Bakgrund
Vitryggig hackspett
I Sverige finns åtta olika arter av hackspett varav fyra är brokspettar med svartvit fjäderdräkt. Den vitryggiga hackspetten är den största av brokspettarna, cirka 28 cm lång. Den är blekröd under stjärten och har ett vitt fält mitt på ryggen. Hanen har röd hjässa och honan svart. Den har också längre näbb än större hackspett, vilket är en anpassning till dess speciella födoval som främst består av vedlevande insekter med koppling till asp, al, björk och sälg.
Vitryggig hackspett hör till de mest hotade fågelarterna i Sverige. Den kallas för paraplyart eftersom omkring cirka 170 andra hotade och rödlistade växt- och djurarter är beroende av samma slags skogsmiljöer. Den är därför en värdemätare för den biologiska mångfalden i Sverige.
Lär dig mer om vitryggig hackspett:
Vitryggig hackspett - Naturskyddsföreningen
Vitryggig hackspett - Skogsstyrelsen
Vitryggig hackspett – Länsstyrelsen Uppsala
Projekt vitryggig hackspett
Projekt vitryggig hackspett drivs sedan 1990 av Naturskyddsföreningen, i samverkan med flera länsstyrelser, skogsägare och skogsbolag.
Läs mer om Projekt vitryggig hackspett – Naturskyddsföreningen
Naturvårdsverket, tio länsstyrelser, Skogsstyrelsen, Naturskyddsföreningen, skogsbruket och ornitologiska föreningar drev ett åtgärdsprogram (2017–2021).
Läs mer om Åtgärdsprogram för vitryggig hackspett – Naturvårdsverket
Syfte
Prästlönetillgångarna i Luleå stift har försökt identifiera områden med hög lövandel som passar in i åtgärder för den vitryggiga hackspetten. Efter samråd med Skogsstyrelsen valde man att försöka bidra till att skapa en lämplig boendemiljö för den vitryggiga hackspetten – och för de omkring 170 underarter som också gynnas av en sådan naturvårande insats.
Ambitionen finns också dokumenterad i både rådgivningskvittot (Bilaga 1) från Skogsstyrelsen samt i traktdirektivet (Bilaga 2)
Förarbete
2022 inleddes samtal med Skogsstyrelsen för att se om platsen var lämplig för medverkan i Skogsstyrelsens projekt Skogens miljövärden. I juni samma år skedde ett första samråd om rådgivning om miljövårdande skötsel. Bland annat diskuterades vilka åtgärder som kunde utföras för att bevara och utveckla natur- och kulturmiljövärden. (Bilaga 1)