En gudstjänst som berörde

Nyhet Publicerad

Så här säger några av de medverkande och tillresta från Luleå stift om gudstjänsten. Dessutom närvarade bland andra ledamöter i kyrkomötet som är hemmahörande i Luleå stift.

Julia Rensberg, Samiska rådet i Svenska kyrkan

Julia Rensberg, Jokkmokk, sitter i Samiska rådet i Svenska kyrkan. Hon vittnade om språk och identitetsförlust. Foto: Alexandra Nyman/Luleå stift

– Det har varit en anspänning fram till det som nu hände här i kyrkan, så det är skönt att ursäkten är framförd. Nu blir det intressant att se hur åtagandena omsätts i handling och hur man hanterar frågan om skogen exempelvis. 

Sara-Elvira Kuhmunen, ordförande i Sáminourra

Sara-Elvira Kuhmunen, Jokkmokk, är ordförande för Sáminuorra. Hon bar den samiska flaggan i processionen och sjöng under gudstjänsten. Foto: Alexandra Nyman/Luleå stift

– Jag tror ändå att det här betyder mycket för de samiska ungdomarna. På ett sätt är det en början till ett avslut. Jag hoppas att staten tar Svenska kyrkan som förebild och framför en egen ursäkt eftersom de samarbetade kring övergreppen. 

Kristina Sundin, pedagog och projektledare för det samiska konfirmandlägret

Kristina Sundin, pedagog och projektledare för det samiska konfirmandlägret. Foto: Alexandra Nyman/Luleå stift

– Det var stark, jag blev berörd. Jag är övertygad om att vi kommer samtala om ursäkten på konfirmandlägret. Det samiska konfirmandarbetet ger ringar på vattnet i processen.

Per Larsson, rektor Edelviks folkhögskola

Per Larsson, rektor för Edelviks folkhögskola. Foto: Alexandra Nyman/Luleå stift

– Man funderar på vad det är man varit med om. Genom våra konfirmandläger blir jag ju involverad i de här frågorna.

Samuel Hellgren, präst i Älvsby församling

Samuel Hellgren är präst i Älvsby församling. Foto: Emma Berkman/Luleå stift

– Hela gudstjänsten har tillkommit genom en lång process. Det viktiga är att det pekar framåt, mot en lika genomarbetad process. De åtta åtagandena är viktiga, både viktigt symbolvärde men också det som sker från och med nu, så det inte bara blir ord.

Anna Pittja Granberg, församlingspedagog i Älvsby församling

Anna Pittja Granberg är församlingspedagog i Älvsby församling. Foto: Emma Berkman/Luleå stift

– Jag tyckte det var rörande. Jag tror på de åtta punkterna, det ska jag ta vraa på i stiftet och i min församling. Jag kände mycket för mamma och áhkká, de har fått utstå så mycket. Tankarna gick till dem.

 

Åsa Wiik Sandlund, stiftspedagog. Foto: Alexandra Nyman/Luleå stift

Åsa Wiik Sandlund, stiftspedagog

– Jag tar med mig minnet av hur mäktigt det ändå var. Men att ursäkten framförts betyder inte att det är klart. Nu behöver vi en handlingsplan och vi behöver börja jobba med församlingarna i stiftet.