Lyssna

Nyhet / Publicerad 7 mars 2023 / Ändrad 9 mars 2023

Klassrumsbesök och korridor-häng på schemat när pedagogerna besökte skolan

Sophia Marklund Ehlin och Ulrika Asp, båda pedagoger i Luleå domkyrkoförsamling har deltagit i projektet Kärleken är fri där man gör klassrumsbesök till alla sjundeklassare i Luleå kommun. Här möter man eleverna för att prata om allt från hedersförtryck till var man vänder sig om ens frihet blir inskränkt.

- Sjuorna är jättebra engagerade i våra övningar men det är viktigt att arbetet och samtalet fortsätter även efter vårt besök i klassen, säger Sophia Marklund Ehlin Sophia Marklund Ehlin och Ulrika Asp, båda pedagoger i Luleå domkyrkoförsamling om Kärleken är fri, ett projekt där man gör klassrumsbesök till alla sjundeklassare i kommunen för att prata om allt från hedersförtryck till att bli allmänt kontrollerad i sitt livsutrymme. 

Tillsammans med representanter från Rädda Barnen Region Nord, Luleå kommuns socialförvaltning, Rfsl Luleå, Freda, Tjejjouren Luleå, Ung i Luleå och Polisen Norrbotten med flera möter man 13-åringarna men även andra årskullar då man också har ett korridor- häng och tipsrunda där alla får delta.

- Vi börjar med en aulapresentation för årskurs 7 som ju är i fokus. Därefter följer klassrumsbesök, korridorhäng och tipsrunda – och i korridoren och vid tipsrundan träffar vi alla barn på skolan och då har vi chansen att byta några ord om hedersförtryck. När vi är i klassrummen deltar även skolans kurator och pedagogerna, berättar Sophia Marklund Ehlin.

 

Svåra ämnen ger goda samtal

- Det är tunga ämnen som vi tar upp, som hedersrelaterat våld och allmänt om att bli kontrollerad i sitt livsutrymme, fortsätter Ulrika Asp.
- Vi pratar om att man kanske inte kan göra det man vill för att man inte får, eller inte har ekonomiska möjligheter. Kanske har barnet föräldrar som missbrukar eller misshandlar, och då kanske man känner att man har ett ansvar att hjälpa till med det hemma.
- Samtalet kan också handla om att man blir kontrollerad av sin partner. Budskapet är att du har rätt att vara fri och ha en meningsfull fritid och vara fri. Och vart du kan vända dig om du känner att du vill ha stöd.