– Iotakorsmålning är att måla sin tro, att möta sig själv, säger han.
Stefan kom i kontakt med iotakorsmålning genom en resa.
– När jag var skolpräst i skolkyrkan på gymnasiet skulle vi göra en resa för att stärka gymnasiekonfirmanderna i livskunskap. Inger Aasa Marklund, internationell sekreterare i Luleå stift, tipsade oss om att åka till Egypten. Hon föreslog att vi skulle kontakta biskop Thomas i den koptiska kyrkan och be att konfirmanderna skulle få möta kristna ungdomar som lever som minoritet i ett muslimskt land. Och så blev det. Under fyra års tid gjorde vi resor till Egypten med gymnasiekonfirmander och fick då också lära oss om vad iotakorsmålning kan betyda.
Han försöker sig på en enkel beskrivning.
– Det är att måla sin tro. Ibland formulerar vi tron i ord, här gör vi det i bilder, genom att måla. Det blir en annorlunda ingång. Språket har kontakt med hjärnan och vårt intellektuella, medan konsten, färgen och bilden har direktkontakt med känslorna. Biskop Thomas brukade säga ”Ni i västvärlden är duktiga på att lyssna på Gud genom era tankar, inte känslor.” Han menade att vi har intellektualiserat Gud.
Iotakorset är uppbyggt kring bokstaven iota som är den minsta i såväl det koptiska (egyptiska) som det grekiska alfabetet och den första bokstaven i namnet Jesus. I iotakorset finns sex färger som symboliserar olika delar i livet. Stefan minns hur det gick till när gymnasiekonfirmanderna fick prova på att måla iotakors.
– Vi började med rött, kärlekens färg. Biskop Thomas pratade om kärlek. Vad är kärlek? Vad är Guds kärlek? Han berättade ur sitt personliga liv, från när han var barn. Sedan målade vi i tystnad medan vi tänkte och kände. Jag minns att jag funderade på vem jag har svårt för att älska och hur jag hanterar det. När vi målat klart på våra förlagor fick de som ville berätta om de tankar de fått under målandet. Vi lyssnade på varandra och biskop Thomas underströk att allas berättelser var värdefulla. Sedan fortsatte vi med nästa färg.
Lugn och ro
Stefan har några goda råd till den som vill måla på egen hand.
– Tänk på att ha det fritt från andra intryck. Alltså, det är ingen idé att börja måla om man ska iväg om tio minuter och besikta bilen. Då har man det i tankarna. Skapa lugn och ro omkring dig. Det går bra att sitta och måla vid köksbordet, det är inte svårare än så. Använd akrylfärger eller hobbyfärger. Tuschpennor går också bra.
I höst börjar Stefan arbeta som präst i Örnäset. Iotakorsmålandet tar han med sig in i det nya jobbet.
– Varje måndag mellan 18.30 och 20.30 med start i september kan man komma och måla tillsammans med mig i Örnäsgården, hälsar han och fortsätter måla i lugn och ro.
Text och foto: Eva Bergman
(Ur Kyrknyckeln nr 3 2020)