Lyssna

Öppen kyrka - en kyrka för alla

Läs vad Viktor Lund svarar på frågorna för Öppen kyrka - en kyrka för alla.

Vilken är er nomineringsgrupps främsta fråga?

Vi i Öppen Kyrka tror på en folkkyrka som är öppen för alla – oavsett bakgrund, kön, könsidentitet/uttryck, tro, identitet eller livssituation. Svenska kyrkan ska vara en inkluderande plats där mångfalden ses som en styrka, inte ett hinder. Vi verkar för en kyrka som står upp för varje människas unika värde och rätt att bli sedd, hörd och älskad – synen att vi alla är skapta till Guds avbild ska genomsyra verksamheten. Vi arbetar för att Svenska kyrkan ska fortsätta vara en levande folkkyrka som tar ansvar för klimatet, står upp för hbtqi-personers rättigheter, bekämpar rasism och verkar för jämställdhet. Vi tror på en kyrka som välkomnar, inte avvisar – som bjuder in, inte utesluter.

Varför ska man rösta på just er nomineringsgrupp?

Vi är människor som valt att engagera oss för att Svenska kyrkan ska vara alla medlemmars kyrka. Tillsammans är vi nomineringsgruppen Öppen kyrka – en kyrka för alla. Vi står fria från partipolitik i de kyrkliga valen och vill hålla fast vi de direkta valen till kyrkans tre nivåer, församling, stift och kyrkomöte. Alla människor har samma värde i en värld där kärlek, rättvisa och ansvar för skapelsen går hand i hand. Vi tror på varje människas rätt att själv definiera sitt liv, sin identitet och sin tro. Att verka för en kyrka som ger människor hopp, mening och tro på att Jesus vandrar med – en kyrka där alla människor är lika viktiga och där ansvaret för vår jord är en självklarhet.

Vilken är den största utmaningen Svenska kyrkan står inför och hur vill ni lösa den?

En stor utmaning vi står inför nu både som mänsklighet och kyrka är ansvaret för skapelsen. För Svenska kyrkan som förvaltar skog blir det en komplex men viktig fråga. Öppen Kyrka vill att de tillgångar Svenska kyrkan förvaltar ska skötas klimatanpassat med framtida generationers bästa för ögonen. Långsiktig ekologisk hållbarhet är överordnad kortsiktig ekonomisk vinst. Som människor och kyrka måste vi ha andra mål än maximerad ekonomisk avkastning och vara beredda att förändra vårt beteende och våra arbetssätt. Vi stödjer skogsutredningens ambition att öka den skogliga kompetensen centralt. 

Det finns stora skillnader vad gäller församlingar och stift. Därför behövs utrymme för lokala variationer. Vi förutsätter att andelen 20 % avsättning av mark för skydd av biologisk mångfald och klimatåtgärder som ska uppnås till 2030 relaterar till det nationella perspektivet. Detta ger utrymme för lokala och regionala variationer. Vi ser också gärna att ambitionen höjs efter 2030. Vi menar också att skogsutredningens förslag ger stöd för att värna urfolksrätten. Som kyrka ska vi följa upp ursäkten till det samiska folket och ta vara på möjligheten att reparera de omfattande skador kyrkan har ansvar för. Det är trovärdighetsfråga för Svenska kyrkan. Förvaltningen av den mark som av hävd brukats av samerna ska ske enligt principen med fritt, förhandsbaserat och informerat samtycke med berörda samebyar. Principen kallas internationellt FPIC. Att värna biologisk mångfald ger det samiska folket, och oss alla, fortsatta livsmöjligheter, både andliga, ekologiska, ekonomiska och sociala.

Viktor Lund, Öppen kyrka - en kyrka för alla.

 

Tillbaka till ”Så säger nomineringsgrupperna i Luleå stift”

Läs om hur vi gjorde