Fyra glada ungdomar tittar ner i en psalmbok.
Lyssna

Unga röster om det som är viktigt på riktigt

(Kyrknyckeln nr 4 2020)

Sex ungdomar pratar engagerat och eftertänksamt där de sitter runt ett bord i ett coronasäkrat rum i EFS-kyrkan i stan. De träffas i ungdomsgruppen KUL, Kyrkans Unga Luleå. Vi har ett förutsättningslöst samtal med utgångspunkt i frågan ”Hur hittar du kraft i det som är just nu?”

För att samla sina tankar får de skriva ner dem på post-it-lappar. Martin Ek Pedersen börjar berätta.
– Jag har skrivit längtan, hopp och tro. Ibland känns det tungt. Det är inte alltid lätta dagar och då hjälper det för mig att sätta upp mål att tänka på.
Ett av Martins mål är att gå ut gymnasiet. Han längtar efter att få mönstra i november och det hjälper honom att tänka positiva tankar om framtiden.

Familj och vänner

I stället för att fokusera på framtiden berättar Johanna Holmbom att hon tänker på att vara här och nu när det blir för mycket press i skolan. Under coronapandemin har det varit extra tuffa utmaningar.
– Det var jättejobbigt med hemmaskola, jag fick huvudvärk av att sitta framför datorn dag ut och dag in. För att klara av stressen med skolarbetet tänker Johanna på livet i sin helhet. Hon får nödvändig distans genom att ta pauser, träna och vara
med familj och vänner.
– Jag har också skrivit spela datorspel och ungdomsgruppen KUL på mina post-it-lappar. Det hjälper mig komma ihåg att skolan inte är allt.

Innebandy och Jesus

Heidi Viitala håller med om att det är viktigt att släppa fokus på skolan. Hon har hittat annat som gör henne gott.
– Innebandyn ger mig kraft. Och lyssna på lovsång, jag har jämt bramusik i hörlurarna.
På sina post-it-lappar har Heidi också skrivit familjen, kompisar och
Jesus.
– Tron på Jesus ger trygghet och påminner mig om att jag är älskad och inte behöver bevisa något, förklarar Heidi.

SM i Paralympics

Elias håller med om trons kraft.
– När jag har dippar hjälper Gud mig att se helheten.
Elias som heter Alm i efternamn berättar om sin funktionsnedsättning, en halvsidesförlamning, som gett honom utmaningar i livet. Men Elias har hittat en väg fram med hjälp av Gud, simning och musik. Simningen började med babysim och nu tränar han med målet att tävla i Svenska Mästerskapen i Paralympics.
– På grund av coronapandemin vet jag inte hur det blir. I vilket fall är jag tacksam att jag kan ha ett fysiskt liv och att skadan inte begränsar mig.

Musik och träning

På sina post-it-lappar har Evelina Jatko skrivit träning, dans, musik och vänner. Hon berättar om kampen att ta sig tillbaka från en djup depression till följd av stress och utmattning.
– I början var lyssna på musik det enda jag orkade göra och sen började jag spela gitarr.
Evelina skriver egna låtar, poesi, dikter och noveller. 
– När jag skriver släpper jag tankarna på allt annat.
Hennes kompis Emilia Hjärtström från Älvsbyn har också erfarenhet av att behöva hantera höga stressnivåer.
– Det kan lätt bli för mycket dator, mobil och sociala medier. Men när jag ritar och målar släpper jag stressen för då låter jag tankarna bara flyta förbi.

Hantera stress

Vi pratar om att FN:s barnkonvention blivit lag i Sverige i år, och om alla barn och ungas rätt att komma till tals. Jag undrar vad de skulle vilja förmedla. De formulerar några medskick till läsarna oavsett om de är andra unga, vuxna eller äldre personer. De är överens om att stressen att prestera, oavsett om det är skolan eller annat, behöver hanteras och utmaningar som pandemin fört med sig.
De lyfter upp att mitt i allt som är också vara snäll mot sig själv.
– Ta ner ribban, säger Johanna.
– Och när det är en jobbig dag, tänk att nästa dag är en ny chans, säger Martin.
Elias funderar på vad han ska ge för medskick. Med tanke på hans passion för simning föreslår jag: Simma lugnt, kanske?
– Jaaa, ropar Elias, gör peacetecknet och fortsätter:
– Klart vi ska simma lugnt och så tänker jag på att jag känner tacksamhet över att Gud har en plan för var och en av oss.
– Att ge Gud en ärlig chans har hjälpt mig, fyller Heidi i.

Prata om livet

Emilia nämner det latinska citatet Carpe diem, men tillägger att det är svårare än man tror att fånga dagen. Själv försöker hon att vara närvarande i nuet genom att göra sådant som hon mår bra av.
– Som till exempel när jag får släppa ut mina tankar när jag sitter med resten av familjen och pratar om livet.
Evelina håller med om vikten av samvaro och att ha någon att prata med. Hon som talar utifrån egen erfarenhet av depression och utmattning påminner om att be om hjälp när pressen blir för hög.
– Du behöver inte klara allt själv!

Text: Carine Kostenius

Post-it-lappar

Några av svaren på frågan ”Hur hittar du kraft i det som är just nu?”

Foto: Simon Eliasson

Sex ungdomar musicerar tillsammans.

Det går inte att ta miste på att de har kul i KUL! Heidi Viitala, 17 år, på trummor, Martin Ek Pedersen, 18 år, på piano, Evelina Jatko, 18 år, på gitarr, Emilia Hjärtström, 19 år, och Johanna Holmbom, 18 år sjunger och Elias Alm, 17 år, på elgitarr.

Foto: Simon Eliasson

Ungdomarna berättar om utmaningarna med att vara ung idag och vad de gör för att må så bra som möjligt. Här Johanna Holmbom, Heidi Viitala, Elias Alm och Evelina Jatko.

Foto: Simon Eliasson