrån med känslan att vi kan göra mer tillsammans än var för sig, sa en deltagare.
Mötet visade att kyrkan har en viktig roll att spela för unga vuxna – och att samarbete över gränserna kan vara nyckeln till en levande och inkluderande kyrka i norra Sverige.
Elin Åström