Vilken är er nomineringsgrupps främsta fråga?
Det är att Svenska kyrkan åter ska bli en kristen folkkyrka. Idag uppfattar många Svenska kyrkan som en politisk klubb med slagsida åt vänster. Den uppfattningen är tyvärr befogad. Svenska kyrkan har blivit en aktör som ofta högljutt bildar opinion för olika politiska frågor som nästan alltid sammanfaller med Socialdemokraternas linje. Det gäller till exempel aktivism för klimatomställning, invandring och islam, samt feminism och HBTQ.
En kristen folkkyrka måste dels våga vara kristen, dels uppträda som en samlande kraft för svenska folket. Undvik splittrande politiska ställningstaganden och pekpinnar, medlemmarna kan själva forma sin politiska uppfattning i andra sammanhang. Sätt Jesus och Bibeln i centrum igen. Bli en fyrbåk mot det moderna samhället, istället för en vindflöjel. Frälsningen är inte en fråga om politik och ska inte vara det. Vi i AFS ska göra vad vi kan för att tillse att Svenska kyrkan håller sina kyrkor öppna, firar gudstjänst, förvaltar sakramenten, förkunnar Guds ord och sätter församlingarna i stånd att bära upp det kristna livet. Låt kyrkan fokusera på det gudomliga medan politiken tar hand om det världsliga.
Varför ska man rösta på just er nomineringsgrupp?
Vi är en nykomling i kyrkopolitiken genom att vi kandiderade för första gången i kyrkovalet 2021. Vi hade en stor framgång med 1,26 % vilket gav tre mandat i kyrkomötet. Men våra idéer är ingalunda nya, utan handlar om att hitta tillbaka till Svenska kyrkans grunder: tro och tradition. Vi har i kyrkomötet visat att vi är trogna den uppgiften, och har varit en flitig aktör både sett till motioner och aktivt deltagande i debatter. I årets kyrkoval kandiderar vi för första gången till samtliga stiftsfullmäktige i landet, däribland just Luleå stift. Vi anser att det behövs en konservativ nomineringsgrupp i stiftsfullmäktige som har perspektiv och värderingar som stora delar av det liberala kyrkoetablissemanget övergivit – och som vi menar varit förödande för kyrkan. Vi kommer att ta strid mot den politiska aktivismen: ett konkret exempel är att Svenska kyrkan inte ska göra sig till en megafon för HBTQ-lobbyn genom deltagande i Luleå Pride eller anordnande av regnbågsmässor.
Vilken är den största utmaningen Svenska kyrkan står inför och hur vill ni lösa den?
Medlemstappet har länge varit, och förblir, Svenska kyrkans största problem. Det är ett så stort problem att det måste betecknas som en kris. Varje år utträder aktivt omkring 50 000 medlemmar medan betydligt färre återinträder. Lägg därtill att antalet som lämnar kyrkan är ännu större om man räknar alla som avlider, medan antalet nyfödda som döps är väsentligt färre.
Svenska kyrkan är enligt lag en evangelisk-luthersk folkkyrka, vilket betyder att den har en särställning, en unik identitet och uppgift, jämfört med alla andra samfund i landet. Men denna roll hotas nu i grunden av det stora medlemstappet, kombinerat med Sveriges omfattande invandring, vilket har lett till att bara drygt 50 procent av befolkningen idag är medlemmar i Svenska kyrkan. Inom några år kommer det att vara en minoritet, och det finns inget som tyder på att den negativa utvecklingen kommer att vända eller ens bromsa in.
Svenska kyrkan borde vidta ett antal radikala åtgärder för att hantera problemet. Först och främst måste en kriskommission tillsättas som går igenom vilka avgörande reformer som kyrkan genomfört (eller inte genomfört) de senaste 50 åren, som kan förklara att människor lämnat kyrkan. Idag är det inte bara ateister, utan även många kristna som utträder. Kyrkan måste agera mer aktivt för att både återvärva medlemmar som lämnat och för att få in helt nya medlemmar. Kyrkan behöver avsätta personella och ekonomiska resurser som arbetar helt med detta. Att fortsätta som vanligt kommer inte plötsligt att lösa problemen, det vet vi med säkerhet.
Gustav Kasselstrand, Alternativ för Sverige.